Adama
Vinasa Rompak

TUTA ABSOLUTA FACE RAVAGII ÎN CULTURILE AGRICOLE ALE FERMIERILOR ROMÂNI!

Publicat: 19 august 2018 - 13:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

MOLIA CARE DISTRUGE CULTURILE AGRICOLE! Fermierii din bazinul legumicol Olt sunt disperați de atacurile unei molii numită Tuta absoluta, care le distruge culturile agricole. Tuta absoluta este cunoscută în România ca Molia minieră a tomatelor sau Tuta, așa cum îi spun legumicultorii.

E un atac, o insectă, de nu mai putem stăvili, toate tomatele s-au dus, n-o putem distruge cu nimic. Intră pe frunză în plantă şi o mănâncă. Fructele le-nţeapă şi le strică şi nu moare cu nimic, dacă s-au scos tratamentele din grupa a II-a, din grupa I, şi cele din grupa a IV-a nu fac faţă.... S-au topit roşiile, parcă sunt arse cu arzătorul, cu lampa de gaz. N-a rămas nimic, doar nişte roşii mici care au apucat să fructifice. Este generalizată în toată zona,  toată lumea se plânge, de aici şi lipsa tomatelor. Am fost să cumpăr şi n-am găsit, n-am găsit să mănânc. Cei de la fitosanitar au venit cu o soluţie cu nişte prădători, să-i bage prin picurare, să mai împiedice două-trei zile, e o chestie de amăgeală, aşa.

Sunt nişte larve, nişte fluturi care depun nişte larve şi larvele alea fac prăpăd, îi zice tuta absoluta. (...)  Toată ziua stau oamenii cu pompele-n spate, o zi dau, una nu, să le-amoartă un pic, să nu avanseze.  Dar dacă dai în fiecare zi, unde ajungi cu costurile, a declarat fermierul Gheorghe Zăvăleanu, din Izbiceni, pentru Adevărul.

CE ESTE TUTA ABSOLUTA ȘI CUM SE COMBATE?

Tuta absoluta este cunoscută în România ca Molia minieră a tomatelor sau Tuta, așa cum îi spun legumicultorii. Face parte din familia Gelechiidae, ordinul Lepidoptera (fluturi), fiind o molie nocturnă.

tuta-absoluta-atac_b

Sursa foto: Bursa de legume

Este un dăunator relativ nou in tara noastra, prezenta fiindu-i observata incepand cu anul 2009. De atunci, s-a raspandit cu repeziciune în toate bazinele legumicole din țară. Aceasta insectă, în ciuda mărimii reduse, reprezintă motivul pentru care multe culturi de tomate au fost devastate, cu pierderi de până la 100%, spun specialiștii.

Tuta provine din America de Sud, fiind semnalată în Europa pentru prima dată în 2006, în sudul Spaniei.
Din observații, s-a constatat că răspândirea s-a efectuat prin import, prin intermediul tomatelor recoltate, având în vedere că larva părăsește fructul după ce acesta a fost recoltat. În momentul actual, Tuta este prezentă în multe țări din America, Asia, Europa și Africa.

La fel ca în cazul altor dăunători, prevenirea infestării culturii este de preferat în locul combaterii, după ce deja o parte din cultură a fost afectată.

Specialiștii recomandă adoptarea tehnologiilor de combatere integrată, prin utilizarea de produse chimice, biologice și a capcanelor cu feromoni, în vederea depistării presiunii de infecție, precum și a plaselor antiinsecte.

În cazul moliei miniere, metodele de prevenire joacă un rol foarte important în lupta cu acest dăunator de temut deoarece, așa cum s-a precizat, odată intrat în cultură, combaterea este dificilă sau imposibilă.
Viteza foarte mare cu care larvele distrug cultura atacată și rezistentț la foarte multe insecticide uzuale face ca Tuta să fie considerată dăunător de carantină

Astfel, se impun respectarea unor reguli de igienă a culturii:

- strângerea și distrugerea prin ardere a resturilor culturilor anterioare infestate;
- eliminarea și distrugerea imediată a plantelor dacă se observă un atac izolat;
- eliminarea buruienilor care ar putea fi gazde pentru molia minieră, atât din cultura cât și din zona apropiată;
- monitorizarea atentă a spațiilor de producere a răsadurilor, cu ajutorul capcanelor feromonale;
- utilizarea plaselor anti-insecte și utilizarea ușilor duble la intrarea in spațiile protejate;
- respectarea asolamentului și evitarea monoculturii, precum și cultivarea speciilor din aceeași familie mai mulți ani la rând;
- în culturile protejate, se efectuează dezinfecția solului și a structurii;
În momentul desființării unei culturi infestate este foarte important ca resturile vegetale să fie distruse prin ardere deoarece populația de Tuta prezentă pe acestea va migra pe o altă cultură. Insecta este foarte perseverentă și caută orice metodă de a pătrunde în spațiile protejate cultivate cu tomate.

Nu este un organism care a apărut acum şi nu ştim ce să-i facem, există soluţii, sunt insecticide omologate pentru Tuta Absoluta. Dar fermierii nu fac tratamentele cum trebuie. Unii fac polenizarea cu bondari şi nu folosesc tratamentele chimice şi normal că ce câştigi într-o parte, pierzi pe cealaltă parte. Nu e tragedia atât de mare, nu e chiar absolut deloc. Noi dăm prin ziare tot felul de nebunii şi la urmă zicem – Doamne, ce o fi pe capul nostru! -  Ei pot fi controlaţi, dar cu tratamente foarte bine stabilite. Noi am trimis informări către primării, nu putem să trimitem la mii de proprietari de spaţii protejate. Am trimis din luna februarie pentru culturi în spaţii protejate, pentru tomate, ardei şi castraveţi. Şi am spus acolo o serie de fungicide şi de insecticide pe care pot să le folosească. Acum, perioada de plantare diferă, nu poţi să le dai la fiecare, dar în planul general ei au produsele omologate strict pe fiecare cultură în parte. Eu am fost şi la Izbiceni şi în alte zone şi le-am spus, dar ei fac oricum pe invers. Vin şi spun – Băi, am dat eu cu ceva, şi ce bine a fost!, a declarat Emil Buzatu, coordonatorul Unității Fitosanitare Olt, pentru Adevărul.


Vizualizat: 4241 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii