Adama
Vinasa Rompak

EMIL DUMITRU: CUM VOR FI DEPUSE CERERILE APIA PE 2020! SUTE DE MII DE FERMIERI AFECTAŢI!

Publicat: 30 martie 2020 - 23:44
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EXPLICAŢII OFICIALE PROCEDURĂ DE URGENŢĂ COVID-19. Sute de mii de fermieri români care nu au depus încă la APIA cererea unică pentru subvenţiile pe 2020 vor depune cererile online. Secretarul de stat în MADR Emil Dumitru a explicat pentru AGROINFO cum va funcţiona întregul proces.

emil-dumitru-proagro_bDeocamdată facem nişte teste ca să vedem cum putem, tehnic, să primim adeverinţa de la primărie scanată la APIA, cum putem să digitizăm şi să şi închidem cererea de plată pe baza unui apel telefonic care este înregistrat cu fermierul, ca acesta sa îşi exprime acordul pentru închiderea cererii.

O să o luăm etapizat: Începem cu fermierii care au internet, ca să putem strânge cât mai multe cereri. Fermierii care au acces la internet vor fi sunaţi de un funcţionar APIA pentru completarea cererii, iar convorbirea va fi înregistrată, ca să avem dovada şi în faţa Comisiei Europene că cel care a depus cererea, chiar şi online, este de acord cu termenii şi condiţiile, ca să putem să ieşim din impasul ăsta.

Acolo unde fermierii nu au internet, încercăm să găsim înţelegere la primării. Vorbim de acei fermieri mici, în general, care să meargă la primării şi acolo să se conecteze la un calculator care are internet cu un centru local APIA şi să poată să depună cererea. Nu vorbim cu cei de la primărie, ci cu Ministerul de Interne şi cu Instituţia Prefectului. Trebuie să facem o procedură unitară şi nişte teste, ca să vedem cum funcţionează.

Asta este una din versiunile de lucru, încă n-am stabilit dacă este viabil sau nu, pentru că am vrea să evităm aglomerările umane în prioada asta. Va trebui să facem un efort suplimentar anul ăsta, nu am prevăzut această pandemie cu care nu doar România se confruntă, dar va trebui să facem cumva ca cererile de plată să fie depuse cât mai repede

Şi alte state se află în încurcătură şi mai mare. Noi avem un sistem informatic destul de performant pe cererea unică de plată pe suprafaţă, dar având peste 800.000 de fermieri, lucrăm cu un număr mare de persoane. Şi când veneau şi digitizau cererea împreună cu funcţionarul APIA mai greşeau, dar ne bazăm pe istoricul fermei, care era deja digitizată pentru anul 2019, chiar dacă e fermă mică. Unde se schimbă parcele pot fi eventuale probleme şi suprapuneri, dar avem prevederea în regulamentul european cu cartonaşul galben, nu îl sancţionăm imediat pe fermier, trebuie să fim suficient de flexibili.

Detalii AICI: SANCŢIUNI MAI MICI PENTRU FERMIERI! Ce MODIFICĂRI face Comisia Europeană?

CÂŢI BANI PIERDE UN FERMIER CARE PRIMEŞTE „CARTONAŞUL GALBEN” de la APIA?

Au banii asiguraţi: Câţi fermieri au depus cererea unică la APIA pentru subvenţiile agricole pe 2020!

Trebuie să ajungem la o suprafaţă declarată de 9,5 - 9,7 milioane de hectare. Până pe 13 martie 2020 (ultima zi de în care APIA a primit cereri, înainte de declararea stării de urgenţă din cauza pandemiei de COVID-19 – n.red.), avem total cereri primite la APIA 138.295, pentru o suprafaţă de 537.472 de hectare. Dar noi nu am stat, pentru că timpul este împotriva noastră, ci am digitizat în continuare, fără să închidem cererile, până la 306.242 de fermieri şi 3.126.574 de hectare. Nu ştiu să vă rspund dacă cei 300 de mii de fermieri sunt în total, dar bănuiesc că sunt în plus faţă de cei 138.000 care au depus deja cererile.

Unde suprafeţele sunt digitizate înseamnă că, în momentul în care vine adeverinţa de la primărie la APIA, putem să închidem cererea. Trebuie să continuăm în ritmul ăsta şi din 6 aprilie să dăm drumul la depunerea cererilor pe procedura asta simplificată online, a declarat Emil Dumitru pentru AGROINFO.

Printre cei peste 138.000 de fermieri care au depus cererea unică la APIA până în 13 martie nu este nici un crescător de animale. Toate cererile sunt pentru exploataţii din sectorul vegetal. Crescătorii de animale erau programaţi la APIA începând cu 1 aprilie.

La crescătorii de animale va trebui să avem şi extras şi Registrul Naţional al Exploataţiilor, din SNIIA, care este gestionat de ANSVSA, deci şi aici putem să găsim soluţii, să exportăm lista de animale ale fermierului şi să bifeze care sunt animalele eligibile. Avem nişte provocări cu securitatea datelor, pentru că accesăm sistemul informatic din foarte multe puncte, sunt câteva chestiuni tehnice de care trebuie să ne asigurăm că funcţionează, a adăugat Emil Dumitru.

Întrebat de AGROINFO dacă APIA ar putea plăti subvenţiile fermierilor pe baza cererilor din 2019, pentru cei care nu au reuşit să depună cererea anul acesta, aşa cum au sugerat unii fermieri, secretarul de stat în MADR a răspuns că „nu putem lua cererile pe anul 2019, pentru că prevederea din regulamentul european nu ne lasă şi nu putem să riscăm să compromitem 2,4 miliarde de euro, la ce situaţie dramatică este acum pentru fermierii din România.”

Tot la solicitarea AGROINFO, Emil Dumitru a răspuns că noua procedură de depunere a cererii unice de plată nu trebuie aprobată de Comisia Europeană:Vom informa doar Comisia de noua procedură pe care o vom adopta în regim de urgenţă, că vom avea procedura online. Comisia trebuie doar să vadă că am depus cererile respectând prevederile din regulament, care nu ne spune că trebuie să depunem pe suport de hârtie sau nu. Vom informa Comisia şi vom explica faptul că sistemul nostru informatic permite acest lucru.

apia-2020-bun_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo 

Vizualizat: 33527 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Cristi antemie
|
04. 05, 2020. Sunday 15:37
Adica cei de la ali.a sa nu ia contact, iar noi cei de la primărie da.fain nu?noi suntem mai prosti
1.
Iacob Cosmin Marian
|
04. 05, 2020. Sunday 13:01
Buna ziua,o idee foarte buna depunerea cereri online in special acum cand sumtem toti angrenati in limitarea raspandirii pandemii COVID 19,o zi frumoasa va doresc ,cu respect Cosmin Marian Iacob
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii