DEZASTRU! Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor din Arad, afectată vineri de o tornada care a făcut "dezastru", fiind rănite animale și distruse culturi și adăposturi, ar putea primi un ajutor din partea statului pentru limitarea pagubelor, susține ministrul interimar al agriculturii, Petre Daea.
Am fost sâmbătă la Arad să văd ceea ce s-a întâmplat la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor. Vineri, o tornadă cu epicentrul la stațiune a întrerupt toată activitatea, tot fluxul de producție, practic au rămas fără curent electric, "au zburat" acoperișurile adăposturilor și ale sediilor.
Tornada a rupt pomi și a rănit animale, iar grindina care a căzut a distrus peste 400 de hectare de culturi cu grâu și rapiță. A fost dezastru acolo și vrem să vedem săptămâna viitoare ce soluții găsim ca să-i ajutăm, pentru că este una dintre stațiunile care a rezistat de-a lungul vremii și care are un fond genetic foarte important pe rasele de bovine brună și bălțată. Este genetică serioasă la stațiune, o muncă de foarte mulți ani, a declarat, pentru Agerpres, Petre Daea.
Șeful de la Agricultură a adăugat că toate culturile agricole "arată bine", dar ele devin valoroase "numai atunci când ajung sub cheie" și de aceea nu face estimări în privința producțiilor.
Culturile arată bine la această dată, dar toate sunt valoroase numai atunci când ajung sub cheie. A început recoltarea la orz, la rapiță, va începe grâul în zilele următoare, mai repede decât în alți ani pentru că sunt temperaturi ridicate. Eu nu pot acum să mă pronunț și să fac afirmații că vom avea o producție vegetală bună sau rea în acest an, decât, așa cum am mai spus, atunci când se află sub cheie. Important este că fermierii au început să irige și avem pe câmp peste 1.000 de kilometri de canale pline de apă, mai mult decât lungimea Dunării și ne apropiem de 80.000 de hectare irigate în acest an. Fermierii au început să refacă contractele, iar la ora actuală avem capacități de udare până la 800.000 de hectare, a spus Daea.
Ministrul agriculturii a mai spus că vineri a avut cea mai grea zi din punct de vedere al activității de protejare împotriva grindinei, pentru că au fost lansate nu mai puțin de 100 de rachete cu efect asupra culturilor din Vrancea și Iași.
Vineri am avut cea mai grea activitate din punct de vedere al protejării împotriva grindinei. S-au lansat peste 100 de rachete, cu efect pentru protejarea zonelor Iași și Vrancea, în caz contrar grindina ar fi zdrobit tot. De aceea trebuie mărită capacitatea sistemului antigrindină la întreaga suprafață a țării. Cele mai multe rachete s-au lansat la Iași, iar efectele au fost cele scontate: am protejat culturile agricole și am prevenit o situație care putea fi foarte gravă, a arătat Daea.
Sursa: Agerpres