Adama
Vinasa Rompak

Cererile pentru subvenţii pot fi depuse şi după 15 iunie, dar cu penalizări de 1% pe zi

Publicat: 27 mai 2015 - 15:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Pot primi bani pentru pajişti şi utilizatorii care nu au animale

Guvernul a adoptat, în 27 mai 2015, o Ordonanță de Urgență prin care dă posibilitatea depunerii întârziate a cererilor unice de plată la APIA și după 15 iunie 2015, dar cu penalizări de 1% pe zi. De asemenea, a fost completată definiția utilizatorului de pășuni și fânețe și cu fermierii care nu dețin animale.

Astfel, fermierii vor putea depune cererile unice la APIA încă 25 de zile calendaristice după 15 iunie 2015, dar cu penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere din sumele la care fermierul ar fi avut dreptul dacă ar fi depus cererea unică de plată până la 15 iunie.

Până în prezent au depus cereri aproximativ 331.000 de fermieri din cei peste un milion de potențiali beneficiari ai plăților, se precizează într-un document al Guvernului.

Pot primi bani pe pajişti şi proprietarii şi utilizatorii care nu au animale, dar cosesc şi vând fânul

Ordonanţa de Urgenţă aprobată de Guvern modifică şi OUG 34/2013 privind administrarea şi exploatarea pajiştilor, astfel încât să poată primi subvenţii pe suprafaţă şi utilizatorii de pajişti, persoane fizice sau asociaţii, care nu au animale. De asemenea, reglementează accesul asociaţiilor proprietare de pajiști la subvenţii, indiferent dacă membrii acestora dețin sau nu animale.

Păşune înverzită_b

Mai exact, definiţia utilizatorului de păşuni şi fâneţe (articolul 2, litera d) din OUG 34/2013) a fost modificată astfel: „utilizator de păşuni şi fâneţe: (i) crescător de animale, persoană fizică având animalele înscrise în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE)/crescător de animale, persoană juridică de drept public sau de drept privat, constituită conform prevederilor Codului civil, având animale proprii sau ale fermierilor membri înscrise în RNE, care desfăşoară activităţi agricole specifice categoriei de folosinţă păşuni şi fâneţe, conform clasificării statistice a activităţilor economice în Uniunea Europeană pentru producţia vegetală şi animală, care deţine legal dreptul de folosinţă asupra suprafeţei agricole şi care valorifică păşunea prin păşunare cu efective de animale sau prin cosire cel puţin o dată pe an, sau (ii) persoană fizică sau persoană juridică de drept privat, care are la dispoziţie suprafaţa agricolă, care desfăşoară activităţi agricole specifice categoriei de folosinţă păşuni şi fâneţe şi care o valorifică prin cosire cel puţin o dată pe an.”

De asemenea, a fost modificat şi articolul 7, alineatul (21), litera a) din OUG 3/201 privind plăţile directe (modificată prin Legea 104/2015, M.Of. 331/14 mai 2015). Astfel, pot primi subvenţia pe pajişte şi formele asociative de proprietate (asociaţii, obşti, composesorate, cooperative, alte comunităţi şi forme asociative), chiar dacă membrii acestora nu au animale, cu condiţia să asigure cel puţin un cosit pe an.

Fără aceste modificări, ar fi rămas fără subvenţia pe suprafață aproximativ 260.000 de fermieri, deținători ai unei suprafețe de 1,35 milioane hectare de pășuni și fânețe, motivează MADR.

 

Vizualizat: 2364 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Banii pe pășune: Vânzătorii de fân ar putea primi subvenția pe pășune dacă dovedesc cu acte fiscale că produc fân

Banii pe pășune: Vânzătorii de fân ar putea primi subvenția pe pășune dacă dovedesc cu acte fiscale că produc fân

Guvernul ar putea aproba, la ședința de miercuri, 27 mai, modificarea Ordonanței 34/2013 privind administrarea şi exploatarea pajiştilor. Ar putea solicita subvenția pe pășune și cei care nu dețin animale. Iată în ce condiții:

Apel APIA: Fermieri, prezentați-vă pentru completarea cererii unice!

Apel APIA: Fermieri, prezentați-vă pentru completarea cererii unice!

Șefii APIA din teritoriu lansează un apel disperat: fermierii să răspundă invitațiilor și să se prezinte la APIA pentru cererea unică! Sunt județe unde șefii APIA au ajuns să facă muncă de detectiv ca să afle câți dintre fermierii invitați au murit între timp, câți au renunțat la agricultură, câți ignoră invitațiile.

Exclusiv! Șeful APIA: Crescătorii de bovine pot depune cererea unică de plată!

Exclusiv! Șeful APIA: Crescătorii de bovine pot depune cererea unică de plată!

De la mijlocul lunii mai, crescătorii de bovine pot să completeze cererea unică de plată, susține șeful APIA pentru Agroinfo. Fermierii care nu au animale nu pot să ceară subvenția pentru pășune.

Alte articole in aceasta categorie

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii