CU IMPACT LA ALBINE! România este statul membru UE cu cele mai multe derogări pentru neonicotinoide, substanțe interzise la nivel european, dar pe care le folosesc fermierii români, spune Achim Irimescu, fostul ministru al agriculturii. Producătorii agricoli ar putea utiliza o altă substanță pentru combaterea dăunătorilor, mai puțin periculoasă și care nu ar avea impact asupra albinelor.
La nivel european s-a ajuns la concluzia că trebuie restricționate și, practic, este o interdicție de utilizare a neonicotinoidelor. România a fost, totuși, statul membru care a obținut și care aplicat, în fiecare an, practic, de patru ani, derogări de două ori pe an, și toamna, și primăvară. România este statul membru cu cele mai multe derogări.
Recent, am avut o discuție cu domnul ministru Petre Daea și cu domnul comisar european pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis, și, sigur, s-a discutat și despre neonicotinoide. Comisarul european este foarte determinat să vină cu propuneri pentru restricționare și mai puternică în continuare. Este adevărat că fermierii noștri, și nu numai, ridică întrebarea: de ce nu se aduc substanțe alternative la aceste neonicotinoide?
Dar, pe de altă parte, în discuțiile pe care i-am avut cu experții Comisiei au spus: de ce folosiți cele trei neonicotionoide interzise și de ce nu folosiți acetamiprid care este cu efect mult mai redus pe polenizatori, bondari, albine și așa mai departe. E o întrebare la care producătorii agricoli din România și producătorii de produse chimice trebuie să răspundă. Dar ce ne-a cerut Comisia și ne cere, să venim cu studii clare, doveditoare, care este situația, pe ce suprafețe, care este impactul asupra albinelor, a declarat Achim Irimescu, șeful Departamentului pentru Agricultură și Siguranță Alimentară din cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE, pentru Viața Satului, TVR 1.
Neonicotinoidele sunt o categorie de pesticide lansate pe piaţă în anii ‘90, ca înlocuitori ai altor pesticide mai vechi şi mai dăunătoare. Sunt pesticide sistemice, ceea ce înseamnă că sunt absorbite în fiecare celulă a plantelor.
Fermierii români le folosesc la tratarea semințelor de floarea soarelui, porumb și rapiță. Unul dintre dăunătorii învinși de neonicotinoide este rățișoara porumbului, cu răspândire mare în zona de sud a țării.
Sursa: Viața Satului, TVR 1