Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Câți bani pierde un fermier care primește „cartonașul galben” de la APIA?

Publicat: 20 ianuarie 2016 - 11:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dacă anul acesta solicitați subvenția pe suprafață de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), iar anul viitor încasați de la APIA un „cartonaș galben”, înseamnă că primiți o veste rea și una bună în același timp. Iată de ce!

„Cartonașul galben” este una dintre cele trei măsuri pentru simplificarea și relaxarea sistemului de sancțiuni pe care îl vor aplica, din 2017, agențiile de plăți care gestionează subvențiile acordate fermierilor. Celelalte două măsuri vizează verificarea preliminară a cererilor de plată și aplicarea unui sistem simplificat pentru sancțiunile administrative. Măsurile au fost anunțate de comisarul european pentru Agricultură Phil Hogan, pe 19 ianuarie 2016, în Comisia de Agricultură a Parlamentului European.

Cine va primi „cartonașul galben” și ce înseamnă acesta?

La fel ca în fotbal, „cartonașul galben” va fi acordat fermierilor care comit pentru întâia dată o eroare în cererea de plată pentru subvenții, iar eroarea nu este gravă. Cu alte cuvinte, celor care se află la prima abatere și la care se constată o supradeclarare de până la 10% din suprafața determinată pentru plată. „Cartonașul galben” aduce așadar o veste rea: că ați comis o greșeală și veți fi sancționat la plată de către APIA.

Vestea bună este însă că penalizarea va fi redusă la jumătate! Totuși, atenție: fermierii care primesc din partea APIA cartonașul galben, vor intra la controlul pe teren în anul următor celui în care au primit cartonașul.

Alături de această măsură, Comisia Europeană va reduce și nivelul de penalizări în cazul sancțiunilor administrative: pentru supradeclarările de peste 3% din totalul suprafeței determinate la plată sau mai mari de 2 ha, va fi aplicată o sancțiune unică: fermierul va pierde subvenția pentru o suprafață de 1,5 ori cât suprafața supradeclarată.

Cât pierde/câștigă la plată un fermier cu 10 ha care cere subvenția pentru 11 ha?

Iată cum va fi aplicat noul sistem de sancțiuni pentru un fermier care lucrează 10 ha, dar care declară în cererea de plată o suprafață de 11 ha. Exemplul a fost dat chiar de comisarul european Phil Hogan, pentru a ilustra cum vor funcționa modificările propuse de Comisia Europeană.

Conform actualului sistem de sancțiuni, dacă un fermier care are 10 ha solicită subvenția pe suprafață pentru 11 ha, se întâmplă următoarele:

- suma de plată este redusă la 10 ha, la care are dreptul;
- cum supradeclararea este de 10%, fermierul este penalizat la plată pentru dublul diferenței dintre suprafața declarată și cea la care are dreptul, adică 2 ha. Astfel, ar primi subvenția pentru numai 8 ha.

După noul sistem, care va fi aplicat din 2017, pentru cererile de plată depuse în 2016, același fermier va fi penalizat pentru numai 1,5 ha (de 1,5 ori suprafața supradeclarată, de 1 ha, în acest caz), deci ar încasa sprijinul pe hectar pentru 8,5 ha.

Mai mult, dacă fermierul este la prima eroare, acesta va primi de la APIA „cartonașul galben”, cu care penalizarea îi va fi redusă la jumătate, adică va pierde banii pentru doar 0,75 ha, deci va încasa subvenția pentru 9,25 ha.

Față de sistemul de sancțiuni aplicat până acum, diferența este de 1,25 ha pentru fermierul aflat la prima abatere, însă chiar și „recidiviștii” pierd mai puțini bani din subvenție cu noul sistem de sancțiuni.

Noul sistem reprezintă „o îmbunătățire semnificativă pentru fermier, care poate a comis pentru prima dată o eroare relativ minoră, cum ar fi că a inclus, în mod accidental, curtea fermei în suprafața din cererea de plată”, consideră comisarul pentru Agricultură Phil Hogan.

Vizualizat: 6894 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Sancțiuni mai mici pentru fermieri! Ce modificări face Comisia Europeană?

Sancțiuni mai mici pentru fermieri! Ce modificări face Comisia Europeană?

Fermierii care greșesc în cererea unică de plată vor suporta sancțiuni mai blânde. Penalizările vor fi reduse, în unele cazuri, chiar la jumătate. Ca să pună capăt „climatului de frică” pentru fermierii care solicită subvenții în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), comisarul european pentru Agricultură Phil Hogan a decis să simplifice anumite aspecte legate de plățile directe. Iată propunerile, care vor fi, cel mai probabil, aplicate de anul viitor, pentru anul de cerere 2016!

Alte articole in aceasta categorie

ULTIMA ORĂ: Decizie AFIR, după terminarea banilor pentru primele de asigurare agricolă

ULTIMA ORĂ: Decizie AFIR, după terminarea banilor pentru primele de asigurare agricolă

23 septembrie 2022 - 17:59

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a primit deja aproape 4.000 de cereri de finanţare pentru decontarea primelor de asigurare agricolă, în valoare de 17 milioane de euro, peste 110% din alocarea sesiunii. Anunțul AFIR pentru fermierii care nu au apucat să depună cereri! 

Ministrul Daea ASTĂZI: Crescătorii de animale vor primi, în premieră, anul acesta avansul APIA!

Ministrul Daea ASTĂZI: Crescătorii de animale vor primi, în premieră, anul acesta avansul APIA!

21 septembrie 2022 - 16:48

”Crescătorii de animale care beneficiază de sprijinul cuplat în sectorul zootehnic vor primi, în premieră anul acesta, avansul APIA", a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Petre Daea, la finalul ședinței de Guvern. Executivul a aprobat astăzi, așa cum a anunțat deja Agroinfo, plafoanele alocate pentru plata sprijinului cuplat zootehnic (SCZ). 

Primăria unei comune vrea să cedeze 50 ha pășune pentru o centrală fotovoltaică! Crescătorii se opun!

Primăria unei comune vrea să cedeze 50 ha pășune pentru o centrală fotovoltaică! Crescătorii se opun!

21 septembrie 2022 - 08:53

Primăria comunei Gura Foii, județul Dâmbovița, este în negocieri pentru concesionarea unei suprafețe de 50 ha de pășune pentru construirea unei centrale fotovoltaice. Comuna are 130 ha de pășune și-n localitate mai sunt 10 crescători de animale. Crescătorii se opun acestei decizii a primăriei.

Guvern ASTĂZI: Aprobarea cuantumului sprijinului cuplat zootehnic pentru acest an!

Guvern ASTĂZI: Aprobarea cuantumului sprijinului cuplat zootehnic pentru acest an!

21 septembrie 2022 - 07:38

Pe lista proiectelor supuse astăzi, 21 septembrie 2022, aprobării Guvernului, în ședința săptămânală, se află proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum și pentru stabilirea cuantumului acestora, pentru anul de cerere 2022, informează un comunicat al Executivului.

MADR ASTĂZI: Modificare la plata ajutoarelor excepționale pentru fermieri!

MADR ASTĂZI: Modificare la plata ajutoarelor excepționale pentru fermieri!

20 septembrie 2022 - 16:40

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, că a modificat Hotărârea Guvernului nr. 1032/2022 privind acordarea unor ajutoare excepţionale producătorilor agricoli din sectorul vegetal. Modificarea vizează bugetul alocat pentru plata ajutoarelor excepționale de care beneficiază fermierii din sectorul vegetal.

Ministrul Daea: Din cauza creșterii prețurilor la inputuri, fermierii noștri sunt în imposibilitatea de a obține profit!

Ministrul Daea: Din cauza creșterii prețurilor la inputuri, fermierii noștri sunt în imposibilitatea de a obține profit!

18 septembrie 2022 - 14:29

Din cauza creșterii prețurilor la inputuri fermierii noștri sunt tot mai mult în imposibilitatea de a obține profit, a spus ministrul agriculturii, Petre Daea, în intervenția sa la Consiliul Informal al miniștrilor agriculturii, organizat la Praga, Cehia. Ministerul Agriculturii a transmis către Agroinfo integral intervenția ministrului agriculturii.

Director APIA: Plăți APIA pentru fermieri, crescători de animale în următoarea perioadă!

Director APIA: Plăți APIA pentru fermieri, crescători de animale în următoarea perioadă!

18 septembrie 2022 - 13:25

Fermierii, crescătorii de animale aflați în eșantionul de control vor beneficia în acest an de un avans la subvențiile APIA, anunță directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă, într-un interviu acordat publicației Zi de zi.

Mesaj șeful APIA ASTĂZI: Motoare turate la maxim pentru plățile fermierilor!

Mesaj șeful APIA ASTĂZI: Motoare turate la maxim pentru plățile fermierilor!

16 septembrie 2022 - 17:42

Plata avansului la subvențiile APIA începe din data de 16 octombrie 2022. Astfel, săptămâna aceasta, au fost turate la maxim motoarele la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru finalizarea controalelor în teren și pregătirea plăților pentru fermieri, crescători animale, spune directorul general APIA, Adrian Pintea, în mesajul de sfârșit de săptămână, cu care i-a obișnuit deja pe fermieri.

Șeful APIA ASTĂZI: ANT și SCZ pentru crescătorii de vaci!

Șeful APIA ASTĂZI: ANT și SCZ pentru crescătorii de vaci!

15 septembrie 2022 - 16:09

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, s-a întâlnit astăzi cu crescătorii de vaci, la Pojorâta, Suceava, la evenimentul organizat de Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR). Șeful APIA le-a prezentat crescătorilor subvențiile din zootehnie, ajutor național tranzitoriu (ANT) și sprijin cuplat zootehnic (SCZ).

Decizie radicală a unui crescător român de animale: Îmi mut vacile și oile în Ungaria!

Decizie radicală a unui crescător român de animale: Îmi mut vacile și oile în Ungaria!

15 septembrie 2022 - 09:30

Crescătorul de animale Ilie Chiver din Maramureș crește oi și vaci de aproximativ 25 de ani. Recent, din cauza subvențiilor mici, a prețurilor mici pentru produsele din fermă, a pășunilor insuficiente și a greutăților pe care le întâmpină crescătorii în România, Ilie Chiver a decis să-și mute animalele în Ungaria. Dacă nu va reuși, fermierul spune că le va duce pe toate la abator, inclusiv junincile.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica! LIVIU STANIMIR: Costul inputurilor scade marja de profit

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii