Adama
AGRICOVER

UN CIOBAN, DUPĂ ÎNTÂLNIREA CU DAEA: NE-A TRIMIS SĂ BATEM PE LA UȘILE ȘEFILOR DIN ALTE STATE SĂ NE VINDEM MIEII!

Publicat: 18 octombrie 2018 - 18:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DEZAMĂGIRE MARE PRINTRE CRESCĂTORII DE OVINE DIN ROMÂNIA! Ministrul agriculturii, Petre Daea, i-a lăsat fără cuvinte pe reprezentanții crescătorilor de ovine din România când, în cadrul unei întâlniri organizată la Ministerul Agriculturii cu exportatorii de ovine, i-a trimis pe ciobani să bată pe la ușile șefilor din alte state ca să-și negocieze exportul de miei. Păi, cum să merg la regele nu știu care, la șeful de stat nu știu care și să-i spun: sunt un cioban din România, am venit să vă vând mieii, ne-a declarat un oier care a participat la întâlnire

Luni, 15 octombrie 2018, la Ministerul Agriculturii au fost chemați exportatorii de ovine din România, reprezentanții crescătorilor de ovine, directorul Agenției Naționale de Zootehnie și un reprezentant al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru o discuție legată de exportul de ovine, prețul de nimic al mieilor și berbecii cu originea doar pe hârtie. Dacă a văzut că oierii sunt nemulțumiți de prețul pe care-l iau pe kilogramul de miel, un preț de bătaie de joc, 4 lei/kg le dau exportatorii, ministrul Petre Daea, prezent la discuție, împreună cu tot staff-ul său din minister, i-a trimis prin alte țări, să-și negocieze oierii singuri contractele de export.

Credeți-mă, noi, cei care suntem fermieri, să mergem noi?! Că domnul Petre Daea ne-a spus: mergeți dumneavoastră în Iordania și discutați acolo, și nu mai știu în care țară, în Emirate. Păi, eu nu mă pot duce ca fermier la ușa regelui nu știu care sau la un șef de stat să-i spun: domle, eu sunt un cioban din România și vreau să vă vând mieii. Discuțiile astea se duc la nivel înalt, diplomatic, și consider că de acolo trebuie început, apoi, chestiunile tehnice, de unde se încarcă animalele, cum se încarcă, e altceva. Dar problema de contact între două țări, părerea mea este că trebuie făcută la nivel înalt. Nu să arunce mingea la noi. Duceți-vă voi, o delegație acolo, și vedeți voi ce vorbiți, pe cine găsiți acolo. Consider un pic deplasată treaba.

Asta trebuie făcută de oameni care știu să facă asta. Așa ne-a spus, să mergem noi. I-am întrebat pe domnii de acolo, ați fost și anul trecut în Iordania, ce s-a întâmplat acolo în urma vizitei dumneavoastră? A scăzut prețul. Să înțeleg că v-ați dus să negociați un preț mai mic? Păi, nu. Păi, atunci care e rezultatul, domle? Hai să fim serioși! Păi, să nu ne tot ascundem, să ne prostim unii pe alții. Una peste alta, fermierii o duc pe an ce trece mai prost. Asta este chestia care trebuie pusă în centrul discuției dumnealor. Dar nu știu ce se întâmplă, a declarat Dumitru Ardelean, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Sălaj, exclusiv pentru AGROINFO.

Crescătorii de ovine nu au rezolvat mai nimic cu discuțiile avute cu ministrul agriculturii. Dimpotrivă. Au aflat numai vești proaste, ne spune Dumitru Ardelean. Exportatorii nu le-au dat nicio explicație de ce e atât de mic prețul pe kilogramul de miel, ministrul agriculturii i-a trimis de capul lor prin alte țări, să negocieze noi contracte de export, iar ANSVSA le-a comunicat că, deși deblocat în urmă cu trei săptămâni, exportul de ovine în Israel a fost din nou sistat. În acest moment, e blocat exportul ovinelor din România către Israel. Exportul în Turcia este, de asemenea, blocat, iar motivul este scrapia identificată la mai multe ovine din țara noastră. Boala mortală care ucide oile și păgubește oierii.

La discuții, au fost 9 exportatori, dar numai unul cred că era român, restul erau străini, arabi, etc. În zona spre Turcia nu ne ducem, au închis piața și cei din Israel. Autoritățile din Israel au închis din nou piața, chiar dacă abia au redeschis-o. Nu mai putem exporta ovine acolo. Cică au depistat niște probleme la organele oilor, plămâni, ficat, etc.Deocamdată, nu mai duc oi de la noi. E o problemă serioasă. Noi, fermierii, am constatat că au scăzut foarte tare prețurile la carnea din miel.

Am discutat cu exportatorii, dar nu am înțeles de ce prețurile la miel au ajuns la 4,5 lei/kg, la 4 lei/kg. Exportatorii nu ne-au dat nicio explicație pe care să ne-o notăm, să o ținem în cui acolo și să încercăm noi să o rezolvăm, dacă avem noi o problemă. Cei din Turcia au invocat faptul că avem screpie în țară și nu putem exporta acolo ovine. Cei de la ANSVSA, care au fost la discuțiile de la minister, nu ne-au spus clar câte focare de screpie avem, unde sunt. Păi, dacă e un focar în Botoșani, la o oaie cu screpie, asta înseamnă că nici cei din Timiș, nici cei din Constanța nu mai pot să exporte?! Avem o problemă aici. Nu știm să izolăm focarele.
Prețul la oi este foarte prost și nimeni nu a pus degetul pe rană. Nici ministrul agriculturii. 

Exportatorii au o înțelegere care se vede în preț. Nu este o concurență între ei, este o înțelegere excepțională în așa fel încât prețul mielului este același și în Constanța, și în Bihor, Satu-Mare sau Turnu Severin. Nimeni nu dă preț mai mare!
Reprezentantul ANSVSA ne-a spus că România are contracte pentru export cu 6 țări din care numai 4 sunt funcționale. Turcia și Israelul sunt blocate. Celelalte 4 sunt țări arabe. Nu dă Dumnezeu să ne uităm înspre vest. Ministerul Agriculturii ar trebui să aibă politici încât să producem carcasă de calitate ca să ne adresămși spre vest, Germania, etc.

Am plecat de la Ministerul Agriculturii cum am venit. Ne-am dus la București cu o nemulțumire, dar nu am venit de acolo bucuroși că se va vinde cu 9 lei kilogramul de miel, ne-a declarat crescătorul de ovine Dumitru Ardelean.

Oierul ne-a mai spus că, în cele din urmă, ministrul agriculturii le-a promis că va face o delegație, din care să facă parte și reprezentanți ai ministerului, ai ANSVSA, și reprezentanți ai crescătorilor români de ovine, care va merge în Iordania, Kuweit și Emiratele Arabe să negocieze noi contracte de export.

Problema berbecilor cu origine, care au certificate de origine, dar care nu ar merita să aibă aceste acte, a rămas să fie discutată săptămâna viitoare, luni, când reprezentanții crescătorilor de ovine se vor întâlni, din nou, cu directorul Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ), Lelior Iacob.

Nu am înțeles niciodată de ce unul vinde un berbec cu 3 lei kilogramul și unul cu 30 de milioane de lei (vechi n.r.) bucata. Nu înțeleg de ce ANZ-ul mă obligă pe mine să cumpăr un berbec care nu are valoarea berbecilor pe care-i am eu. Să știți că la orice test de genotipare, de paternitate, 90% din berbecii cu origine nu rezistă la testul ăsta. Uite, acum sunt mii de berbeci în depozit, pregătiți pentru astfel de acțiune.

Nu știu, neimplicarea asta a ministrului agriculturii ne dă de gândit. Nu am înțeles de ce dânsul nu intervine pentru că ANZ este în subordinea dumnealui. Nu este în subordinea asociațiilor crescătorilor. Fermierii tot întreabă: domle, ce ați discutat. Ei spun: domle, dacă nu ne-a rezolvat ministrul treaba, ne punem în autobuze să mergem la București. Le tot spun: stați, domle, nu vă grăbiți, nu vă impacientați să vedem finalul discuției, ne-a mai spus supărat oierul din Sălaj.

Vizualizat: 6803 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Document APIA: Micii fermieri, crescători vaci, oi care primesc ACUM banii de la APIA!

Document APIA: Micii fermieri, crescători vaci, oi care primesc ACUM banii de la APIA!

13 noiembrie 2024 - 05:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se află în plină campanie de plăți în avans, pe hectar și cap animal, pentru fermieri și crescători de animale. Avansul APIA este de 70% din plățile directe pe hectar și cap animal, aferente acestui an, și de 85% din plățile compensatorii din cadrul măsurilor de dezvoltare rurală.

Verificări ANSVSA ferme animale, abatoare!

Verificări ANSVSA ferme animale, abatoare!

13 noiembrie 2024 - 05:25

ANSVSA în control! Acțiuni întreprinse de ANSVSA pentru verificarea modului de implementare a măsurilor de atenuare a riscurilor referitoare la pesta porcină africană (PPA) la nivelul unităților de industria alimentară din sectorul cărnii.

Agenția de plăți, anunț important pentru fermieri! E vorba de bani!

Agenția de plăți, anunț important pentru fermieri! E vorba de bani!

13 noiembrie 2024 - 04:58

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru achiziții simple de echipamente pentru irigații, finanțate prin submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Cum pot obține fermierii 40.000 de euro de la stat!

Cum pot obține fermierii 40.000 de euro de la stat!

13 noiembrie 2024 - 04:43

Programul „Rabla pentru tractoare” va fi lansat până la finalul acestui an. Administrația Fondului pentru Mediu va acoperi 65% din valoarea de achiziție, iar pentru fermierii care au până în 40 de ani, procentul de finanțare se majorează la 80%. Însă valoarea de achiziție a tractorului, inclusiv a accesoriilor aferente, nu trebuie să depășească 55.000 euro.

Legea Arendei, urgent modificată!

Legea Arendei, urgent modificată!

12 noiembrie 2024 - 19:29

Legea Arendei revine în prim-plan, după mai multe încercări nereușite în 2023 și 2024 de modificare a Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil referitor la Arendă. Concret, asociațiile de fermieri au cerut ca actul normativ să fie adoptat de urgență și publicat în Monitorul Oficial până la finele lunii.

Vin bani pentru crescătorii de oi și capre!

Vin bani pentru crescătorii de oi și capre!

12 noiembrie 2024 - 17:05

Crescătorii de ovine și/sau caprine cărora li s-au sacrificat turmele din pricina pestei micilor rumegătoare primesc despăgubiri. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a publicat un proiect de Hotărâre prin care Guvernul alocă 160 milioane de lei pentru despăgubirea oierilor.

Comunicat APIA ASTĂZI! Lista fermierilor cu subvențiile APIA în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI! Lista fermierilor cu subvențiile APIA în conturi!

12 noiembrie 2024 - 11:43

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 16.10. - 11.11.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans, aferentă anului de cerere 2024, un număr de 619.751 fermieri, cu o sumă totală de 854.874.337,79 euro (4.253.289.059,12 lei).

Creștem subvențiile pentru fermieri!

Creștem subvențiile pentru fermieri!

12 noiembrie 2024 - 07:02

După o întâlnire cu fermierii din Teleorman, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că va crește subvențiile agricole de care beneficiază agricultorii.

Bani care ajung în decembrie în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

Bani care ajung în decembrie în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

11 noiembrie 2024 - 15:41

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează din 2 decembrie 2024 plățile finale pe hectar și cap animal., aferente acestui an, a anunțat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, într-o intervenție la TVR 1, emisiunea Agrostrategia. 

Adrian Pintea: ANT ajutor național tranzitoriu zootehnic și vegetal la plată din ianuarie 2025!

Adrian Pintea: ANT ajutor național tranzitoriu zootehnic și vegetal la plată din ianuarie 2025!

11 noiembrie 2024 - 15:16

Ajutorul național tranzitoriu, ANT, subvenție populară printre crescătorii de ovine/caprine și vaci intră la plată din ianuarie 2025, a anunțat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, la emisiunea Agrostrategia, TVR 1. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

Singura societate care exploatează terenuri agricole din România listată la bursă, Holde Agri, şi-a făcut un obicei în a cumpăra combine de recoltat marca New Holland. Nu mai puţin de 11 astfel de echipamente au fost achiziţionate de-a lungul anilor, toate model CR 9.90!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Foarte logic...

Foarte logic...
Bulă îi spune mamei: Detalii