Adama
Vinasa Rompak

Ce presupune reforma PAC 2014-2020? Un nou parteneriat între Europa și fermieri

Publicat: 12 octombrie 2011 - 15:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Plafonarea plăților la hectar pentru fermieri, la 300.000 de euro/an, indiferent de suprafața terenurilor și crearea unui nou ajutor pentru instalare pentru tinerii care doresc să se implice în sectorul agricol sunt câteva din propunerile Comisiei Europene, lansate astăzi în cadrul proiectului de reformă a politicii agricole comune (PAC) pentru perioada de după 2013.

„Comisia Europeană propune un nou parteneriat între Europa și fermieri pentru a răspunde provocărilor legate de securitatea alimentară, utilizarea durabilă a resurselor naturale și creșterea. Următoarele decenii vor fi esențiale pentru a pune bazele unei agriculturi viguroase, care să poată face față schimbărilor climatice și concurenței internaționale, răspunzând în același timp așteptărilor cetățenilor. Europa are nevoie de fermierii săi, iar fermierii au nevoie de sprijinul Europei. Politica agricolă comună înseamnă alimentația noastră, înseamnă viitorul a peste o jumătate din teritoriile noastre”, a arătat Dacian Cioloș, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Noua PAC va permite promovarea inovării, sporirea competitivității sectorului agricol atât din punct de vedere economic, cât și ecologic, combaterea schimbărilor climatice, menținerea ocupării forței de muncă și a creșterii, reprezentând astfel o contribuție hotărâtoare la strategia Europa 2020.

Cele mai importante prevederi ale reformei:
Doar fermierii activi vor beneficia de plata de bază pentru susținerea veniturilor. Această subvenţie va scădea progresiv începând de la 150.000 de euro și va fi plafonată la 300.000 de euro pe an pentru un fermier; în același timp, se va lua în considerare numărul de locuri de muncă create de exploatații. De asemenea, plăţile directe vor fi fi distribuite în mod mai echitabil între fermieri, între regiuni și între statele membre.

• Instrumente de gestionare a crizelor mai bine adaptate și cu o capacitate de reacție sporită pentru a face față noilor provocări economice

Volatilitatea prețurilor reprezintă o amenințare pentru competitivitatea pe termen lung a sectorului agricol. Comisia propune „plase de siguranță” mai eficace, cu o capacitate de reacție sporită pentru sectoarele agricole cele mai expuse crizelor (depozitarea privată și intervenția publică) și înlesnirea creării de sisteme de asigurări și de fonduri mutuale.

• Plăți pentru a proteja productivitatea pe termen lung și ecosistemele

Pentru a consolida durabilitatea sectorului agricol din punct de vedere ecologic și pentru a valorifica eforturile fermierilor, Comisia propune ca 30 % din plățile directe să fie acordate pentru adoptarea de practici care permit utilizarea optimă a resurselor naturale.

Este vorba de practici, care sunt eficace din punct de vedere ecologic și pot fi puse în aplicare în mod simplu, cum ar fi: diversificarea culturilor, menținerea pășunilor permanente, protejarea rezervoarelor ecologice și a peisajelor.

• Investiții suplimentare pentru cercetare și inovare

Pentru a crea o agricultură fundamentată științific și o agricultură competitivă, Comisia propune dublarea bugetului alocat cercetării și inovării agronomice și găsirea unor soluții pentru ca rezultatele cercetării să se traducă în practică, prin intermediul unui nou parteneriat pentru inovare.

Aceste fonduri vor contribui la încurajarea transferului de cunoștințe și a consilierii pentru fermieri, precum și la sprijinirea proiectelor de cercetare relevante pentru fermieri, asigurând o cooperare mai strânsă între sectorul agricol și comunitatea științifică.

• Un lanț alimentar mai competitiv și mai echilibrat

Aflată la baza lanțului alimentar, agricultura este foarte fragmentată și puțin structurată. Pentru a consolida poziția fermierilor, Comisia propune sprijinirea organizațiilor de producători, a organizațiilor interprofesionale și dezvoltarea circuitelor scurte între producători și consumatori (fără prea mulți intermediari). Pe de altă parte, sistemul cotelor de zahăr, care nu mai este atât de pertinent, nu va fi prelungit după 2015.

• Încurajarea măsurilor de agromediu

Trebuie avută în vedere specificitatea fiecărui teritoriu, fiind încurajate inițiativele naționale, regionale și locale privind agromediul. În acest sens, Comisia propune ca protejarea ecosistemelor, refacerea acestora și acțiunile de combatere a schimbărilor climatice, precum și utilizarea eficace a resurselor să constituie două dintre cele șase priorități ale politicii de dezvoltare rurală.

• Facilitarea instalării tinerilor fermieri

Două treimi dintre fermieri sunt în vârstă de peste 55 de ani. Pentru a susține crearea de locuri de muncă și pentru a încuraja generațiile tinere să se implice în sectorul agricol, Comisia propune crearea unui nou ajutor pentru instalare de care să poată beneficia, în timpul primilor cinci ani ai proiectului lor, fermierii care nu au împlinit 40 de ani.

• Stimularea ocupării forței de muncă în mediul rural și a spiritului antreprenorial

Pentru a promova ocuparea forței de muncă și spiritul antreprenorial, Comisia propune o serie de măsuri de stimulare a activității economice în zonele rurale și de încurajare a inițiativelor de dezvoltare locală. De exemplu, va fi creat un „set de demaraj” pentru sprijinirea proiectelor de microîntreprinderi, cu o finanțare pe o perioadă de cinci ani care poate ajunge până la 70.000 de euro. Vor fi consolidate grupurile de acțiune locală LEADER.

• Mai mare atenție acordată zonelor fragile

Pentru a evita deșertificarea, Comisia oferă statelor membre posibilitatea de a sprijini fermierii situați în zone dezavantajate din punct de vedere natural, prin intermediul unei indemnizații suplimentare. Acest ajutor va completa celelalte ajutoare care se acordă deja în cadrul politicii de dezvoltare rurală.

• PAC mai simplă și mai eficace

Pentru a evita formalitățile administrative inutile, Comisia propune simplificarea mai multor mecanisme ale PAC, și anume normele privind condiționalitatea și sistemele de control, fără ca aceasta să ducă la o pierdere a eficacității. În plus, va fi simplificat și sprijinul acordat micilor fermieri, pentru care se va institui o plată forfetară de 500-1.000 de euro pentru un fermier pe an. Va fi încurajat transferul de terenuri de la micii fermieri care își încetează activitatea agricolă către alte exploatații care doresc să își restructureze fermele.

• Mai bună direcționare a sprijinului pentru susținerea veniturilor în vederea dinamizării creșterii și ocupării forței de muncă.

Vizualizat: 3531 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cioloş va prezenta săptămâna viitoare parlamentarilor din comisiile de agricultură noutăţile PAC 2014- 2020

Cioloş va prezenta săptămâna viitoare parlamentarilor din comisiile de agricultură noutăţile PAC 2014- 2020

Preşedintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor, Stelian Fuia, a declarat, marţi, că lunea viitoare comisarul european pe domeniul agricol Dacian Cioloş urmează să prezinte parlamentarilor din comisiile reunite de agricultură ale celor două Camere noutăţile legate de noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014-2020.

Viitorul agriculturii UE: propunerile finale ale Comisiei Europene

Viitorul agriculturii UE: propunerile finale ale Comisiei Europene

Comisia Europeană va prezenta, miercuri, propunerile finale privind reformarea agriculturii europene. Printre acestea se află criterii echitabile privind plăţile directe, sprijin financiar pentru fermierii activi şi ajutor suplimentar pentru cei care iau masuri de protecţie a mediului.

Plafonarea ajutoarelor UE pentru agricultură, maxim 300.000 euro/an

Plafonarea ajutoarelor UE pentru agricultură, maxim 300.000 euro/an

Comisia Europeană are intenţia de a introduce o plafonare progresivă a ajutoarelor directe pentru exploatările agricole, începând de la 150.000 de euro, au indicat surse europene. 

CE:  Agricultorii trebuie să respecte mai mult mediul

CE: Agricultorii trebuie să respecte mai mult mediul

Comisia Europeană intenţionează să-i oblige pe agricultori să respecte în mai mare măsură mediul, încurajându-i să redea naturii o parte din pământuri şi condiţionând primirea a o treime din ajutoarele directe de adoptarea de măsuri 'verzi', potrivit unor documente ale executivului european.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii