Adama
Vinasa Rompak

UE va EXPORTA mai multe cereale

Publicat: 07 aprilie 2022 - 10:45
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5   | Print | Trimite unui prieten

În acest an de comercializare exporturile de cereale ale UE ar putea crește cu 14%, până la 49 de milioane de tone, potrivit celor mai recente previziuni publicate de Comisia Europeană. Potrivit raportului departamentului pentru agricultură și dezvoltare rurală al CE, producția totală de cereale a statelor UE (în sezonul 2021/2022) ar urma să ajungă la 293,3 milioane de tone, în creștere cu 4,3% față de sezonul precedent.

Datorită unei creșteri substanțiale a producției de cereale a UE în 2021 și a unei mai mari disponibilități, CE apreciază că exporturile de cereale ale statelor UE în sezonul 2021/2022 vor creşte şi mai mult. Cea mai mare parte a creșterii exporturilor este prognozată pentru grâu, cu un plus estimat de 5,6 milioane de tone față de sezonul precedent, se arată în raportul CE.

În acelaşi timp, importurile de cereale din UE este de așteptat să se reducă ca urmare a conflictului şi a blocării exporturilor din Ucraina și Rusia. Astfel, importurile de cereale ale UE sunt acum prognozate la 18,9 milioane de tone, în scădere cu 10% față de sezonul 2020/2021. Ucraina este principala sursă de porumb pentru statele UE, (6,5 milioane de tone în 2020/2021) și un furnizor important de grâu.

porumb.transgenic_b 

Ce ne aşteaptă în 2022/2023?

În ceea ce privește sezonul viitor (2022/2023), CE a declarat că se așteaptă ca suprafețele însămânțate să fie peste cele din anul agricol în curs, grâul și orzul de iarnă urmând să ocupe cca. 20,7 milioane de hectare și, respectiv, 4,8 milioane de hectare, ambele în creștere cu 1% față de 2021/2022. De asemenea, suprafața cultivată cu porumb se aşteaptă să crească datorită relaxării temporare a regulilor de "înverzire a terenurilor" și a prețurilor record pentru produsele agricole, dar nu a fost încă furnizată nicio estimare în acest sens. Suprafața cultivată cu grâu dur ar urma să se reducă cu 4%, ajungând la 2,1 milioane de hectare.

Presupunând o evoluție medie a condiţiilor meteorologice în timpul primăverii și verii, producția totală de cereale şi oleaginoase a statelor UE ar putea ajunge la 297,7 milioane de tone în sezonul 2022/2023 (+1,5% de la an la an), cu o producție de grâu moale prognozată la 131,3 milioane de tone. Exporturile nete de cereale din UE ar urma să crească cu 11,5 milioane de tone, ajungând la 41,4 milioane de tone, cu aproape 40% mai mult decât în actualul sezon, se arată în raportul CE.

Vizualizat: 2049 | Video Video 1 2 3 4 5 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ministrul Agriculturii: O lege vitală pentru fermierii români va fi modificată!

Ministrul Agriculturii: O lege vitală pentru fermierii români va fi modificată!

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunţat miercuri, la Slatina, că a iniţiat o modificare a legislaţiei privind irigaţiile, prin care fermierii vor putea înfiinţa sisteme de irigaţii locale, la nivelul fermelor şi vor putea deconta până la 50% din costul energiei utilizate pentru acestea.

Anunţ APIA ACUM: 110,39 milioane euro vor intra în conturile crescătorilor de animale!

Anunţ APIA ACUM: 110,39 milioane euro vor intra în conturile crescătorilor de animale!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a autorizat la plată 110,39 milioane euro pentru crescătorii de animale care au depus cereri în Campania 2021.

Specialist: În România, nu știm cu exactitate cine, ce și cât cultivă!

Specialist: În România, nu știm cu exactitate cine, ce și cât cultivă!

Institutul European din România a publicat pe 31 martie 2022 o analiză a agriculturii semnată de mai mulți specialiști în domeniu. În România, nu știm cu exactitate cine, ce și cât cultivă, susține Ana-Maria Stancu, CEO al Bucharest Promo Robots – companie de roboți umanoizi și roboți de servicii, membră în Boardul euRobotics – Asociația europeană de robotică civilă, fondatoare a Asociației E-Civis, inițiatoare a proiectul RoboHub și cofondatoare a SmartAgro DIH – în domeniul agriculturii de precizie.

Va bloca Rusia exportul de cereale?

Va bloca Rusia exportul de cereale?

Analiştii pieţei se așteaptă ca guvernul rus să impună o interdicție de export pentru toate cerealele în afara cotelor existente, inclusiv grâu, porumb și orz, începând din această lună și până la 31 august. Exporturile ruse din cadrul cotei actuale de 11 milioane de tone de cereale, care include o cotă de 8 milioane de tone de grâu, vor fi în continuare posibile prin intermediul licențelor care au fost deja distribuite oficial exportatorilor.

Ungaria a oprit exportul de cereale

Ungaria a oprit exportul de cereale

Ungaria a anunțat blocarea exporturilor de cereale la sfârșitul săptămânii trecute, invocând creșterea prețurilor de pe piață în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Măsura excepţională a fost publicată oficial sâmbătă și a intrat în vigoare duminică (06.03.2022).

Există zvonuri că și Bulgaria ar intenționa să interzică exporturile, dar încă nu a venit nicio confirmare oficială. Sunt însă surse din piață care afirmă că a fost întreruptă temporar eliberarea de certificate fitosanitare, ceea ce echivalează cu restricționarea exporturile. În România, ministerul agriculturi a anunţat că nu se impun restricţii pentru exportul de cereale.

Există posibilitatea INTERZICERII exporturilor de grâu?

Există posibilitatea INTERZICERII exporturilor de grâu?

O diferenţă mare de preţ a fost semnalată ieri (03.03.2022) între ofertele de grâu din Bulgaria şi grâul românesc. Această reacţie a traderilor a apărut ca urmare a zvonurile privind o posibilă limitare sau interzicere a exporturilor de grâu pentru a compensa lipsa de aprovizionare din Ucraina și Rusia.

După oprirea exporturilor din Ucraina CREŞTE preţul porumbului

După oprirea exporturilor din Ucraina CREŞTE preţul porumbului

Închiderea forţată a porturilor și terminalelor ucrainene urmată de suspendarea tuturor transporturilor comerciale din Marea Neagră și Marea Azov a determinat creşterea preţului cerealelor şi în special a porumbului. Preţurile cerealelor din Golful SUA au început săptămâna cu creştere de la 309,25 dolari/tonă până la 327,75 dolari/tonă. La bursa europeană Euronext, preţurile au ajuns la 340,0 euro/tonă porumb, 351,25 euro/tonă grâu (cu livrare în luna martie) şi 821,75 euro/tonă rapiţă (cu livrare în luna mai).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii