Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

TURISMUL RURAL ROMÂNESC!

Publicat: 28 mai 2019 - 21:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

COMUNICAT EVENIMENT. În perioada 23 – 25 mai 2019, la Vatra Dornei s-a desfășurat cea de-a XXI-a ediție a Conferinței științifice internaționale „Turismul rural românesc în context internațional. Actualitate şi perspective”.

Evenimentul a fost găzduit de Agenția Naţională a Zonei Montane și a avut ca și principali co-organizatori: Academia Română, filiala Iaşi – Institutul de Cercetări Economice şi Sociale „Gh. Zane” și Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu”/Centrul de Economie Montană Vatra Dornei, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală, Agenția Naţională a Zonei Montane, Primăria Municipiului Vatra Dornei, filiala Iași a Asociației Generale a Economiștilor din România, Asociaţia Naţională de Turism Rural Ecologic şi Cultural – ANTREC Bucovina, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Turism – INCDT Bucureşti, Asociaţia Europeană a Ţărilor cu Munţi – „Euromontana”.

conferinta-turism_b

La eveniment au participat un număr de 50 de invitați: cercetători ştiinţifici, cadre didactice universitare, doctoranzi, consultanți, cu preocupări în cercetarea fenomenului turistic din spațiul rural. De asemenea, au mai fost prezenți specialiști, practicieni, manageri de pensiuni turistice şi agroturistice.

Instituțiile participante: Academia Română (Institutul de Cercetări Economice şi Sociale „Gh. Zane” Iași și Institutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” – CEMONT Vatra Dornei și Institutul de Prognoză Economică), Academia de Studii Economice București, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca, Universitatea „Babeș - Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea „Transilvania” Braşov, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Suceava, Muzeul „Țara Crișurilor” Oradea, Liga Scriitorilor din România,  Asociația Generală a Economiștilor din România, Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România. De peste hotare, au participat specialiști din: Grecia, Republica Moldova, Ucraina.

turism-doi_b

Conferința, s-a desfășurat pe parcursul a 3 zile: primele două zile au fost destinate prezentării lucrărilor științifice la sală, iar în cea de-a treia zi a avut loc aplicația practică.

În program, au fost înscrise un număr de 41 lucrări științifice, având 72 autori, ce au urmărit următoarea tematică:

Turismul rural și agroturismul în contextul dezvoltării durabile la nivel național, regional și global;
Tradiționalism vs. modernism în turismul rural;
Strategii naționale și regionale de dezvoltare a turismului rural;
Managementul și marketingul e-turismului;
Comportamentul prestatorilor şi consumatorilor de servicii de turism rural;
Rolul legislaţiei în domeniu în promovarea şi dezvoltarea turismului rural;
Turismul rural din perspectivă multidisciplinară şi interdisciplinară: economie, drept, psihologie, antropologie, etnografie, folclor etc.
Bune practici internaționale.
Rezultatele cercetărilor științifice au fost publicate în volumul numărul 45 al conferinței.
Tot în cadrul Conferinţei, domnul profesor Ion Mărginean, de la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, a prezentat drumul parcurs de domnia sa pe jos, de la Bălţi la Alba Iulia în luna noiembrie 2018, pentru a sărbători la 1 Decembrie Centenarul marii uniri.

Aplicația practică, s-a desfășurat în comuna turistică Vama. S-au vizitat câteva obiective turistice reprezentative ale zonei: Muzeul Oului, biserica Înălţarea Domnului, pensiunile „Casa bunicii” şi „Mugur de Fluier”.
Organizatorii, aduc sincere mulțumiri tuturor celor care au sprijinit acest eveniment: Primăriei Municipiului Vatra Dornei, domnului primar Ilie Boncheș, domnului director general al Agenției Naţionale a Zonei Montane, Lazăr Latu, societății „Aqua Carpatica” - domnului director Mihail Șaramet, domnului primar al comunei Vama – Nicolai Baltag, doamnelor Albumiţa Preutescu (pensiunea "Mugur de fluier"), Gabriela Sasu (pensiunea "Casa Bunicii"), Letiţia Orşivschi (muzeul Oului),  domnului consilier dr. ing. Mihai Voloșeniuc, doamnei manager al pensiunii „Vânătorul” - Cristina Costiuc, echipei handmade „Mândruța” și tuturor celor s-au implicat în organizarea acestei manifestări ştiinţifice.
Dr. ing. CS III Dănuț Ungureanu
Agenția Naţională a Zonei Montane/ Academia Română – INCE CEMONT

 

Vizualizat: 1693 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

11 aprilie 2021 - 20:47

AJUTOARE EUROPENE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în maxim 10 zile vor fi lansate în consultare publică o parte dintre ghidurile pentru accesarea ajutoarelor europene din agricultură.

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

11 aprilie 2021 - 09:26

VOCEA CRESCĂTORULUI! Crescătorul de ovine Vasile Turculeț, Asociația Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru” Bistrița Năsăud, a transmis o scrisoare către AGROINFO în care spune cu amărăciune că atâtea controale și supracontroale vor duce la distrugerea fermelor de animale și nu la sprijinirea lor pentru a se dezvolta. Oierul subliniază cu ironie aberațiile impuse de autorități crescătorilor.

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

11 aprilie 2021 - 08:05

ANUNȚ! Peste 90.000 de răsaduri de legume produse la Stațiunea de Cercetare Horticolă, puse în vânzare de USAMV Cluj-Napoca! De luni, 12 aprilie 2021, puteți cumpăra răsaduri de la USAMV Cluj, anunță USAMV Cluj într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

09 aprilie 2021 - 09:43

ATENȚIE, CRESCĂTORI! Animalele care sunt transportate fără documente sanitare-veterinare sunt confiscate și ucise de inspectorii sanitari-veterinari, avertizează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, DSVSA Giurgiu, într-un comunicat transmis media.

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

09 aprilie 2021 - 08:26

TREZIȚI-VĂ! Crescătorii de animale din România trebuie să se trezească până nu e prea târziu! Trebuie să-și facă acum vocea auzită la Bruxelles! Deocamdată, acolo se aude acum doar vocea unor organizații care fac presiuni mari pentru interzicerea exportului de animale vii din România și reducerea numărului de animale crescute în ferme. Crescătorul de oi Iancu Polifronie din Dobrogea a declarat miercuri că pregătește o scrisoare către Comisia Europeană și Guvernul României.

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

09 aprilie 2021 - 06:47

CE LI SE PREGĂTEȘTE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! De la interzicerea exportului și transportului animalelor vii la interzicerea înființări de noi ferme de animale sunt dezbaterile fierbinți de acum de la Bruxelles. Comisia Europeană urmărește să limiteze consumul de carne, să-l înlocuiască cu consumul de viermi și insecte, a anunțat europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, care a organizat joi o dezbatere live cu crescători și exportatori de animale din România.

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

08 aprilie 2021 - 10:08

DEZBATERI. Eurodeputata Carmen Avram, membră a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European (AGRI), organizează joi, 8 aprilie, de la ora 13:00, o dezbatere live, pe Facebook, pe tema provocărilor și amenințărilor la adresa zootehniei din România.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

08 aprilie 2021 - 08:52

OFICIAL! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 395.027 cereri, pentru o suprafață de 2.232.129 ha.

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

08 aprilie 2021 - 08:40

PROTEST! Fermierii care au scos miercuri, 7 aprilie 2021, tractoarele în stradă la Iași și Botoșani anunță că vor merge cu utilajele agricole la București dacă nu le sunt rezolvate cererile. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat către AGROINFO.

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

08 aprilie 2021 - 08:07

SUBVENȚII AGRICOLE. A fost introdus conceptul privind noul fermier care va avea acces mult mai ușor la fonduri europene, la fel ca tânărul fermier. “Noul fermier” este definit astfel încât să includă următoarele elemente: condițiile pentru a fi „șeful exploatației”; formarea profesională și/sau competențele corespunzătoare; o limită de vârstă de peste 40 de ani, anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Com AGRI, Parlamentul European.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii