Adama
Agreena
AGRICOVER

„Mulţumiţi-i lui Merkel!” De ce rămân fermierii fără bani?

Publicat: 25 februarie 2016 - 20:43
1 comentarii   | Video   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii români de lapte nu mai pot spera la un pachet suplimentar de ajutor din partea Comisiei Europene! Vor rămâne cu cât au primit anul acesta, undeva în jur de 8 milioane de euro. Vecinii noștri, cum e Polonia, au cerut deja ca ajutorul să fie acordat şi în 2016.

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a participat pe 25 februarie 2016 la întâlnirea cooperativelor din sectorul laptelui în localitatea Covaci, Timiş. Au fost prezenți mai mulţi producători de lapte, producători de cereale şi crescători de porci.

Unul dintre fermieri l-a abordat pe ministrul agriculturii. Crescătorul voia să știe dacă se dublează, de la bugetul de stat, ajutorul primit în 2015 de la Comisia Europeană pentru sectorul de lapte și sectorul cărnii de porc, cei 11,1 milioane de euro. România ar fi avut posibilitatea să o facă, Europa nu se opunea. Fermierul a mai întrebat dacă acest ajutor va fi acordat de Comisia Europeană și pentru 2016.

Dialogul dintre crescătorul de vaci Boldis Szilamer din judeţul Arad şi ministrul agriculturii este dovada că s-a cam ajuns la fundul sacului. Vă prezentăm acest schimb de replici, fără alte comentarii.

Boldis Szilamer: Aţi promis că suplimentaţi ajutorul de criză pe care îl primim de la Uniunea Europeană cu 8 milioane de euro.

Achim Irimescu: Am promis că încerc să găsesc soluţii. Nu am buget. Am discutat cu colegii, mi-aş fi dorit să dau aceşti bani, dar din păcate colegii mi-au spus că nu găsim soluţii.

Boldis Szilamer: Aşteptăm până la rectificarea bugetară.

Achim Irimescu: Da, numai că trebuie plătite toate, şi banii europeni şi cei naţionali, până pe 30 iunie. Nu ne împiedicam în 8 milioane, staţi fără grijă! Problema este că trebuie plătiţi înainte de rectificarea bugetară, asta-i nenorocirea.

Boldis Szilamer: Polonia face lobby şi pentru 2016 pentru acest ajutor extraordinar.

Achim Irimescu: Eu am făcut lobby mai puternic decât Polonia la Bruxelles pentru această măsură. Şi chiar m-am aliniat pe lapte, Polonia n-a zis „Da”, dar eu, Portugalia şi Belgia am zis „Da” unei propuneri pe care am discutat-o cu European Milk Board, în care se propune să încurajăm producătorii să reducă voluntar producţia de lapte şi să primească de la procesator un sprijin. În Olanda au primit doi eurocenţi pe litru şi a funcţionat mecanismul. Eu am zis bun, în România şi-aşa producem puţin, ce vreţi de la noi? Dar m-aş bucura să se aplice la ei, că atunci n-ar mai fi presiune pe mine.

Boldis Szilamer: Deci, pe 2016, avem speranţe pentru ajutorul ăsta?

Achim Irimescu: Sincer? Mulţumiţi-i doamnei Merkel! (Angela Merkel, cancelarul Germaniei - n.red.) Toţi banii s-au dus la migranţi. Milionul acela de migranţi trebuie plătiţi şi atunci s-au tăiat bani de peste tot. Sunt multe miliarde care se dau acolo.

IRIMESCU-DIALOG-COOPERATIVE_b

Boldis Szilamer (dr.), în dialog cu ministrul Achim Irimescu, la întâlnirea cooperativelor agricole

Boldis Szilamer are o fermă de vaci de lapte (SC Banat Milk) în localitatea Turnu din judeţul Arad. Pe 2015 are de încasat subvenţii pe hectar pentru 73 ha teren, ANT pentru bovine, ANT pentru 650 tone de lapte, sprijin cuplat. Am de primit aproape 270.000 de lei subvenţii, din care am luat, în decembrie 2015, mai puţin de 17.500 de lei. Practic, am încasat 6,73% din subvenţie până acum, spune fermierul arădean.

În situația fermierului arădean mai sunt 192.000 de agricultori români care au cereri de plată mixte, adică așteaptă subvenții și din sectorul vegetal, dar și pe zootehnie.

Pentru vegetal, subvenția pe suprafață, fermierii își vor primi banii după 8 aprilie. Cel puțin așa promite ministrul agriculturii. 55.000 de fermieri care solicită doar subvenții pe zootehnie ar putea încasa banii de la APIA după 25 mai 2016.

VIDEO: Ministrul Achim Irimescu vorbește despre limitarea voluntară a producției care ar putea ajuta producătorii români.

 

Vizualizat: 7949 | Video Video | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

Alte articole in aceasta categorie

NOU Ordin MADR: Modificare condiții subvenții apicultori!

NOU Ordin MADR: Modificare condiții subvenții apicultori!

11 iunie 2024 - 23:46

Ministerul Agriculturii a modificat Ordinul privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervențiilor aferente sectorului apicol în perioada 2023-2027.

Subvenția APIA de 101 euro/ha plătită AZI! Câți fermieri, crescători de animale primesc sprijinul!

Subvenția APIA de 101 euro/ha plătită AZI! Câți fermieri, crescători de animale primesc sprijinul!

11 iunie 2024 - 19:56

Care sunt primii fermieri care primesc de la APIA sprijinul cuplat vegetal (SCV) pentru anul de plată 2023.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Sumele APIA pe hectar care intră la plată acum în iunie!

Sumele APIA pe hectar care intră la plată acum în iunie!

05 iunie 2024 - 19:43

Fermierii așteaptă aceste subvenții APIA pe hectar! Ministerul Agriculturii a anunțat astăzi că a fost stabilit cuantumul sprijinului cuplat vegetal, aferent anului de cerere 2024, singura subvenție care intră la plată după data de 15 mai, ultimul termen la care fermierii mai pot depune documente justificative la APIA pentru acest sprijin.

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

APIA ACUM: Banii de subvenții în conturi!

05 iunie 2024 - 17:39

Peste 44 milioane de euro au fost rambursate de către Comisia Europeană, anunță acum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Suma reprezintă plățile directe pe hectar și cap animal achitate fermierilor, crescătorilor de animale pentru anul 2023.

Ordin MADR ACUM! Listă cuantum hectar, cap animal pentru toate subvențiile APIA!

Ordin MADR ACUM! Listă cuantum hectar, cap animal pentru toate subvențiile APIA!

05 iunie 2024 - 16:10

Ministerul Agriculturii anunță că s-au transferat bani între anumite plăți directe aferente anului de cerere 2023, astfel unele subvenții APIA pv hectar și cap animal au crescut. Fermierii, crescătorii de animale vor primi diferența de bani.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
anonim
|
02. 26, 2016. Friday 11:13

Oare nu este de vina Iliescu ?

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată! Un interviu cu Daniel Grosz, director tehnic Bayer Crop Science România pe zona de vest.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În autobuz

În autobuz
O taxatoare se apropie într-un autobuz de un tip: Detalii