Plata directă a României creşte şi ajungem la 100% în 2016, respectiv la 183 euro pe hectar, iar datorită convergenţei stabilite pe şase ani, se va lua de la ţările cu plata peste medie şi se va da la cele sub medie şi va creşte de la 183 la 196 euro/hectar în anul 2020, a declarat Achim Irimescu, cu privire la dezbaterile de la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.
Potrivit acestuia va fi o dublă creştere, iar în 2013 se vor acorda 190 de milioane de euro pentru plăţile naţionale directe complementare din vegetal, ceea ce înseamnă 27 euro/hectar.“În 2020, vor fi teoretic în jur de 200 de euro/hectar. Este maxim ceea ce puteam obţine, deşi media în ţările UE pentru plăţile pe suprafaţă este 250 euro/hectar. Trebuie menţionat că România are plata directă mică pe hectar pentru că producătorii nu au declarat producţia când s-a calculat şi nici acum nu o declară. O fermieră portugheză afirma că una din cele mai bune soluţii ar fi să se dea plata pe producţie, ceea ce înseamnă că ai declarat o producţie de 4 tone şi dacă demonstrezi că ai făcut 4 tone, iei banii. Dacă ai făcut 7 tone şi declari numai 4 tone, iei pentru cât ai declarat. Din păcate nu se poate aplica această soluţie pentru că nu o prevede regulamentul european”, a explicat Irimescu.
Un alt punct important dezbătut în Consiliul European a fost cel cu plăţile directe cuplate de producţie din anvelopa naţională, adică cele pe cap de animal şi pe vegetal, dar pentru care suma este limitată. “Comisia Europeană a cerut 5%, pe urmă a urcat la 10% şi s-a ajuns după negocieri la 12%. România a cerut 15%.din anvelopa naţională. De exemplu, anul acesta avem 1,21 miliarde euro pe plăţi directe, iar în 2016, când avem sută la sută, ajungem la 1,7 miliarde euro, ceea ce înseamnă circa 200 de milioane de euro pe un procent de 12%, dar eu dau deja pe CNDP 450 de milioane de euro. Parlamentul a propus 15% şi vrem să vedem în continuare ce sa va întâmpla”, spune scretarul de stat al MADR, în interviul acordat Agerpres.