ȘEFUL APIA CLUJ, DE NEGĂSIT! Familia lui Adrian Zaharia, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Cluj, participă la căutările de pe lacul Beliș, din județul Cluj, în apele căruia se presupune că ar fi dispărut bărbatul în vârstă de 40 de ani. Mai mult, familia vrea să angajeze scafandri care să întreprindă căutări la o adâncime mai mare de 40 de metri. Între timp, scafandrii militari au promis și ei că vor sprijini căutarea, ne spune maiorul Andrei Biriș.
Adrian Zaharia a dispărut sâmbătă pe lacul de acumulare Beliș-Fântenele. Barca în care se presupune că a fost șeful APIA Cluj a fost găsită plutind în derivă. Persoana care a văzut barca a și apelat 112. În barcă au fost găsite obiecte care aparțin șefului APIA Cluj, telefon, haine, dar și sticle goale de alcool și o vestă de salvare. De când a dispărut, șeful APIA Cluj a fost căutat de mai multe echipaje de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, dar și Arad, și de echipe de scafandri de la Salvamont Speo. Luni însă căutările au fost întrerupte la un moment dat din pricina ploilor abundente.
Maiorul Andrei Biriș, purtătorul de cuvânt ISU Cluj, a declarat, pentru AGROINFO, că și azi, marți, plouă la Beliș însă un echipaj al ISU Cluj îl caută în continuare pe Adrian Zaharia. Se fac căutări la nivelul luciului apei, dar și cu un sonar care scanează fundul lacului.
Declarațiile martorilor, din păcate, se contrazic cu privire la zona de pe lac unde ar fi dispărut șeful APIA.
Indicațiile pe care le-am primit cu privire la zona unde ar fi putut să cadă din barcă persoana respectivă sunt contradictorii, iar suprafața indicată este foarte mare. Luni a plouat abundent, iar căutările au fost limitate de cantitatea mare de precipitații care a căzut acolo. A fost un echipaj de la noi, de la ISU, care făcea căutări la nivelul luciului apei și o barcă cu sonar pentru scanarea mediului acvatic, spune maiorul Biriș.
Echipajele ISU Cluj au solicitat duminică intervenția scafandrilor militari, pregătiți și echipați pentru scufundări la adâncimi mai mari de 40 de metri. Între timp, media a acreditat ideea că Armata ar fi refuzat să sprijine operațiunea de pe lacul Beliș. Maiorul Andrei Biriș a declarat, pentru AGROINFO, că scafandrii militari au promis deja că vor sprijini acțiunea de căutare. Așadar, nici vorbă de un refuz categoric.
Ceea ce vă pot spune eu este că în momentul de față ne-au confirmat că vor sprijini activitatea de căutare în măsura posibilităților pe care le au ei. Adică, trebuie evaluată zona de cineva din echipa scafandrilor din Ministerul Apărării Naționale. În măsura posibilităților lor, ei au confirmat că vor sprijini acțiunile de căutare. Dar nu este atât de simplu cum vedem noi lucrurile. Este letal să se scufunde sub 40 de metri, dacă ei (scafandrii militari n.r.) au acreditarea și echipamentul să realizeze scufundări peste 40 de metri nu înseamnă că pot să realizeze scufundarea în condiții de siguranță.
De aceea, nu se poate da un răspuns final da sau nu. Mult mai de ajutor ar fi celor care fac scufundări să existe indicii clare cu privire la zona unde a căzut. Sunt foarte multe indicații și contradictorii una cu cealaltă. Plouă și azi la Beliș, dar echipajul nostru este acolo, declară maiorul Andrei Biriș, pentru AGROINFO.
Pe fundul lacului este un strat de mâl de un metru și jumătate, iar când scafandri ajung pe fundul lacului, în zonele unde apa are o adâncime de până la 40 de metri, mâlul tulbură apa, iar vizibilitatea este zero.
Maiorul Andrei Biriș a spus că vor continua căutările în apă atâta timp cât vor fi găsite indicii justificate care să ducă la descoperirea trupului bărbatului. Asta poate însemna chiar și o lună. Familia șefului APIA Cluj este la lacul Beliș și participă la căutări, chiar încearcă să angajeze scafandri care să caute trupul lui Adrian Zaharia la adâncimi mai mari de 40 de metri.
În paralel cu căutările de pe lacul Beliș, este în desfășurare o anchetă a Poliției prin care se încearcă aflarea împrejurărilor în care a dispărut directorul APIA Cluj.