Crescătorii de bovine aflați în litigii cu APIA pentru subvențiile primite în perioada 2007-2011 şi-au recuperat banii de la Agenţia de Plăţi
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a finalizat, în cursul zilei de 30 mai 2014, plățile pentru 9.761 de crescători de animale, beneficiari ai prevederilor Legii 48/2014 privind unele măsuri referitoare la plățile naționale directe complementare în sectorul zootehnic, anunţă Ministerul Agriculturii. Sumele, în cuantum de 26.877 mii lei, aveau ca termen final de plată data de 31 decembrie 2014 şi au fost asigurate din bugetul MADR pe acest an.
Aproape 10.000 de fermieri cu banii returnaţi sau reţinuţi
Sumele reprezintă primele beneficiarilor plăților naționale directe complementare în sectorul zootehnic pe care aceștia nu le-au încasat sau au fost nevoiți să le restituie ca urmare a titlurilor de creanță pentru punerea în aplicare a deciziilor emise de camerele de conturi județene și ale municipiului București în cadrul unei misiuni de audit a Curții de Conturi. De prevederile Legii nr. 48/2014 beneficiază, pe lângă fermierii deja plătiţi, şi fermierii care au avut procese verbale de constatare debit (titluri de creanţă), care sunt anulate prin efectul legii.
Actul legislativ, adoptat de Parlamentul României pe 25 martie 2014, prevede că APIA nu mai recuperează de la crescătorii de bovine sumele reprezentând subvențiile primite de aceștia, deși aveau datorii la bugetul de stat sau local la data depunerii cererii de plată, și stabilește, de asemenea, restituirea către beneficiarii CNDP a sumelor recuperate deja de către APIA. Totodată, crescătorii de bovine care nu au încasat subvențiile cuvenite din cauza acestor datorii la stat devin eligibili pentru plata CNDP și după 2011.
Aproape 10.000 de crescători de bovine, cu un efectiv de peste 237.000 capete, au fost afectați de deciziile emise de Camerele de Conturi județene, în urma unui audit al Curţii de Conturi la APIA din anul 2010.
Condiţii de eligibilitate abuzive
Menţionăm că, în perioada 2007-2010, potrivit unor acte normative, subvențiile primite de la Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat erau condiționate de inexistenţa datoriilor la bugetul de stat, solicitanţii fiind obligaţi să semneze o declaraţie pe propria răspundere că nu au datorii restante la bugetul de stat şi/sau la bugetul local la data solicitării primelor.
După decizia Curţii de Conturi, în ultimii patru ani, APIA și Parchetele județene au declanşat urmăriea penală a fermierilor depistaţi cu datorii la stat, unele ferme executate silit intrând în insolvență. Cele mai multe probleme au fost în Botoșani, Bihor si Hunedoara. „Insolvențele sunt însă greu de lămurit, pentru că sunt deja proceduri juridice instalate și n-o să poată să acopere găurile de patru ani de zile”, a declarat, pentru revista Ferma, Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR). Frânc spune că doar el știe 15 ferme în insolvență din această cauză, printre care și a lui Ioan Cristolovean, din jud. Brașov. „Cineva trebuie să fie răspunzător pentru asta”, consideră Frânc, indicând toți miniștri care au introdus în ordin această clauză abuzivă.