Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

TURISMUL RURAL ROMÂNESC!

Publicat: 28 mai 2019 - 21:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

COMUNICAT EVENIMENT. În perioada 23 – 25 mai 2019, la Vatra Dornei s-a desfășurat cea de-a XXI-a ediție a Conferinței științifice internaționale „Turismul rural românesc în context internațional. Actualitate şi perspective”.

Evenimentul a fost găzduit de Agenția Naţională a Zonei Montane și a avut ca și principali co-organizatori: Academia Română, filiala Iaşi – Institutul de Cercetări Economice şi Sociale „Gh. Zane” și Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu”/Centrul de Economie Montană Vatra Dornei, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală, Agenția Naţională a Zonei Montane, Primăria Municipiului Vatra Dornei, filiala Iași a Asociației Generale a Economiștilor din România, Asociaţia Naţională de Turism Rural Ecologic şi Cultural – ANTREC Bucovina, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Turism – INCDT Bucureşti, Asociaţia Europeană a Ţărilor cu Munţi – „Euromontana”.

conferinta-turism_b

La eveniment au participat un număr de 50 de invitați: cercetători ştiinţifici, cadre didactice universitare, doctoranzi, consultanți, cu preocupări în cercetarea fenomenului turistic din spațiul rural. De asemenea, au mai fost prezenți specialiști, practicieni, manageri de pensiuni turistice şi agroturistice.

Instituțiile participante: Academia Română (Institutul de Cercetări Economice şi Sociale „Gh. Zane” Iași și Institutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” – CEMONT Vatra Dornei și Institutul de Prognoză Economică), Academia de Studii Economice București, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca, Universitatea „Babeș - Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea „Transilvania” Braşov, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Suceava, Muzeul „Țara Crișurilor” Oradea, Liga Scriitorilor din România,  Asociația Generală a Economiștilor din România, Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România. De peste hotare, au participat specialiști din: Grecia, Republica Moldova, Ucraina.

turism-doi_b

Conferința, s-a desfășurat pe parcursul a 3 zile: primele două zile au fost destinate prezentării lucrărilor științifice la sală, iar în cea de-a treia zi a avut loc aplicația practică.

În program, au fost înscrise un număr de 41 lucrări științifice, având 72 autori, ce au urmărit următoarea tematică:

Turismul rural și agroturismul în contextul dezvoltării durabile la nivel național, regional și global;
Tradiționalism vs. modernism în turismul rural;
Strategii naționale și regionale de dezvoltare a turismului rural;
Managementul și marketingul e-turismului;
Comportamentul prestatorilor şi consumatorilor de servicii de turism rural;
Rolul legislaţiei în domeniu în promovarea şi dezvoltarea turismului rural;
Turismul rural din perspectivă multidisciplinară şi interdisciplinară: economie, drept, psihologie, antropologie, etnografie, folclor etc.
Bune practici internaționale.
Rezultatele cercetărilor științifice au fost publicate în volumul numărul 45 al conferinței.
Tot în cadrul Conferinţei, domnul profesor Ion Mărginean, de la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, a prezentat drumul parcurs de domnia sa pe jos, de la Bălţi la Alba Iulia în luna noiembrie 2018, pentru a sărbători la 1 Decembrie Centenarul marii uniri.

Aplicația practică, s-a desfășurat în comuna turistică Vama. S-au vizitat câteva obiective turistice reprezentative ale zonei: Muzeul Oului, biserica Înălţarea Domnului, pensiunile „Casa bunicii” şi „Mugur de Fluier”.
Organizatorii, aduc sincere mulțumiri tuturor celor care au sprijinit acest eveniment: Primăriei Municipiului Vatra Dornei, domnului primar Ilie Boncheș, domnului director general al Agenției Naţionale a Zonei Montane, Lazăr Latu, societății „Aqua Carpatica” - domnului director Mihail Șaramet, domnului primar al comunei Vama – Nicolai Baltag, doamnelor Albumiţa Preutescu (pensiunea "Mugur de fluier"), Gabriela Sasu (pensiunea "Casa Bunicii"), Letiţia Orşivschi (muzeul Oului),  domnului consilier dr. ing. Mihai Voloșeniuc, doamnei manager al pensiunii „Vânătorul” - Cristina Costiuc, echipei handmade „Mândruța” și tuturor celor s-au implicat în organizarea acestei manifestări ştiinţifice.
Dr. ing. CS III Dănuț Ungureanu
Agenția Naţională a Zonei Montane/ Academia Română – INCE CEMONT

 

Vizualizat: 1433 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

AFIR ANUNȚĂ CĂ ESTE O INSTITUȚIE ANTI-MITĂ!

AFIR ANUNȚĂ CĂ ESTE O INSTITUȚIE ANTI-MITĂ!

28 mai 2020 - 20:23

COMUNICAT! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale este prima instituție publică din România care a obținut din partea RINA SIMTEX, încă din iunie 2019, cerificarea internațională pentru standardul ISO 37001:2016, specific sistemului de management anti-mită, anunță AFIR într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

FERMIERII ROMÂNI PROTESTEAZĂ! DECIZIILE DE CARE SE SIMT AMENINȚAȚI!

FERMIERII ROMÂNI PROTESTEAZĂ! DECIZIILE DE CARE SE SIMT AMENINȚAȚI!

28 mai 2020 - 20:05

REGULI DURE! Fermierii români consideră că deciziile Comisiei Europene sunt greșite și duc la pierderi enorme! Comisia Europeană a adoptat două strategii prin care se renunță la 50% din pesticidele folosite, la 20% din îngrășăminte, 10% din terenuri sunt scoase din circuitul agricol, iar 25% din suprafața arabilă trebuie ocupată de agricultură ecologică. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat pentru AGROINFO.

AVANS SUBVENȚII! MESAJ APIA pentru TOȚI FERMIERII!

AVANS SUBVENȚII! MESAJ APIA pentru TOȚI FERMIERII!

28 mai 2020 - 18:58

OFICIAL. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a eliberat 720 adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plăți directe și 613 adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plată pentru măsurile de mediu şi climă (Măsura 10 – Agromediu și climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Măsura 13 - Plăți zone defavorizate), în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituțiile financiar-bancare și nebancare.

Prețul la export pentru grâul rusesc a crescut

Prețul la export pentru grâul rusesc a crescut

28 mai 2020 - 18:47

Pe fondul prognozelor scăzute (din cauza secetei), prețurile la export pentru viitoare recoltă de grâu rusesc au crescut. Potrivit agenţiei IKAR, prețurile pentru producţia viitoare de grâu, în Novorossiisk, cu livrare în iulie au crescut săptămâna trecută cu 4 dolari/tonă, ajungând până la 199 dolari/tonă (FOB). De asemenea, SovEcon a înregistrat o creștere săptâmânală cu aproape 3% pe tonă pentru grâul de panificaţie, preţul cu livrare FOB, în iulie, fiind de 202 USD/tonă.

CREŞTE CEREREA DE ROBOŢI AGRICOLI

CREŞTE CEREREA DE ROBOŢI AGRICOLI

28 mai 2020 - 11:30

Cererea de roboţi agricoli va înregistra o creştere de 24,1% până în 2024, potrivit unui studiu realizat de Transparency Market Research (TMR) cu privire la segmentul afacerilor şi comerţului din domeniul agriculturii.

VEȘTI PENTRU TINERII FERMIERI CARE AȘTEAPTĂ CELE 50 DE HECTARE DE TEREN!

VEȘTI PENTRU TINERII FERMIERI CARE AȘTEAPTĂ CELE 50 DE HECTARE DE TEREN!

28 mai 2020 - 11:27

OFICIAL MADR. Actul normativ pentru atribuirea celor 50 de hectare de teren agricol tinerilor fermieri este deja în avizare internă la Ministerul Agriculturii, anunță secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru. Cele 50 de hectare de teren agricol sunt la pachet cu ajutorul pentru instalarea tinerilor fermieri, un sprijin de maxim 50.000 de euro.

IMPORTĂM CARNE DE PORC ȘI PÂINE ȘI EXPORTĂM SUBVENȚII!

IMPORTĂM CARNE DE PORC ȘI PÂINE ȘI EXPORTĂM SUBVENȚII!

28 mai 2020 - 11:02

PORCUL ROMÂNESC PE CALE DE DISPARIȚIE! Pe primul loc în clasamentul importurilor de alimente pe care le face România este carnea de porc, urmată de pâine și alte produse de panificație.  Potrivit secretarului de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru, România importă, la acest moment, carne de porc în valoare de 700 milioane de euro.

SECRETAR DE STAT MADR: AM GREȘIT! AM DAT BANI FOARTE MULȚI LA FOARTE PUȚINI FERMIERI!

SECRETAR DE STAT MADR: AM GREȘIT! AM DAT BANI FOARTE MULȚI LA FOARTE PUȚINI FERMIERI!

28 mai 2020 - 10:03

BANI MULȚI LA PUȚINI FERMIERI! Accesul la sprijinul financiar din fondurile europene e dificil pentru mulți fermieri români. Ei se plâng că nu reușesc să obțină finanțare nerambursabilă. Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru, recunoaște că Ministerul Agriculturii a dat bani foarte mulți la foarte puțini fermieri. Oficialul MADR dezvăluie cum peste un miliard de euro trebuia să ajungă la 12.000 de fermieri, dar au ajuns bani doar la 1.700 de fermieri.

COȘMAR pentru CRESCĂTORI: NE UCID ZECI DE ANIMALE ÎN FIECARE AN!

COȘMAR pentru CRESCĂTORI: NE UCID ZECI DE ANIMALE ÎN FIECARE AN!

28 mai 2020 - 08:28

ATACUL ANIMALELOR SĂLBATICE! Crescătorii de animale din zona montană sunt disperați! Animalele sălbatice, urșii și lupii, le ucid zeci de animale în fiecare an. Zeci de oi și de vaci cad pradă urșilor și lupilor. Crescătorii nu au primit nici acum despăgubiri pentru animalele ucise de sălbăticiuni. Dosarele pentru despăgubiri s-au împotmolit la Ministerul Mediului.

ȘEFUL APIA, ANUNȚ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

ȘEFUL APIA, ANUNȚ PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

27 mai 2020 - 18:15

PLATA SUBVENȚIILOR APIA! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, invitat la o dezbatere DC News, a explicat circuitul subvențiilor APIA până să ajungă în contul fermierilor. Dacă pentru plățile directe pe hectar și pe cap de animal, circuitul e destul de anevoios, dar e mai scurt, pentru plățile compensatorii, de agro-mediu sau pentru zone defavorizate, agricultură ecologică, circuitul e de-a dreptul birocratic.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Ziua de mâine

Ziua de mâine
Cea mai grozavă zi este MÂINE. Detalii