Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

ULTIMA ORĂ! DE CE SCADE SUBVENȚIA DE 3.000 EURO/HA LA USTUROI!

Publicat: 11 februarie 2020 - 10:57
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AGROINFO.RO. MODIFICĂRI DE ULTIMĂ ORĂ LA SUBVENȚIA PENTRU USTUROI! Ministerul Agriculturii a publicat luni, 10 februarie 2020, ultimele modificări făcute la subvenția de 3000 de euro pentru hectarul cultivat cu usturoi. Suma alocată pentru plata subvenției, pentru anul 2020, este 7,5 milioane de lei. Cuantumul pe hectar scade când cererile depășesc bugetul. AGROINFO vă pune la dispoziție modificările din lege.

Potrivit proiectului de act normativ pentru modificarea și completarea Hotărârii nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi",precum şi pentru stabilirea unor măsuri de verificare şi control al acesteia, publicat de Ministerul Agriculturii, fermierii care solicită subvenția pentru usturoi trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi la data depunerii cererii

De asemenea, cultivatorii trebuie să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, completat cu tratamentele aplicate culturii.

registru-usturoi_b

*Notă: Registrul se completează după fiecare utilizare a acestor produse cu respectarea normelor privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor prevăzute în „Codul de bune practici pentru utilizarea în siguranţă a produselor de protecţie a plantelor”, elaborat de Autoritatea Națională Fitosanitară, postat pe pagina web a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la secțiunea fitosanitar/utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor.

Valoarea ajutorului de minimis care se acordă beneficiarilor este de maximum 14.248,8 lei/ha, care reprezintă contravaloarea în lei a maximum 3.000 euro/ha, la cursul de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2019, fără a depăși valoarea maximă de 20.000 euro/trei exerciții financiare/beneficiar, prevăzută la art. 3, alin. (2)
din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin direcțiile pentru agricultură județene și a municipiului Bucureşti, efectuează inspecții în teren, pe parcursul perioadei de vegetație a culturilor de usturoi și verifică permanent modul de respectare a prevederilor prezentei hotărâri de către beneficiarii sumelor reprezentând sprijin financiar prevăzut de schema de ajutor de
minimis.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis pentru anul 2020, sunt în sumă de maximum 7.500.000 lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de maximum 1.579,080 mii euro şi se asigură din bugetul pe anul 2020, repartizat de Ministerul Agriculturii.

ATENȚIE! Cuantumul pe hectar al subvenției este diminuat în situația în care, după centralizarea tuturor situațiilor privind sumele necesare reprezentând ajutor de minimis, se constată depășirea sumei maxime, adică 7,5 milioane lei pentru anul 2020.  Valoarea ajutorului de minimis care se acordă per beneficiar poate fi redusă în vederea încadrării în buget, subliniază proiectul de act normativ.

Dacă totalul sumelor depăşeşte resursele financiare alocate schemei de ajutor de minimis pentru anul 2020, Direcția generală buget-finanțe și fonduri europene
din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale calculează coeficientul de reducere a sumelor, cu încadrarea în bugetul maxim alocat schemei și îl comunică direcțiilor pentru agricultură județene și a municipiului București, în vederea refacerii corespunzătoare a situațiilor centralizatoare.

În termen de trei zile lucrătoare de la primirea comunicării, direcțiile pentru agricultură județene și a municipiului București refac situațiile centralizatoare cu sumele necesare reprezentând sprijin financiar pe baza coeficientului de reducere corespunzător și le retransmit Direcției generale buget-finanțe și fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în vederea deschiderii creditelor bugetare.

În acest fel, vor încasa subvenția, mai mică pe hectar, ce-i drept, toți cei care au cerut-o și sunt eligibili la plată.

Fermierii care cer subvenția pentru usturoi trebuie să atașeze cererii și o copie a filelor din Registrul agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ teritorială se află terenul utilizat în anul de cerere, din care să rezulte suprafețele cultivate cu usturoi.

Ajutorul de minimis nu se acordă solicitanților a căror suprafață cultivată cu usturoi este obținută prin divizarea unei suprafețe cultivate cu usturoi existentă în anul de cerere, indiferent de modalitatea de transfer al suprafeței, cu excepția succesiunilor și a contractelor de vânzare înregistrate în registul agricol.

În cazul în care se constată încălcarea prevederilor prezentei hotărâri de către solicitanți, inclusiv prin depunerea la direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București a unor documente justificative neconforme cu realitatea, aceștia nu beneficiază de schema de ajutor de minimis.

Vizualizat: 3828 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

Ion şi Marin

Ion şi Marin
Ion şi Marin discută. Detalii