Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CNDP la ovine/caprine: noutăţi în 2011

Publicat: 17 mai 2011 - 15:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Viza asociaţiei crescătorilor de ovine/caprine pe cererea beneficiarului, eliminarea declaraţiei pe propria răspundere a solicitantului că nu are datorii la bugetul de stat/local, penalizarea declarării la plată a unui efectiv mai mare decât cel existent în fermă cu un procent de 3%.

Acestea sunt principalele modificări ale Ordinului MADR nr. 108/2011 privind modul de implementare, condiţiile specifice şi criteriile de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plăţi naţionale directe complementare în sectorul zootehnic la speciile ovine/caprine, publicat ieri, 16 mai 2011, în Monitorul Oficial nr. 339.

Conform prezentului Ordin, începând cu 16 mai a.c., timp de o lună, crescătorii de ovine/caprine pot depune cererile vizate de asociaţiile de profil la sediile APIA. „Am convenit ca perioada de depunere a cererilor să fie 16 mai - 15 iunie a.c., astfel încât până la 31 august să se finalizeze controlul la faţa locului. Elaborarea actului normativ a fost întârziată deoarece am avut numeroase discuţii la MADR, inclusiv cu APIA, pentru a îmbunătăţi procedura de lucru privind viza asociaţiei, situaţia datoriilor la bugetul de stat/local, efectivul minim pentru penalizări”, ne-a declarat Ionică Nechifor, vicepreşedinte al Federaţiei Crescătorilor de Ovine/Caprine „Romovis”.

ionica-nechifor
 
Scopul vizei: efective declarate cât mai aproape de cele reale
Întotdeauna am estimat un efectiv supradeclarat la subvenţie, dovedit în 2009 când viza a fost obligatorie, însă ulterior s-a renunţat la viză şi animalele au crescut pe hârtie cu câte trei-patru sute de capete pe judeţ în numai două săptămâni. Anul acesta sperăm să eliminăm măcar 70 la sută din efectivul solicitat la plată în plus tocmai prin vizarea cererilor”, a continuat Ionică Nechifor.
Cu cât efectivele sunt mai puţine, cu atât şi suma per cap de animal eligibil va fi mai mare, care, speră crescătorii, ar putea fi de 20 euro, deşi oficialii din minister n-au vorbit de mai mult de 14-15 euro.
În 2010, suma disponibilă din bugetul de stat pentru prima pe cap de animal la aceste specii a fost de 268.440.520 lei şi s-a împărţit la un efectiv de aproape 7 milioane de capete eligibile. Reprezentanţii fermierilor susţin că, din acest efectiv total, circa două milioane există doar pe hârtie, nu şi în ferme.
În ceea ce priveşte viza, discuţiile între MADR şi delegaţii fermierilor nu s-au încheiat, cele două părţi urmând să lămurească aspecte precum calitatea de membru/nemembru al unei asociaţii în cazul beneficiarilor de viză, dar mai ales cine şi cui vizează cererea.

Fermierul dator la stat: lăsat fără subvenţie şi amendat
Potrivit lui Ionică Nechifor, ceea ce s-a întâmplat la specia bovine, respectiv pierderea subvenţiei din cauza datoriilor la buget la momentul depunerii cererii, chiar dacă ulterior şi chiar în termen legal, fermierii în cauză şi-au plătit datoriile, se întâmplă acum la ovine/caprine, însă mult mai drastic. „În această perioadă, organele fiscale verifică fermierii cu probleme şi acolo unde găsesc neconformităţi între declaraţii şi situaţia datoriilor aplică amenzi usturătoare”, a prezat Nechifor.
Pentru a evita astfel de situaţii, din actul normativ pe 2011 s-a eliminat declaraţia pe propria raspundere că nu au datorii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, la data solicitării primei. „Dorim să înlocuim declaraţia cu un cazier fiscal care să ateste suma pe care fermierul o datorează. Prevederea ca beneficiarul cu datorii la buget să nu primească subvenţia era neconstituţională şi mai mult o măsură de a strânge bani la buget. Ori, s-a dovedit că majoritatea oierilor şi-au plătit datoriile ulterior şi sunt la zi. De ce ar merita un agricultor să piardă un miliard de lei pentru o sută milioane de lei datorie, bani pe care nu i-a avut în momentul depunerii cererii, cum a păţit un crescător de bovine din judeţul Botoşani?”, a mai spus Nechifor.

3 capete nu-i totuna cu 3%
O altă eroare legislativă corectată în prezentul ordin se referă la efectivul minim solicitat în plus la plată şi pentru care se aplică penalizări. „Anul trecut, în care s-au aplicat pentru prima oară penalizări, legislaţia europeană a fost interpretată şi tradusă greşit şi în lege s-a prevăzut ca penalizările să se aplice de la trei capete în sus în loc de peste 3%. Ori la două mii de oi, trei capete le poţi pierde într-o zi, pe când 3% înseamnă circa 50 de capete, ceea ce indică foarte clar intenţia de înşelăciune. Am reuşit să corectăm şi această greşeală prin noul Ordin”, a subliniat Nechifor.
În zilele următoare, vom reveni cu detalii privind procedura de vizare şi de depunere a cererilor la APIA.

 

Vizualizat: 5257 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta

Pentru a vizualiza pagina dorita, trebuie sa intrati in acontul dumneavoastra!
Utilizator inregistrat

Sunt deja un utilizator inregistrat.

Utilizator nou

Sunt utilizator nou, inregistrez

Doar utilizatorii inregistrati pot vizualiza pagina.

Video

Recoltat de grau pe coline cu combina Massey Ferguson 7360 PLI si Colina Harvesting

Recoltat de grau pe coline cu combina Massey Ferguson 7360 PLI si Colina Harvesting

#colinaharavesting #masseyferguson #MF7360PLI #combinaMF

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă. Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

De ziua ta iubito...

De ziua ta iubito...
Ce i-a luat Bulă soţiei de ziua ei? Detalii