Adama
Vinasa Rompak

Începând cu anul 2014, circa 74 de ferme din România riscă să intre sub incidenţa plafonării subvenţiilor agricole

Publicat: 04 iunie 2012 - 21:46
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

România deţine 74 de ferme cu o suprafaţă de 508.412 hectare de terenuri agricole şi încasări anuale din subvenţii agricole de aproape 22 de milioane de euro, ferme care vor intra din 2014 sub incidenţa plafonării la 300.000 de euro pe an a acestor subvenţii acordate marilor exploataţii, conform propunerii Comisiei Europene (CE) privind reforma Politicii Agricole Comune (PAC) 2014-2020, potrivit unui studiu realizat de Centrul Român de Politici Economice - CEROPE.

„Sub incidenţa plafonării radicale definite în propunerea CE, respectiv cei care depăşesc plafonul de 300.000 de euro, vom avea un număr de 74 de ferme cu o suprafaţă totală administrată de 508.412 hectare, respectiv 5,23% din suprafaţa eligibilă la plăţi de 9,73 milioane hectare. De la aceste unităţi, în urma eventualei plafonări, se vor transfera de la Pilonul I la Pilonul II aproximativ 21,62 milioane de euro, sumă aferentă subvenţionării a aproximativ 241.052 hectare”, se menţionează în studiul privind prioritizarea politicilor Uniunii Europene în cadrul procesului de revizuire a bugetului comunitar.

Potrivit studiului, trei firme româneşti încasează anual din subvenţii agricole peste două milioane de euro, iar alte şapte încasează între 1,2 şi 2 milioane de euro pe an. „Sub rezerva confirmării de către autorităţi a acestor investiţii, se poate afirma că plafonarea la numai 300.000 de euro a subvenţiilor pentru marile exploataţii va diminua drastic capacitatea de investire a mediului privat, într-un context în care nici statul nu are fonduri suficiente pentru acestea. Micii producători, presupuşi beneficiari ai procesului de redistribuire, nu vor avea niciodată capacitatea de a investi pe scară mare în infrastructura agricolă”, se arată în studiul CEROPE.

Autorii studiului afirmă că atunci când se face propunerea plafonării la 300.000 euro a subvenţiilor pentru marile exploataţii, se face implicit presupunerea că acestea sunt suficient de bogate nu numai pentru reluarea ciclului agricol, ci şi pentru investiţii de milioane de euro în infrastructura agricolă.
Studiul „Prioritizarea politicilor Uniunii Europene prin prisma avantajelor produse de acestea pentru România, în perspectiva participării la negocierile desfăşurate în cadrul procesului de revizuire a bugetului comunitar” a fost realizat de Valentin Lazea, economist-şef al Băncii Naţionale a României, Lucian Anghel, preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti şi Gabriel Biriş, partener fondator al casei de avocatură Biriş Goran.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 2364 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ing.Tuchilus Gavrila,director general S.C.Agrimat Matca S.A.,ju
|
06. 05, 2012. Tuesday 10:53

Plafonarea la 300000 de euro a subventiilor agricole pe suprafata de teren agricol lucrat, preconizata a se aplica in perioada 2014 - 2020,este o masura care sa opreasca in loc dezvoltarea firmelor agricole mari, luandu-le posibilitatea de dotare cu masini si echipamente agricole performante precum si inlocuirea celor uzate.
Autorii studiului privind plafonarea au ajuns la o concluzie gresita,ca firmele agricole mari sunt suficient de bogate!!!! Aceste firme platesc orice impozite si taxe impuse prin legislatia Statului Roman. Nu acelasi lucru se intampla cu milioanele de fermieri mici (0,30 ha. -5 ha.) care lucreaza neasociat si aproape ,multi din ei, nu-si produc nici necesarul de productie care sa le asigure intretinerea propriei familii.
Reforma PAC 2014-2020 orientata spre dictatura seamana cu politica economiei centralizate care a functionat pana in decembrie 1989.
Pentru salvarea agriculturii din Romania, propun sa nu se plafoneze nici o schema de subventionare din partea U.E. sau de la Statul Roman. Faramitarea pamantului a dus agricultura Romaniei in urma cu 6o de ani.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii