ANCHETA DNA. Administratorul societății Agricola Axintele SRL din județul Ialomița și alte două persoane din județul Botoșani au încasat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenții pe hectar de sute de mii de lei pe baza unor adeverințe false și a unor contracte, convenții civile falsificate, informează, într-un comunicat, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților SC AGRICOLA AXINTELE SRL și o persoană fizică, asociat și administrator al SC AGRICOLA AXINTELE SRL, ambii pentru comiterea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpata SC AGRICOLA AXINTELE SRL împreună cu inculpatul persoană fizică ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), în perioada 2011-2013, mai multe documente false (declarații, adeverințe etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 112.637 lei.
La data de 11.02.2020 inculpata SC AGRICOLA AXINTELE SRL a achitat întreg prejudiciul reținut în sarcina inculpaților.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ialomița, susține comunicatul DNA.
Aceeași situație și-n județul Botoșani, unde două persoane au încasat ilegal de la APIA subvenții pe hectar de 245.896 lei, folosind adeverințe și convenții civile falsificate.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați, persoane fizice fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (2 infracțiuni) respectiv,
- complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (2 infracțiuni).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Unul dintre cei doi inculpați, beneficiind de ajutorul celui de-al doilea, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), în perioada 2012-2015, mai multe documente false (convenții civile, adeverințe etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, cei doi inculpați ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 245.896 lei.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 246.164 lei.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin unuia dintre inculpați.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză, precizează comunicatul DNA.