Adama
Vinasa Rompak

UN CIOBAN, DUPĂ ÎNTÂLNIREA CU DAEA: NE-A TRIMIS SĂ BATEM PE LA UȘILE ȘEFILOR DIN ALTE STATE SĂ NE VINDEM MIEII!

Publicat: 18 octombrie 2018 - 18:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DEZAMĂGIRE MARE PRINTRE CRESCĂTORII DE OVINE DIN ROMÂNIA! Ministrul agriculturii, Petre Daea, i-a lăsat fără cuvinte pe reprezentanții crescătorilor de ovine din România când, în cadrul unei întâlniri organizată la Ministerul Agriculturii cu exportatorii de ovine, i-a trimis pe ciobani să bată pe la ușile șefilor din alte state ca să-și negocieze exportul de miei. Păi, cum să merg la regele nu știu care, la șeful de stat nu știu care și să-i spun: sunt un cioban din România, am venit să vă vând mieii, ne-a declarat un oier care a participat la întâlnire

Luni, 15 octombrie 2018, la Ministerul Agriculturii au fost chemați exportatorii de ovine din România, reprezentanții crescătorilor de ovine, directorul Agenției Naționale de Zootehnie și un reprezentant al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru o discuție legată de exportul de ovine, prețul de nimic al mieilor și berbecii cu originea doar pe hârtie. Dacă a văzut că oierii sunt nemulțumiți de prețul pe care-l iau pe kilogramul de miel, un preț de bătaie de joc, 4 lei/kg le dau exportatorii, ministrul Petre Daea, prezent la discuție, împreună cu tot staff-ul său din minister, i-a trimis prin alte țări, să-și negocieze oierii singuri contractele de export.

Credeți-mă, noi, cei care suntem fermieri, să mergem noi?! Că domnul Petre Daea ne-a spus: mergeți dumneavoastră în Iordania și discutați acolo, și nu mai știu în care țară, în Emirate. Păi, eu nu mă pot duce ca fermier la ușa regelui nu știu care sau la un șef de stat să-i spun: domle, eu sunt un cioban din România și vreau să vă vând mieii. Discuțiile astea se duc la nivel înalt, diplomatic, și consider că de acolo trebuie început, apoi, chestiunile tehnice, de unde se încarcă animalele, cum se încarcă, e altceva. Dar problema de contact între două țări, părerea mea este că trebuie făcută la nivel înalt. Nu să arunce mingea la noi. Duceți-vă voi, o delegație acolo, și vedeți voi ce vorbiți, pe cine găsiți acolo. Consider un pic deplasată treaba.

Asta trebuie făcută de oameni care știu să facă asta. Așa ne-a spus, să mergem noi. I-am întrebat pe domnii de acolo, ați fost și anul trecut în Iordania, ce s-a întâmplat acolo în urma vizitei dumneavoastră? A scăzut prețul. Să înțeleg că v-ați dus să negociați un preț mai mic? Păi, nu. Păi, atunci care e rezultatul, domle? Hai să fim serioși! Păi, să nu ne tot ascundem, să ne prostim unii pe alții. Una peste alta, fermierii o duc pe an ce trece mai prost. Asta este chestia care trebuie pusă în centrul discuției dumnealor. Dar nu știu ce se întâmplă, a declarat Dumitru Ardelean, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Sălaj, exclusiv pentru AGROINFO.

Crescătorii de ovine nu au rezolvat mai nimic cu discuțiile avute cu ministrul agriculturii. Dimpotrivă. Au aflat numai vești proaste, ne spune Dumitru Ardelean. Exportatorii nu le-au dat nicio explicație de ce e atât de mic prețul pe kilogramul de miel, ministrul agriculturii i-a trimis de capul lor prin alte țări, să negocieze noi contracte de export, iar ANSVSA le-a comunicat că, deși deblocat în urmă cu trei săptămâni, exportul de ovine în Israel a fost din nou sistat. În acest moment, e blocat exportul ovinelor din România către Israel. Exportul în Turcia este, de asemenea, blocat, iar motivul este scrapia identificată la mai multe ovine din țara noastră. Boala mortală care ucide oile și păgubește oierii.

La discuții, au fost 9 exportatori, dar numai unul cred că era român, restul erau străini, arabi, etc. În zona spre Turcia nu ne ducem, au închis piața și cei din Israel. Autoritățile din Israel au închis din nou piața, chiar dacă abia au redeschis-o. Nu mai putem exporta ovine acolo. Cică au depistat niște probleme la organele oilor, plămâni, ficat, etc.Deocamdată, nu mai duc oi de la noi. E o problemă serioasă. Noi, fermierii, am constatat că au scăzut foarte tare prețurile la carnea din miel.

Am discutat cu exportatorii, dar nu am înțeles de ce prețurile la miel au ajuns la 4,5 lei/kg, la 4 lei/kg. Exportatorii nu ne-au dat nicio explicație pe care să ne-o notăm, să o ținem în cui acolo și să încercăm noi să o rezolvăm, dacă avem noi o problemă. Cei din Turcia au invocat faptul că avem screpie în țară și nu putem exporta acolo ovine. Cei de la ANSVSA, care au fost la discuțiile de la minister, nu ne-au spus clar câte focare de screpie avem, unde sunt. Păi, dacă e un focar în Botoșani, la o oaie cu screpie, asta înseamnă că nici cei din Timiș, nici cei din Constanța nu mai pot să exporte?! Avem o problemă aici. Nu știm să izolăm focarele.
Prețul la oi este foarte prost și nimeni nu a pus degetul pe rană. Nici ministrul agriculturii. 

Exportatorii au o înțelegere care se vede în preț. Nu este o concurență între ei, este o înțelegere excepțională în așa fel încât prețul mielului este același și în Constanța, și în Bihor, Satu-Mare sau Turnu Severin. Nimeni nu dă preț mai mare!
Reprezentantul ANSVSA ne-a spus că România are contracte pentru export cu 6 țări din care numai 4 sunt funcționale. Turcia și Israelul sunt blocate. Celelalte 4 sunt țări arabe. Nu dă Dumnezeu să ne uităm înspre vest. Ministerul Agriculturii ar trebui să aibă politici încât să producem carcasă de calitate ca să ne adresămși spre vest, Germania, etc.

Am plecat de la Ministerul Agriculturii cum am venit. Ne-am dus la București cu o nemulțumire, dar nu am venit de acolo bucuroși că se va vinde cu 9 lei kilogramul de miel, ne-a declarat crescătorul de ovine Dumitru Ardelean.

Oierul ne-a mai spus că, în cele din urmă, ministrul agriculturii le-a promis că va face o delegație, din care să facă parte și reprezentanți ai ministerului, ai ANSVSA, și reprezentanți ai crescătorilor români de ovine, care va merge în Iordania, Kuweit și Emiratele Arabe să negocieze noi contracte de export.

Problema berbecilor cu origine, care au certificate de origine, dar care nu ar merita să aibă aceste acte, a rămas să fie discutată săptămâna viitoare, luni, când reprezentanții crescătorilor de ovine se vor întâlni, din nou, cu directorul Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ), Lelior Iacob.

Nu am înțeles niciodată de ce unul vinde un berbec cu 3 lei kilogramul și unul cu 30 de milioane de lei (vechi n.r.) bucata. Nu înțeleg de ce ANZ-ul mă obligă pe mine să cumpăr un berbec care nu are valoarea berbecilor pe care-i am eu. Să știți că la orice test de genotipare, de paternitate, 90% din berbecii cu origine nu rezistă la testul ăsta. Uite, acum sunt mii de berbeci în depozit, pregătiți pentru astfel de acțiune.

Nu știu, neimplicarea asta a ministrului agriculturii ne dă de gândit. Nu am înțeles de ce dânsul nu intervine pentru că ANZ este în subordinea dumnealui. Nu este în subordinea asociațiilor crescătorilor. Fermierii tot întreabă: domle, ce ați discutat. Ei spun: domle, dacă nu ne-a rezolvat ministrul treaba, ne punem în autobuze să mergem la București. Le tot spun: stați, domle, nu vă grăbiți, nu vă impacientați să vedem finalul discuției, ne-a mai spus supărat oierul din Sălaj.

Vizualizat: 6811 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii