Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

APIA anunţă noi condiţii pentru subvenţii şi noi pachete pe agromediu

Publicat: 29 februarie 2012 - 21:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Campania anuală de depunere a cererilor pe suprafaţă, care va începe la 1 martie, are câteva nouăţi legate de anumite condiţionări referitoare la protecţia mediului pentru fermierii care solicită plăţi, a anunţat directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Florin Marius Faur.

„Este vorba de un nou GAEC (condiţii de mediu n.r.) prin care fermierii care practică agricultura pe zone cu pantă mai mare de 12% şi se află pe lângă cursul unei ape curgătoare trebuie să păstreze o bandă de minimum un metru până la cursul de apă, iar acolo nu trebuie să existe fertilizări de niciun fel. Este o măsură de protecţie a apelor care se găsesc în vecinătatea parcelelor exploatate de fermieri. Din fericire pentru toţi fermierii care se regăsesc în această situaţie în aplicaţia noastră electronică IPA online există această avertizare a fermierilor care apar în aceste zone. Ei vor fi avertizaţi electronic din momentul depunerii cererilor”, a spus Florin Faur.

UE se implică şi în managementul fermei
La condiţiile de mediu se mai adaugă şi alte cerinţe legate de management în gestionarea exploataţiilor, susţine Faur.
„În linii mari au o legătură directă cu ideea de ecologism sau de agricultură prietenoasă cu mediul înconjurător, dar şi cu modul în care fermierii au obligaţia de a-şi identifica animalele. De exemplu, dacă pe lângă terenuri fermierii mai au şi o sută de bovine trebuie să se asigure că sunt crotaliate. În momentul controlului se verifică şi dacă animalele sunt crotaliate. Aceasta este o obligaţie prevăzută prin lege, dar noutatea este că noi o vom verifica inclusiv prin cererile depuse pentru plăţile pe unitatea de suprafaţă. Este o condiţionare dată de reglementările europene”, a subliniat şeful APIA.

Pachete suplimentare pe agromediu
Faur a menţionat şi cele două pachete suplimentare pe agromediu introduse din 2012 pe axa 2, respectiv Pachetul 6 – „Pajişti importante pentru fluturi" şi Pachetul 7 - "Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu".
„Se asigură aceste plăţi compensatorii pentru fermieri din zone unde trăieşte o specie de fluturi - Maculinea şi plăţi pentru protecţia gâştii cu gât roşu. De reţinut că nu va merge cineva acolo să alerge după nişte fluturi sau după gâşte, ci faptul că în acele zone unde se găsesc aceste specii ocrotite, fermierii vor trebui să practice o agricultură cu mult mai multe costuri, de aceea se defineşte plată compensatorie. Adică va primi un plus pentru compensarea pierderilor pentru o agricultură mai complexă, pentru că nu ai voie să aplici fertilizanţi, pesticide, fermierii fiind de asemenea condiţionaţi la cultivare şi la recoltare”, a explicat directorul general al APIA.

Campania de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2012 va începe la 1 martie şi se va derula până la 15 mai 2012, respectiv până pe 11 iunie, dar cu penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere.
Şeful APIA a adăugat că plata pe suprafaţă va creşte cu 20 de euro pe ha, de la 91,2 euro în 2011 la 112 euro/ha în 2012, pachetul financiar alocat României fiind de 1,086 miliarde euro în acest an.
Sursa: Agerpres

Vizualizat: 19785 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Restricţii circulaţie

Restricţii circulaţie
Moscova, anii ’50. Interdicţie de ieşire din casă între orele 21.00 şi 06.00.  Detalii