Plata pe înverzire 53,90 euro/ha, un plus la subvenția pe suprafață! Fermierii confundă această plată cu sprijinul cuplat sau cu plățile pe agromediu și întreabă ce trebuie să cultive ca să încaseze banii. Iată ce trebuie să știți ca să luați acești bani!
Ce înseamnă plata pe înverzire?
Diversificarea culturilor:
- între 10 şi 30 hectare, trebuie să aveți două culturi diferite, iar cultura principală să acopere maxim 75 % din terenul arabil;
- peste 30 de hectare, trei culturi diferite, iar cultura principală să acopere maxim 75 % din terenul arabil, respectiv principalele două culturi să acopere împreună maxim 95 % din terenul arabil;
- în cazul în care suprafața de teren arabil este acoperită în proporție de peste 75% cu iarbă sau alte plante erbacee sau este pârloagă, cultura principală pe restul suprafeţei arabile ocupă maxim 75 % din terenul arabil rămas.
Fac excepție exploatațiile:
- întreaga suprafață este acoperită cu culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de producție;
- peste 75 % din terenul arabil este utilizat pentru producţia de iarbă sau alte furaje erbacee, este teren lăsat pârloagă sau face obiectul unei combinaţii între aceste utilizări, cu condiţia ca suprafaţa arabilă care nu face obiectul acestor utilizări să fie de maxim 30 de hectare;
- peste 75 % din suprafaţa agricolă eligibilă este păşune permanentă;
- peste 50 % din suprafața arabilă declarată în anul de cerere curent nu a fost declarată de fermier în cererea sa unică de plată din anul anterior şi în cazul în care, pe baza unei comparaţii geospaţiale a parcelelor solicitate în cererea unică de plată din anul curent, se constată că întregul teren arabil este cultivat cu o cultură diferită faţă de cea din anul calendaristic anterior.
Plata pe înverzire o încasați integral dacă respectați următoarele reguli:
a) cultura principală nu trebuie să acopere mai mult de 75 % din suprafaţa totală de teren arabil, dar dacă suprafaţa care a fost determinată pentru grupa de culturi principală acoperă mai mult de 75 %, suprafaţa de utilizat pentru calcularea plăţii pentru înverzire se reduce cu 50% din suprafaţa totală de teren arabil determinată, înmulţită cu procentajul de diferenţă. Procentajul de diferenţă este proporţia reprezentată de suprafaţa principalei grupe de culturi care depăşeşte 75% din terenul arabil total determinat în suprafaţa totală impusă pentru celelalte grupe de culturi.
b) principalele două culturi nu trebuie să acopere mai mult de 95 % din suprafaţa totală de teren arabil determinată, dar daca suprafaţa care a fost determinată pentru cele două grupe de culturi principale acoperă mai mult de 95%, suprafaţa de utilizat pentru calcularea plăţii pentru înverzire se reduce cu 50 % din suprafaţa totală de teren arabil determinată, înmulţită cu procentajul de diferenţă. Procentajul de diferenţă este proporţia reprezentată de suprafaţa celor două grupe de culturi principale care depăşeşte 95 % din suprafaţa totală de teren arabil determinată în suprafaţa totală impusă pentru celelalte grupe de culturi.
c) cultura principală nu trebuie să acopere mai mult de 75 % din suprafaţa totală de teren arabil determinată şi cele două culturi principale nu trebuie să acopere mai mult de 95 %, dar daca suprafaţa care a fost determinată pentru grupa de culturi principală acoperă mai mult de 75 % şi suprafaţa care a fost determinată pentru cele două grupe de culturi principale acoperă mai mult de 95 %, suprafaţa de utilizat pentru calcularea plăţii pentru înverzire se reduce cu 50 % din suprafaţa totală de teren arabil determinată, înmulţită cu procentajul de diferenţă.
Dacă s-a constatat că un beneficiar nu a respectat, timp de trei ani, obligaţia diversificării culturilor, suprafaţa de utilizat pentru calcularea plăţii pentru înverzire pentru anii următori se reduce cu suprafaţa totală de teren arabil determinată, înmulţită cu procentajul de diferenţă aplicabil. Dacă diferenţa este de peste 20 %, nu se acordă niciun ajutor.
Dacă diferenţa este de peste 50%, nu se acordă nici un ajutor, iar fermierul este sancționat.
(Surse: Proiectul Ordinului Sancțiuni Administrative, campania 2015, Regulamentul delegat (UE) 640/2014)