O POVESTE CU MULTĂ MUNCĂ, DAR ȘI MULTE SATISFACȚII. Suntem primii care vom spune și poveștile frumoase, de succes din agricultura din România. Ne bucurăm de fiecare reușită a fermierilor noștri. Am primit scrisoarea unor crescători de porci, mândri de tot ce au realizat pe puterile lor. Într-o țară înroșită de flagelul pestei porcine africane, acești fermieri trudesc în fiecare zi pentru ca fermele de porci să nu dispară. Ei s-au ambiționat din pricina samsarilor, iar acum vor să construiască o asociație.
Ferma familiei Vasile Silaghi este situată in județul Satu Mare, comuna Andrid, satul Dindești.
Dintotdeauna am avut câțiva porci pentru consumul familie, dar am inceput cu două scroafe din rasa Pietrain cu câțiva ani în urmă. Ne-am ambiționat să ne extindem din cauza samsarilor ce aduc ilegal animale din Ungaria și care-i păcălesc uneori pe clienții lor.
Așa cum vă spuneam, am pornit cu două scroafe, iar în prezent, deținem 50 de scroafe și peste 300 de porci. Am crescut rasa Pietrain datorită faptului că este rasa cu cel mai mare randament și viteză de creștere. Anul acesta cu ajutorul domnilor Constantin Dorin Crețan (în foto, alături de Constantin Dorin Crețan) și Liviu Tănase am importat din Belgia mai multe exemplare pure pe care le-am adus în România cu un transport autorizat, pedigree și garanții sanitare.
Deținem in prezent cel mai mare nucleu de Pietrain Belgian pur din estul Europei având în prezent 18 scroafe și patru vieri.
Sistemul de furajare este unul semiautomat. Avem furajare la discreție pentru purceluși și exemplarele pentru îngrășat, iar pentru scroafe și vieri avem o furajare raționată și specială. Furajele le asigurăm în firmă proprie deținând 800 hectare unde producem totul. Cumpărăm doar șrotul de soia și premixurile de la SANO.
Am investit tot timpul în genetică și bunăstarea animalelor. Am realizat și o maternitate specială pentru scroafe și purceluși, iar începând de anul acesta avem o nouă construcție care echipată ne-a costat prste 100 de mii de euro, bani din fonduri proprii. La această investiție se mai adaugă animalele importate din Belgia la câteva zeci de mii de euro.
Deși rasa Pietrain este una mai pretențioasă, noi am învățat multe și am ajuns s-o aclimatizăm cu succes chiar și în România. Am preferat această rasă dat fiind faptul că are cea mai rapidă creștere din lume, are un strat de grăsime foarte subțire, un randament extraordinar și o căutare foarte mare. Momentan, distribuția este mai greoaie din cauza prstei porcine africane și lipsei de abatoare din România. Avem o mare cerere din partea fermierilor aici, cu microfermă, dar nu le putem onora cererile, asta fiindcă nu le sunt acceptate transferurile extra județene de către DSVSA.
Atunci când te ocupi de o asemenea afacere în primul rând trebuie să iubești animalele, să ai cunoștințe de bază despre creșterea și tratamentele acestora. Un lucru important pentru cei ce doresc să investească într-o fermă de porci este să pornească cu femele de calitate, să achiziționeze vieri sau material seminal de calitate. Trebuie avute în vedere piața de desfacere și o formă legală a fermei. Trebuie respectate anumite condiții de biosecuritate și igienă. Noi credem că ar trebui să fie mult mai mulți crescători, să producem mult mai mult și să scădem importurile din UE.
Într-o continuă dezvoltare, ne dorim mărirea efectivului de animale, de scroafe și cel al hibrizilor. Ne dorim să scăpăm de pesta porcină africană și să creăm împreună cu alți crescători și microferme o asociație și un centru național de însămânțări artificiale.
Am avea nevoie și de un abator cu o fabrică de procesare, pentru crearea de produse tradiționale și o hrană sănătoasă. După cum bine știți, din cauza pestei porcine africane, au fost pierderi foarte mari în efectivele din România și ne punem speranțele în această asociație ce va apăra interesele membrilor săi și va căuta soluții pentru ieșirea din această criză.
PS: Vă invităm la ferma noastră și vă promitem că veți pleca cu o bună impresie, că veți vedea exemplare cum nu ați mai văzut.