ALARMANT! Situaţia este alarmantă la această dată în ţara noastră. Tinerii agricultori fug de la munte. Mulți dintre ei își găsesc de lucru în străinătate și nu se mai întorc în țară. Cu atât mai puțin vor să trăiască la munte. Munții noștri sunt amenințați să rămână pustii, avertizează Ministerul Agriculturii chiar de Ziua Muntelui, sărbătorită astăzi, 11 decembrie 2019.
Condițiile grele de viață de la munte, speranța unui venit sigur și mai mare îi determină pe mulți dintre tinerii agricultori să renunțe la munte pentru străinătate.
Situaţia este alarmantă la această dată în ţara noastră, cauzată de exodul masiv al tinerelor generaţii de agricultori montani spre oraşe sau în străinătate, fapt ce a dus la un abandon agricol definitiv. Îmbătrânirea accentuată a actualilor deţinători de gospodării şi apariţia pericolului grav şi iminent de deşertificare umană a munţilor României și de dispariţia celui mai important segment de populaţie montană, va duce la pierderea unor producători agricoli cu experienţă tradiţională.
Pe măsură ce vulnerabilitatea populațiilor montane crește, migrația crește atât în străinătate, cât și în centrele urbane. Migrația tinerilor din zonele montane va avea ca rezultat o pierdere inestimabilă în ceea ce privește furnizarea de servicii ecosistemice și conservarea culturii și biodiversității, avertizează Ministerul Agriculturii.
Există o Lege a Muntelui care să împiedice migrația tinerilor fermieri, și nu numai, din comunitățile montane. Noua conducere a Ministerului Agriculturii trebuie să facă un efort să pună în aplicare această lege, nu să se mărginească la avertismentul că munții noștri rămân pustii.
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat, la sfârșit anului trecut, un decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Programului de încurajare a investițiilor din zona montană. Prin acest Program, este alocat un miliard de euro pentru ajutoare de stat acordate fermierilor și celor care vor să facă care duc la menţinerea şi dezvoltarea activităţilor din zona montană.
Valoarea totală a Programului este de un miliard de euro pentru o perioadă de 10 ani şi urma să se asigure de la bugetul de stat.
Programul de încurajare a investiţiilor din zona montană vizează realizarea de investiţii în centre de colectare-prelucrare lână şi piei, centre de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii, centre de colectare şi/sau prelucrare a laptelui, centre de sacrificare a animalelor şi/sau unităţi de procesare a cărnii de capacitate mică, centre de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice, din flora spontană şi/sau cultură în zona montană, înfiinţarea de stâne montane în localităţile din judeţele care au incidenţă asupra zonei montane, precum şi alte investiţii care duc la menţinerea şi dezvoltarea activităţilor din zona montană, se arată în Legea promulgată, pe data de 21 decembrie 2018, de președintele țării.
Lista întreagă de ajutoare și subvenții pentru fermierii și locuitorii zonei montane nu s-a pus în aplicare nici acum. Probabil, nu s-a găsit miliardul de euro la bugetul de stat. Fermierii care încă mai sunt în zona montană așteaptă cu răbdare revigorarea fermelor prin programele gândite de fost guvernare social-democrată.
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat data de 11 decembrie ”Ziua internațională a muntelui”, sărbătorită începând cu anul 2003, cu scopul de a construi alianțe/parteneriate care să aducă schimbări pozitive pentru populațiile și mediile montane, conștientizând importanța munților pentru viață.
Tema “Zilei Internaționale a Muntelui” pentru anul 2019 este „Munții contează pentru tineri”. Astfel, în data de 14 decembrie 2019, la sediul Centrului de Economie Montană - CEMONT al Institutului Național de Cercetări Economice "Costin C. Kirițescu" - Academia Română, din Vatra Dornei, județul Suceava, va avea loc cea de-a 16-a Conferință națională, științifică și informală a Forumului Montan din România în colaborare cu ANZM/MADR, CEMONT/INCE/Academia Română, Filiala FMR – Bistrița Năsăud, Asociația Națională pentru Dezvoltare Rurală - Montană „Romontana”, Primăria mun. Vatra Dornei și Filialele FMR Alba, Bacău, Cluj, Dâmbovița, Hunedoara, Neamț, Sibiu și Vâlcea.
Acoperind aproximativ 22% din suprafața Pământului, munții joacă un rol important în direcția creșterii economice sustenabile. Nu doar că furnizează mijloace de subzistență și asigură un trai decent pentru 915 milioane de oameni care trăiesc în munții din întreaga lume, reprezentând 13% din populația globală, dar alte câteva milioane de oameni beneficiază de pe urma acestei bogății naturale.
Europa este acoperită în proporție de 40% de munți, locuiți de 20% din totalul populației acestui vechi continent, în timp ce România are aproximativ 38% zonă montană. Zonele montane sunt în general rurale şi se caracterizează prin limitări naturale ale productivității agricole, care conduc la producții agricole reduse, cauzate de condiții climatice și biofizice nefavorabile desfășurării în condiții optime a activităților agricole.