VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE. Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților a dezbătut ASTĂZI proiectul de lege privind vânzarea terenurilor agricole. Propunerea legislativă a fost adoptată de Senatul României pe data de 22 mai 2018. Marți, Comisia de agricultură a modificat textul adoptat de Senat. Noile reguli fac aproape imposibilă cumpărarea terenurilor agricole de către cetățenii străini.
Noua lege a vânzării terenurilor agricole, în forma în care a fost adoptată de Senat, a stârnit revolta fermierilor români. În textu votat de senatori, arendașii, fermieri persoane fizice sau juridice, pot cumpăra terenurile pe care le au în arendă doar cu îndeplinirea unor condiții stricte, printre care e și domiciliul stabil în localitate pe raza căruia se află terenul. Prioritate la cumpărare au preemptorii stabiliți de lege. AICI AVEȚI TEXTUL INTEGRAL AL LEGII, FORMA ADOPTATĂ DE SENAT!
Marți, 19 iunie 2018, Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților a votat proiectul de lege pentru a fi supus dezbaterii plenului Camerei Deputaților. Textul adoptat de Senat a suferit modificări. Deputatul Ștefan Alexandru Băișanu, vicepreședintele Federației Ecvestre din România, a postat pe pagina sa de Facebook care sunt noile reguli la vânzarea terenurilor agricole.
ROMÂNIA ÎN PICIOARE! ROMÂNIA DEMNĂ! Azi, prin depunerea unui proiect legislativ în Camera Deputaților, am spus NU vânzării terenurilor agricole persoanelor care nu au cetățenie română. În momentul de față, în România, există 13,3 milioane de hectare suprafața agricolă utilizată din care 8,3 milioane hectare teren arabil, ceea ce o califică pe locul 5 ca suprafața agricolă din UE. Din suprafața agricolă totală a României, peste 40%, respectiv 5,3 milioane hectare din totalul de 13,3 milioane hectare, este deținut de investitorii străini, potrivit raportului comandat de Comisia pentru Agricultura din cadrul Comisiei Europeane la Institutul Olandez de cercetare Transnational Institute (TNI).
Dacă România nu se trezește în câțiva ani nu vom mai avea nicio palmă de pământ românesc agricol și vom fi obligați să importăm până și grânele produse în România. Acum, potrivit legislației în vigoare, ne cumpără bucată cu bucată, unii nici nu vor mai avea nevoie de autonomie teritorială. La acest capitol, din grânarul Europei ne transformăm în săracii Europei. Avem datoria să nu ne mai batem joc de ceea ce ne-au lăsat moștenire părinții și bunicii noștri.
Printre cele 25 de puncte pe care le are inițiativa legislativă depusă astăzi se regăsesc următoarele articole:
- În baza dreptului de preempțiune, statul se obligă să cumpere orice teren pe care intenționează să îl cumpere persoanele cu altă cetățenie decât cea română, ori societățile comerciale cu capital străin.
- Cetățenii români nu au dreptul de a cumpăra pentru terțe persoane de altă cetățenie decât cea română.
- Terenurile agricole aflate în extravilan nu pot fi cumpărate în scopul următoarelor situații: dezvoltarea unor ansambluri rezidentiale, specula imobiliară, obținerea subvențiilor și utilizarea lor contrar destinației pentru care au fost acordate, spune deputatul Ștefan Alexandru Băișanu.
La dezbaterea de astăzi din Comisia de agricultură a participat, din partea fermierilor, liderul Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu.
Proiectul de lege va fi supus votului Camerei Deputaților, care este for decizional.