Primăriile vor fi obligate, prin lege, să elibereze fermierilor adeverinţe pentru subvenţii, chiar dacă aceştia au datorii la bugetul local. De asemenea, veterinarii vor elibera gratuit adeverinţele pentru crescătorii de animale care solicită sprijin de la APIA.
Mai precis, Federaţia Agrostar susţine că a cerut şi a şi obţinut de la Ministerul Agriculturii completarea Ordinului 619/2015 în sensul că „eliberarea adeverinţei nu poate fi condiţionată de existenţa datoriilor la bugetul local”. Această solicitare a venit ca urmare a faptului că, în anii trecuţi, au fost nenumărate cazuri în care fermierii nu au putut obţine aceste adeverinţe de la primării, deoarece înregistrau debite la bugetele locale. Ori, conform regulamentelor UE, obţinerea subvenţiilor nu poate fi condiţionată de existenţa datoriilor şi/sau de plata acestora, afirmă secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu.
Aceleaşi regulamente europene erau în vigoare şi anul trecut, însă în legislaţia românească nu scria niciunde negru pe alb că primăriile nu au voie să condiţioneze eliberarea adeverinţei de la Registrul Agricol, pe care fermierul trebuie să o depună la APIA odată cu cererea unică, de plata taxelor locale. Aşa că, în lipsa unei prevederi clare, au fost primari care au abuzat şi s-au folosit de adeverinţă ca monedă de schimb; „Nu-ţi plăteşti impozitul, nu-ţi dăm adeverinţa!” Despre două astfel de cazuri am scris anul trecut aici: Turtoi (MADR): Primăriile care condiţionează eliberarea adeverinţelor de taxele locale încalcă legea!
Adeverinţe gratuite de la medicii veterinari pentru crescătorii de animale
O altă cerinţă a Agrostar, aprobată de reprezentanţii MADR, este legată de eliberarea gratuită, pentru crescătorii de animale, a adeverințelor de către medicii veterinari. Federaţia Agrostar consideră că aceste adeverinţe trebuie eliberate gratuit, deoarece activităţile prestate de către medicii veterinari sunt subvenţionate de către stat. Este anormal să soliciţi o sumă de bani pentru a elibera o adeverinţă pentru activităţi care oricum sunt subvenţionate de stat sau sunt sub contract, în cazul fermelor mari, susține secretarul general al Agrostar.
Ministerul Agriculturii a fost de acord ca aceste modificări pertinente şi legale să fie cuprinse în forma modificată a Ordinului 619/2015, care stabileşte criteriile de eligibilitate pentru toate plăţile directe din agricultură, precizează conducerea Agrostar.
Forma finală a Ordinului 619/2015, cu modificări şi completări, ar trebui să fie emisă de către MADR înainte de 1 martie 2016, data la care ar trebui să înceapă depunerea cererii unice de plată.
Pe 17 februarie 2016, la MADR a avut loc o întâlnire la care au participat reprezentnaţi ai Agrostar, Pro Agro, LAPAR, scopul întâlnirii fiind ca cele trei organizaţii, membre în cadrul Comisiei de Dialog Social din cadrul MADR, să îşi poată spune punctul de vedere asupra modificărilor Ordinului 619/2015, modificări iniţiate de către Ministerul Agriculturii. Întâlnirea a venit ca urmare a faptului că, în cadrul Comisiei de Dialog social din 15 februarie 2016, cele trei organizaţii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că nu au fost consultate anterior punerii pe ordinea de zi a Comisiei a propunerilor de modificare a ordinului, mai precizează conducerea Agrostar, într-un comunicat trimis redacţiei.
Despre ce s-a întâmplat la întâlnirea din 15 februarie, citiţi aici: De-a v-ați ascunselea cu subvențiile fermierilor!