MAI CREȘTEM PORCI ÎN BĂTĂTURĂ? Sorin Minea, președintele Romalimenta, a declarat că România trebuie să ia o decizie: ori creștem porci în ferme comerciale, mari, ori în bătătură, în gospodării țărănești. Acesta susține că toți țăranii și-au sacrificat porcii, când au auzit de pesta porcină africană, și când îi vor scoate de prin congelatoare coșmarul pestei africane va începe din nou. Principalul vinovat de răspândirea bolii este omul, spune Minea.
România trebuie să ia o decizie, şi este treaba autorităţilor, dacă vrea să crească porci ca să facă comerţ intracomunitar, să folosească ceea ce rezultă din cultura mare, cereale pentru îmbogăţire în zootehnie şi pentru comerţ intracomunitar sau doreşte să creştem porci fiecare pe unde apucă, câţi apucă, ca să-i mâncăm plini de veselie de Crăciun. Eu nu sunt împotriva niciunei soluţii. Dacă se doreşte să mâncăm porci de Crăciun din bătătura oamenilor, nu am nimic împotrivă, dar să le spunem celor care au ferme mari să renunţe, pentru că şansele lor de revenire (în urma apariţiei virusului pestei porcine africane - n. r.) sunt sub zero, a spus Minea.
El susţine că, potrivit datelor oficiale, 72% din porcii crescuţi în gospodării în Uniunea Europeană sunt în România, deşi datele pe care le-a constatat în teren ridică acest procentaj la 90%.
România, la ora actuală, este un caz paradoxal. Potrivit datelor oficiale, are 72% din porcii crescuţi în gospodării din întreaga Europă. Spun date oficiale, pentru că avem cam 1,1 milioane de porci în gospodăriile populaţiei, iar pe datele din teren sunt peste 3 milioane, deci creşte pe procent la 90%, iar o parte din aceşti porci, aşa-zişi de subzistenţă, sunt o afacere curată. Când avem 4 milioane şi ceva de porci în complexe şi tot 4 milioane în gospodării, ştim de ce spunem că piaţa neagră este la 50% din piaţa reală. E o chestie de aritmetică. Măsurile de biosecuritate, cu sute de porci pe coclauri, pe câmp, în pădure, pe unde apuci, sunt imposibil de realizat, a avertizat Minea.
În opinia acestuia, mistreţul despre care se spune că ar fi unul dintre vectorii de răspândire a pestei porcine africane "este mult mai puţin periculos la ora actuală dacă privim dinamica răspândirii PPA pe teritoriul României".
În România, pesta porcină africană sare dintr-o regiune în alta sau dintr-o comună în alta la zeci sau sute de kilometri. E clar că nici mistreţul nu a zburat dintr-un oraş în altul şi nici porcii domestici nu au alergat. Principalul vinovat este omul. După cum ştiţi, când s-a spus despre pestă, toţi ţăranii şi-au sacrificat porcii, i-au pus în congelator şi i-au dus la rude, la neamuri şi la prieteni. Asta e cea mai bună cale să duci mai departe boala. Aştept cu nerăbdare când vor scoate porcul din congelator şi va începe pesta şi în alte părţi, a atras atenţia şeful Romalimenta.
În acest context, Minea susţine că ANSVSA a procedat "ca la carte", în cazul PPA, afirmând că autorităţile locale sunt principalele vinovate de răspândirea virusului.
Medicul veterinar găseşte boala şi trasează măsurile. Medicul veterinar nu aleargă după porci cu satârul în mână, nu păzeşte şoselele, nu verifică ce are în frigider, nu e treaba lui, este treaba autorităţilor locale. Ele au lăsat să se circule aşa cum s-a circulat. Veterinarul nu poate să-i dea amendă omului că are fermă ilegală, el poată să o propună, dar omul nu a primit amendă, a primit despăgubire. Aferim! Sunt bani publici şi avem de nu ştim ce să facem cu ei. Problema cea mai mare este că din acele zone de risc, zona roşie, nu se poate cumpăra carne chiar dacă în fermă nu există boală şi nu putem face comerţ intracomunitar. (...)
Practic, oamenii cu ferme au păţit-o nevinovaţi, iar zona, ca să devină albă, ar trebui lichidate toate efectivele cu risc din zonă, deci din toate curţile oamenilor. Nu vorbesc de cei care au un porc sau doi, ci de cei care au 50-100 de porci. Dacă nu vom face acest lucru, pentru industrie există o singură soluţie: de a cumpăra carne din zone indemne sau din comerţ intracomunitar ca să putem vinde în Europa. Practic, nu s-a importat mai multă carne din Europa, ci procesatele cresc cu 20-30% pe an. Există bani pentru agricultură şi industrie alimentară, dar trebuie o legislaţie coerentă în rest. Eu îmi doresc să cumpăr materia primă din România, eu sunt patriot, dar patriotismul nu înseamnă să cumpăr mai scump de pe piaţă, a explicat preşedintele Romalimenta.
Sursa: Agerpres