DECLARAȚIE. TAGRO - tractorul românesc ar putea fi noul Duster al utilajelor agricole. Cred că tractorul românesc poate fi unu dintre produsele care să relanseze exportul autohton, a scris pe pagina sa Facebook, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan Radu Oprea, după o vizită la IIRUM Reghin, producătorul TAGRO.
IRUM - O companie românească, a omologat noul tractor de concepție proprie. Familia Oltean a investit în centrul de cercetare dezvoltare pariind pe creativitatea inginerilor autohtoni. Unii s-au întors chiar din Italia. Și au reușit.
I-am vizitat cu un scop precis. Să le propun atacarea piețelor tradiționale unde tractorul românesc este cunoscut și apreciat pentru robustețea lui. Lucrul acesta poate fi realizat inclusiv cu sprijinul consilierilor economici prezenți pe aceste piețe și prin intermediul programelor de promovarea a exportului sau a misiunilor economice.
Cred că tractorul românesc poate fi unul dintre produsele care să relanseze exportul autohton. Mizând pe această reușită Reghinul poate deveni un nou pol de dezvoltare. În jurul unei linii de asamblare, pe o rază se 100 km, de obicei, apar investițiile firmelor furnizoare de subansamble. Deci, și alte companii pot profita de succesul tractorului românesc, a scris ministrul Ștefan Radu Oprea, pe pagina Facebook.
TAGRO este scos deja la vânzare la reprezentanța IRUM Reghin din comuna mureșeană Cristești. Aici sunt oferite spre vânzare modelele cu motorizare de 86 CP și 95 CP la prețurile de 34.500 euro TVA, respectiv 34.750 de euro TVA. Conform producătorului, modelul cu motorizare de 102 CP va fi scos la vânzare cu suma de 34.950 euro TVA.
Tractorul TAGRO a fost realizat în Centrul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Utilaje Agricole şi Forestiere - IFOR - care funcţionează la Reghin. Acest centru este unic în Europa şi a fost înfiinţat de grupul de firme Maviprod, în incinta fabricii IRUM, în urma unei investiţii de 2,65 milioane de euro. Centrul are aproximativ 50 de angajaţi, ingineri români. Investiţia în concretizarea proiectului Tagro a însemnat alţi 4 milioane de euro puşi la dispoziţie de grupul Maviprod, acţionarul IRUM.
Producţia în serie a acestui tractor a început în aprilie 2019, când a primit omologare europeană RAR, iar conducerea IRUM Reghin estimează că în primul an, 2019, vor fi produse şi vândute 200 de tractoare, în 2020 va fi depăşit pragul de 300 de tractoare, iar în 2021 vor urma alte 500 de tractoare TAGRO.
TAGRO este destinat cu precădere fermelor mici şi mijlocii şi va fi vândut atât pe piaţa internă, cât şi pe cele externe.