CICOAREA, PE LISTA SUBVENȚIILOR URIAȘE! Bugetul Ministerului Agriculturii vine cu SURPRIZE de PROPORȚII pentru FERMIERII ROMÂNI! Potrivit Legii bugetului pentru 2019, agricultorii noștri ar putea primi o subvenție substanțială de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru cicoare, ulei de măsline, trestie de zahăr și fructe cu coaja lemnoasă.
În bugetul Ministerului Agriculturii pentru anul 2019 apare la capitolul Proiecții ale politicilor sectoriale pentru perioada 2019-2022 acordarea unui sprijin cuplat pentru cicoare, trestie de zahăr, fructe cu coaja lemnoasă și ulei de măsline.
Sprijinul cuplat se acordă:
- în acele sectoare în care anumite tipuri de agricultură sau anumite sectoare agricole care sunt deosebit de importante din motive economice, sociale sau de mediu sunt afectate de anumite dificultăți;
- în masura în care este necesar pentru crearea unui stimulent în vederea menținerii nivelurilor actuale de producție in sectoarele în cauză.
Sprijinul cuplat se poate acorda numai sectoarelor și producțiilor importante din motive economice, sociale și de mediu, se arată în Legea bugetului de stat pentru anul 2019, în Anexa care privește bugetul Minsterului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Deci, trebuie susținute și stimulate, ajutate pentru că sunt în dificultate, producțiile de cicoare și de ulei de măsline, România fiind "vestită" dealtfel prin livezile întinse de măslini. Astea sunt sectoarele vizate în țara noastră pentru acordarea sprijinului cuplat, o subvenție consistentă.
Sectoare și producții vizate:
- cereale, plante oleaginoase, culturi proteice, leguminoase pentru boabe, in, cânepă, orez, fructe cu coaja lemnoasă, cartof, semințe, ulei de măsline, furaje uscate, hamei, sfecla de zahăr, trestie de zahăr și cicoare, fructe și legume și specii forestiere cu ciclu scurt de producție;
- carne de oaie și de capră, carne de vită și mânzat, lapte și produse lactate, viermi de mătase, mai scrie în aceeași Lege.
Cicoare mai avem prin România și fructe cu coaja lemnoasă, nuci spre exemplu, dar fermierii români nu au fost anunțați de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) că ar putea beneficia de un sprijin cuplat pentru aceste culturi.
De pe lista oficială cu schemele de plată din agricultură de care beneficiază fermierii români în anul 2019, anunțată de APIA, lipsesc subvențiile europene cu valoare mare pe hectar, sprijin cuplat, pentru cicoare, trestie de zahăr, măsline și fructe cu coaja lemnoasă. Iată lista APIA pentru această subvenție:
Sprijinul cuplat se acordă pentru: soia, lucernă, mazăre boabe pentru industrializare, fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei şi fibră, orez, sămânţă de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate pentru industrializare cultivate în câmp, castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp, legume cultivate în sere, legume cultivate în solarii, prune destinate industrializării, mere destinate industrializării, cireşe şi vişine destinate industrializării, caise şi zarzăre destinate industrializării, cartofi timpurii, semitimpurii şi de vară, ovine, caprine, taurine din rase de carne şi metişii acestora, vaci de lapte, bivoliţe de lapte și viermi de mătase.