Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

SUTE DE KILOGRAME DE MIERE, CONFISCATE! VERIFICĂRI ȘI TESTE la MIEREA VÂNDUTĂ ÎN ROMÂNIA!

Publicat: 18 decembrie 2018 - 15:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

MIEREA CARE NU E MIERE DECÂT PE ETICHETĂ! 200 de kilograme de miere au fost confiscate, retrase de la vânzare. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a prelevat 176 de probe de miere de albine, pentru a le testa în laborator. Din probele luate, 29 au ieșit neconforme cu legislația. Pe scurt, nu ar fi trebuit să se găsească pe rafturile magazinelor etichetate ca fiind miere.

La începutul lunii septembrie, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a demarat o acţiune la nivel naţional, pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a condițiilor sanitare veterinare și de siguranța alimentelor referitoare la producerea, colectarea, prelucrarea și comercializarea mierii de albine, informează ANSVSA, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Echipe de inspectori, de la nivelul fiecărei Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) judeţene şi a municipiului Bucureşti, au efectuat controale oficiale în unităţile din sectorul mierii de albine, pe întregul lanț alimentar.

Au fost verificate 2.284 de obiective: 1.801 stupine, 31 de centre de colectare a mierii, 45 de unități de procesare a mierii, precum și 406 de unități de vânzare cu amănuntul, care comercializează miere.
Deficienţele constatate de reprezentanţii DSVSA,  în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 9 sancţiuni contravenţionale, care au însumat 36.700 de lei și emiterea a 312 de ordonanțe privind interzicerea desfășurării activității (OIA) pentru unități din sectorul mierii de albine.

Reprezentanții DSVSA au aplicat măsuri de reținere oficială/sechestru și au retras de la comercializare 200 de kg de miere de albine, a căror trasabilitate nu a putut fi demonstrată de către operatorul din sectorul alimentar.

Dintre neconformităţile constatate și sancţionate, menţionăm:
- desfășurarea unor activități pentru care unitățile nu au fost înregistrate sanitar veterinar;
- nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă la nivelul unităților de colectare, procesare și reambalare a mierii;  
- nerespectarea normelor sanitare veterinare privind gestionarea deșeurilor și a subproduselor nedestinate consumului uman;
- nerespectarea normelor sanitare veterinare privind asigurarea trasabilității mierii de albine;
 - nerespectarea normelor sanitare veterinare privind elaborarea și implementarea programelor proprii de control.

Cu ocazia controalelor efectuate, inspectorii DSVSA au prelevat 176 de probe de miere de albine, atât de la nivelul producției primare și unităților de procesare a mierii, cât și din unitățile de vânzare cu amănuntul.

Probele de miere prelevate în cadrul acestor controale tematice au fost analizate de către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV) București pentru determinarea unor parametrii (hidroximetilfurfural - HMF, indice diastazic, indice polinic, zaharoza, zahăr invertit, umiditate, conductivitate electrică, aciditate, reziduuri de pesticide și medicamente).
Urmare a examenelor efectuate de către IISPV, 147 probe de miere au avut rezultate corespunzătoare la toți parametrii analizați, iar 29 probe au avut rezultate neconforme cu cerințele legislației, la anumiți parametrii ( indice diastazic, indice polinic, hidroximetilfurfurol (HMF) etc.). 

Pentru loturile cu rezultate neconforme, reprezentanții DSVSA au dispus retragerea de la comercializare, dirijarea către unități de neutralizare și distrugerea acestora.

Vizualizat: 2413 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

Fendt a obţinut două medalii de argint la Agritechnica 2019. Una pentru "Sistemul de automatizare pentru vehicul şi dispozitive în viticultură" - inovaţie dezvoltată împreună cu Braun Maschinenbau şi care creşte în mod semnificativ performanţele tractoarelor viticole, reducând totodată efortul operatorului de pe tractor. O altă medalie de argint pentru "Fendt IDEALDrive" prin care braţul de direcţie şi volanul este înlocuit cu un joystick plasat pe cotiera din stânga şi care integrează toate funcţiile braţului de direcţie, de la volan la indicator, crescând astfel vizibilitatea şi manevrabilitatea în timpul recoltării. Combina IDEAL Drive este prima maşină agricolă autopropulsată, cu comandă completă prin joystick.

 

Interviu cu Radu Tălpan - brand manager Fendt, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi tractorişti

Doi tractorişti
Doi tractorişti scot pita ,slana, bat o ceapă de roata de la tractor şi se pun să mănânce. Detalii