Adama
Vinasa Rompak

Cioloş: Arabii deţinători de pământ în România vor fi trataţi ca şi cetăţenii europeni

Publicat: 07 decembrie 2011 - 12:58
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

„Un fermier care lucrează în România este un fermier european pentru că trebuie să ţină cont de aceleaşi reguli care se aplică la nivelul Uniunii. Nu putem să facem o discriminare în funcţie de naţionalitate”, a precizat Dacian Cioloş, în cadrul Conferinţei Anuale pentru Jurnaliştii din domeniul Agriculturii, eveniment organizat la Bruxelles de către Directoratul General pentru Agricultură al Comisiei Europene.

Conform datelor prezentate de Ministerul Agriculturii din România, în prezent investitorii străini deţin deja peste 700.000 de hectare de teren arabil, adică aproximativ 8% din totalul suprafeţei arabile a României, iar fenomenul înstrăinării terenului ar fi în creştere.

10% din totalul terenurilor înstrăinate aparţine arabilor
Circa 10% din totalul terenurilor deţinute de străini de pe piaţa românească aparţin companiilor arabe, deci care reprezintă alte interese decât acelea ale spaţiului european. Chiar dacă deţin teren agricol într-o ţară membră a UE, companiile din ţări precum Irak, Liban, Siria sau Arabia Saudită vor avea aceleaşi drepturi la subvenţiile europene pe hectar ca şi cetăţenii Uniunii Europene.
 
Potrivit comisarului Dacian Cioloş, dacă politica naţională de management a terenurilor permite astfel de tranzacţii, Comisia Europeană nu are motive să intervină.

În topul ţărilor europene care deţin teren agricol în România se găsesc Italia - cu 25% din cele peste 700.000 de hectare, Germania - cu 15% şi Austria şi Spania, cu câte 6%.
sursa: romanialibera.ro

Vizualizat: 2373 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Operaţiune Interpol şi Europol: Sute de tone de alimente neconforme confiscate în zece ţări

Operaţiune Interpol şi Europol: Sute de tone de alimente neconforme confiscate în zece ţări

Sute de tone de alimente şi băuturi contrafăcute şi neconforme, printre care şampanie, brânzeturi, ulei de măsline şi cafea, au fost confiscate în cadrul unei operaţiuni coordonate de Interpol şi Europol şi desfăşurate în 10 ţări.

Fermierii bulgari au blocat din nou podul Giurgiu-Ruse şi au pornit cu tractoarele spre capitala Sofia

Fermierii bulgari au blocat din nou podul Giurgiu-Ruse şi au pornit cu tractoarele spre capitala Sofia

Fermierii bulgari au blocat, în 1 decembrie, pentru a doua zi consecutiv, şoseaua spre punctul de trecere a frontierei între Bulgaria şi România, la Podul Prieteniei, care leagă oraşele Ruse şi Giurgiu şi au anunţat că vor porni cu tractoarele spre capitala Bulgariei, Sofia.

APIA, APDRP şi AIPA au reînnoit Protocolul Tripartit de Cooperare Interinstituţională

APIA, APDRP şi AIPA au reînnoit Protocolul Tripartit de Cooperare Interinstituţională

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) din România şi Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) din Republica Moldova, au reînnoit vineri, 25 noiembrie 2011, la Chişinău, Republica Moldova, Protocolul Tripartit de Cooperare Interinstituţională.

Valoarea exporturilor de produse româneşti în Maroc a crescut cu 54,5%

Valoarea exporturilor de produse româneşti în Maroc a crescut cu 54,5%

Valoarea exporturilor de produse româneşti în Maroc a înregistrat o creştere de 54,5% în 2010 faţă de 2009, până la 220,09 milioane dolari, în timp ce importurile din această ţară s-au majorat anul trecut cu 73,29%, totalizând 56,6 milioane dolari, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

România şi Israel – posibilă colaborare în domeniul agricol

România şi Israel – posibilă colaborare în domeniul agricol

Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a avut ieri, 24 noiembrie, la Ierusalim, o întrevedere cu Zeev Benjamin Begin, membru în Cabinetul israelian, şi cu Yossi Yishai, director general în Ministerul israelian al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Arabii vor să producă alimente în România, dar să le exporte în ţara lor

Arabii vor să producă alimente în România, dar să le exporte în ţara lor

Firmele arabe intenţionează să investească în fabrici de producţie a alimentelor în România, pentru ca apoi să exporte alimentele pe piaţa lor, potrivit unei informări a Ministerului Economiei.

Chinezii investesc zeci de milioane de euro în agricultură, în Bulgaria

Chinezii investesc zeci de milioane de euro în agricultură, în Bulgaria

Compania chineză de stat Tianjin State Farms Agribusiness Group a investit 10 milioane de euro în arendarea a 20.000 de hectare de teren agricol în nord-vestul Bulgariei, cea mai săracă regiune a ţării.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
serbanescu alexandru
|
12. 08, 2011. Thursday 01:31

Va suventiona UE productia de produse agricole obtinuta de ARABI pe terenuri agricole cumparate in Romania, pe care o vor exporta in tarile arabe?. Partea de suventie din partea Min. Agriculturii din Romania catre fermierii arabi cine o va plati? Dar .... cand le veti da?

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii