BANI PENTRU ERADICAREA BOLILOR LA ANIMALE! Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Chioveanu, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că România a solicitat la UE rambursarea unei sume de peste un milion de euro pentru controlul și eradicarea Encefalopatiilor Spongiforme Transmisibile (EST), scrapia la ovine fiind una dintre bolile încadrate în această categorie.
Avem Programul pentru supravegherea, controlul şi eradicarea Encefalopatiilor Spongiforme Transmisibile, iar pentru anul 2019 s-a solicitat rambursarea a 1,346 milioane de euro, a declarat șeful ANSVSA.
Scrapia la ovine sau caprine este o formă de Encefalopatie Spongiformă Transmisibilă (EST) care face ravagii în fermele de ovine din România. Deci, suma rambursată de Comisia Europeană este cheltuită de România pentru controlul și eradicarea acestei boli mortale la ovine și pentru alte forme EST. Pentru eradicarea scrapiei, ministrul agriculturii, Adrian Oros, dispune, printr-un proiect de ordin, aflat în consultare publică, genotiparea obligatorie a ovinelor. Este posibil să se identifice o oaie/capra rezistentă sau susceptibilă la scrapie prin efectuarea unui test pe o probă de sânge prelevată de la o oaie/capră. Acest test se numește genotipare, iar rezultatul este genotipul animalului, explică ANSVSA, pe site-ul oficial.
CE ESTE SCRAPIA?
Scrapia este o boala degenerativă și fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor și caprelor. Boala este asociată cu prezența unor proteine anormale, denumite prioni și face parte dintr-un grup de afecțiuni neurologice cunoscute sub denumirea de encefalopatii spongiforme transmisibile.
Apariția acestei boli și gradul ei crescut de periculozitate pentru efectivele de animale aflate în exploatare a determinat instituirea unor reglementări legislative pentru controlul bolii și oprirea răspândirii acesteia.
În România, baza legală este Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă.
Scrapia este cunoscută în lume de peste 200 de ani, dar în România este prezentă numai din anul 2002, când a fost confirmată oficial de LNR-EST din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală.
Proprietarii primesc despăgubiri pentru pierderea animalelor sacrificate sau a produselor de origine animală distruse în cazul în care prezența unei forme de EST este suspicionată sau confirmată oficial.
Aplicarea măsurilor de control și eradicare a bolii presupune acordarea de despăgubiri proprietarilor de animale pentru animale sacrificate, ucise sau altfel afectate, în afara asigurărilor și plăților recuperate prin valorificarea produselor și subproduselor de la animale sacrificate, moarte sau ucise, în condițiile legii.
Medicul veterinar de liberă practică împuternicit care își desfășoară activitatea în raza dumneavostră vă va îndruma asupra procedurii ce trebuie urmată, în conformitate cu prevederile legale in vigoare, susține ANSVSA într-un document publicat pe site-ul oficial.
Pe lângă banii primiți de România pentru controlul și eradicarea scrapiei, mai sunt sume alocate altor programe de combatere a bolilor la animale și păsări.
Mai avem Programul pentru supravegherea Influenţei Aviare la păsări domestice şi sălbatice: aici rambursarea sumei este de 90.449 de euro, iar programul derulat este de 219.775,05 euro pentru măsurile de urgenţă. Şi în cazul Programului pentru eradicarea Rabiei s-a solicitat CE rambursarea a 4,951 milioane de euro pentru 2019, de asemenea suma fiind în curs de evaluare şi aprobare, în timp ce pentru controlul Salmonelozelor Zoonotice pentru puii de carne, efective de reproducţie, găini ouătoare şi curcani pentru abatorizare, la fel s-a solicitat Comisiei Europene rambursarea a 273.070 euro, a mai spus șeful ANSVSA.