Ministerul Agriculturii va primi 3,6 miliarde de lei de la Ministerul Finanţelor Publice pentru a plăti subvenţiile către fermieri.
Suma a fost aprobată de Guvern pe 23 martie 2016 şi se acordă ca împrumut din partea Ministerului Finanţelor, din contul de venituri din privatizare, până la sfârşitul anului 2016. După ce Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) efectuează plăţile, cheltuielile realizate se transmit Comisiei Europene prin Declaraţiile lunare, iar Comisia Europeană le rambursează Ministerului Agriculturii, urmând a fi restituite Ministerului Finanţelor, precizează MADR.
Măsura a fost necesară pentru a asigura cât mai rapid resursele financiare necesare efectuării plăţilor către fermieri. După toate promisiunile şefilor Agriculturii, APIA ar trebui să înceapă să plătească subvenţiile către agricultorii români pe 8 aprilie 2016, dacă sistemul informatic funcţionează.
Componenta de verificare administrativă a modulului de plăţi funcţionează bine, nu sunt blocaje. Agenţia de Plăţi introduce rapoartele de pe teren, verificarea prin teledetecţie. Mi-aş dori să câştigăm o zi-două, dar termenul pentru plata subvenţiilor rămâne 8 aprilie. Pentru ca plăţile să înceapă pe 8 aprilie, cererile fermierilor trebuie să fie operate deja la APIA până pe 5 aprilie 2016, a spus ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pe 20 martie 2016, la TVR.
Primii bani care ar putea ajunge în conturile fermierilor vor fi restul subvenţiei europene pe suprafaţă (SAPS), care, aşa cum a promis ministrul Agriculturii, va fi plătită atât producătorilor agricoli din sectorul vegetal, cât şi crescătorilor de animale care au solicitat sprijinul pe hectar.
Cei dintâi care vor încasa subvenția pe suprafață de la APIA sunt cei 112.841 de fermieri eligibili pentru plata avansului, dar care, din anumite motive, nu au primit aceşti bani la finalul anului 2015.
Vezi aici sumele pe care le vor încasa fermierii pentru fiecare schemă de plată: Valoarea SUBVENȚIILOR 2015, dezvăluită de Ministerul Agriculturii! Acestea mai trebuie să fie aprobate de Guvern.
Potrivit legii bugetului de stat pe 2016 nr.339/2015, MADR are prevăzută suma de 7,645 miliarde lei pentru prefinanţarea cheltuielilor aferente schemelor de plăţi directe (schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat, schema simplificată pentru micii fermieri), a măsurilor de informare şi promovare pentru produsele agricole pe piaţa internă şi în ţările terţe, a măsurii de promovare a vinurilor, precum şi a măsurilor de piaţă şi intervenţie în agricultură.