Proiectele de modernizare a fermelor care au punctaj mare, dar care cer puţini bani nerambursabili, precum şi fermele care se apropie de 50.000 euro SO conduse de tineri fermieri au cele mai mari şanse să obţină fonduri europene prin PNDR 2014-2020.
Selecţia proiectelor pentru măsurile de modernizare a fermelor şi de instalare a tinerilor fermieri din PNDR 2014-2020 va fi lunară, în funcţie de pragul minim şi de pragul lunar de selecţie. Toate proiectele care îndeplinesc criteriilre de punctaj depuse într-o lună calendarisitică vor fi selectate de AFIR în maxim 47 de zile lucrătoare de la finalul lunii respective.
Pragul minim de selecție a proiectelor este de 30 de puncte pentru Submăsura 4.1 - Modernizarea fermelor și de 25 de puncte pentru Submăsura 6.1 - Instalarea tinerilor fermieri, iar pragul lunar porneşte de la 85 de puncte în aprilie şi descreşte lunar, până la 30 de puncte în octombrie 2015.
Proiectele cu punctajul cel mai mare vor intra în procesul de evaluare/selecție la începutul anului, respectându-se totodată pragul minim de selecţie pe parcursul anului. Proiectele pentru care solicitanţii şi‐au estimat punctajul (autoevaluare/prescoring) cu mai mult de 20% faţă de punctajul stabilit de AFIR după evaluarea acestora, vor intra în procesul de selecţie în raportul de selecţie final.
Criterii de departajare a proiectelor
Pentru Submăsura 4.1 Modernizarea fermelor, departajarea proiectelor cu acelaşi punctaj se face în funcţie de valoarea eligibilă a proiectului, în ordine crescătoare. Adică, proiectele cu punctaj mare, dar care cer mai puţini bani au primele şanse la finanţare.
Pentru Submăsura 6.1 - Instalarea tinerilor fermieri, selecţia proiectelor eligibile se va face în ordinea descresctoare a punctajului , în cadrul alocării disponibile pentru selecţia lunară. Proiectele cu acelaşi punctaj vor fi departajate dup nivelul de calificare în domeniul agricol şi sectorul prioritar. Proiectele cu acelaşi punctaj şi aceleaşi priorităţi vor fi departajate în ordine descresctoare a dimensiunii economice. Cu alte cuvine, vor fi favorizate exploataţiile de dimensiuni mai mari în care se instalează tineri fermieri.
Proiectele selectate pentru finanţare ar putea trebui modificate sau chiar redepuse, în funcţie de varianta PNDR 2014-2020 aprobată de Comisia Europeană
Proiectele selectate pentru finanţare vor trebui modificate de către beneficiari, dacă se modifică fişele măsurilor din varianta finală a PNDR aprobată de Comisia Europeană (CE). Dacă PNDR aprobat modifică substanţial principiile de selecţie, solicitanţii pot redepune proiectele pe baza noilor cerinţe.
Contractele de finanţare pentru proiectele de investiţii vor fi semnate doar după aprobarea oficială a PNDR 2014-2020 de către CE.
În sesiunea anuală 25 martie-30 octombrie 2015, fondurile publice nerambursabile disponibile pentru Submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” sunt de aproape 205,777 mil. euro, iar pentru Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” - de aproape 111,210 mil. euro.