Adama
Vinasa Rompak

„Banca funciară” comasează terenurile şi le concesionează străinilor

Publicat: 27 iunie 2011 - 09:10
8 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Proiectul pregătit de către conducerea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) presupune achiziţionarea suprafeţelor mici de teren agricol, comasarea acestora şi apoi concesionarea marilor investitori.

Potrivit lui Radu Cristescu, preşedinte ADS, proiectul gândit a fost propus ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără. „Ceea ce vreau eu să fac acum, şi am vorbit şi cu domnul ministru Tabără, este să cumpărăm terenurile mici de la ţărani, să le comasăm în vederea concesionării lor către producătorii agricoli. Sunt foarte multe cereri. Sunt foarte multe firme din străinătate care cer terenuri (...) Ministrul Tabără a îmbrăţişat această idee. De altfel, el a ieşit şi cu această idee
de «Bancă funciară». Încă nu sunt toţi paşii făcuţi”, a declarat, ieri, preşedintele ADS, Radu Cristescu, scrie ziaruldeiaşi.ro.

Terenurile ţăranilor vor fi ale statului, dar date străinilor
Având în vedere imposibilitatea unor proprietari de a-şi lucra terenurile agricole, concesionarea rămâne poate cea mai bună variantă în viziunea lui Cristescu. Acesta susţine că „Sunt foarte mulţi care nu pot sau nu vreau. Atunci venim şi noi în ajutorul lor, să-l vândă statului. Statul îl cumpără, după care îl comasează, iar apoi îl concesionează investitorului. Dar terenul rămâne al statului (...) Noi avem acum 350.000 hectare de teren al ADS. Putem ajunge la 600-700.000 hectare de teren, poate chiar un milion de hectare”.

Străinii interesaţi de terenurile noastrea agricole vin şi pleacă pentru că nu găsesc suprafeţe mari pe care să le poată concesiona. Aşa se face că după spusele lui Cristescu „A venit şi un fond de investiţii din Dubai, care aici nu au găsit şi am înţeles că au fost la bulgari. Au un fond de investiţii de 500 milioane euro. Îi interesa foarte mult Insula Mare a Brăilei, unde sunt 57.000 hectare comasate. Acolo, însă este o altă problemă, având în vedere că este a SC Trei Brazi, a domnului Culiţă Tărîţă. Problema este că nu mai sunt suprafeţe mari, pentru că dacă ar fi s-ar concesiona foarte repede”.

Insula Mare a Brăilei , „un caz special”
Preşedintele ADS este rezervat cu privire la Insula Mare a Brăilei, şi susţine statutul acesteia ca fiind „un caz mai special” , pe rolul instanţelor de judecată fiind mai multe procese. „Eu sunt preşedinte al ADS de patru luni şi mi-ar mai trebui patru luni de zile să înţeleg ce este acolo. Sunt procese nesfârşite şi nişte datorii de achitat. Avem şi o hotărâre judecătorească, ce ne obligă să concesionăm prin atribuţie directă Insula Mare a Brăilei către o firmă din Iaşi, care se numeşte Agricost. Trebuie să o dăm neapărat. Deci nu va mai fi a SC Trei Brazi. Acolo vom pune în posesie, probabil peste o săptămână-două. Eu i-am chemat această firmă Agricost”, a mai spus Radu Cristescu.

Vizualizat: 4856 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [8]  
Pagini: [1]  1   
8.
|
06. 30, 2011. Thursday 11:15
@ion:
corect. Toate industriile mari - extractie si prelucrare petrol, distributie carburanti, electricitate, gaze naturale au fost "privatizate" altor state europene. Acum profitul companiilor respective indestuleaza fondurile de ajutor social si de pensii din "tarile mama". Contractele de management vin din tari cu protectie la off-shore-uri. Noi , cu ajutorul unor "agenti" ... comerciali gen Valeriu Tabara ne indreptam sa mutam si agricultura, intr-o perioada de boom al preturilor produselor alimentare, catre " investitori" straini. De fapt ce face acum Tabara e o recolectivizare. Pentru ca acei "investitori" nu gasesc terenuri comasate si nu gasesc fraieri care sa le dea pamanturile (in tarile vest EU) cauta acum la fraierii din est. Si verigi slabe (cu buzunare mari) se gasesc la orice nivel. Un om cu capul pe umeri pt. tara ar verifica suparafata medie agricola pe familie de fermieri in SPANIA, ITALIA, FRANTA, POLONIA si ar vedea ca povestea cu mari plantatii este o gogasa de servit acici la noi. Incompetenta ministrilor agriculturii ...naste monstrii
7.
ion
|
06. 30, 2011. Thursday 00:23
nici nu imi vine sa cred... adica noi fermieri ROMANI ne zbatem sa adunam parcela cu parcela ca sa putem si noi sa ne ridicam la productii rentabile ,, si ia te uite ce idee nastrusnica sa dam strainilor sa produca ei nu? de ce sa nu concesionam aceste terenuri comasate unor fermieri romani ?
6.
tata glontu
|
06. 28, 2011. Tuesday 17:44
Da jigodie spune lumii intregi si cine este patronul firmei care cere restituirea IMB Braila (acea persoana este chiar ruda cu actualul proprietar culita tarita) deci nu se face nimic altceva decit se trece dintr-un buzunar in altul acest mult trimbitat act de retrocedare. Atentie copilasi lumea e cu ochiul lunetei pe voi.
5.
cip.
|
06. 28, 2011. Tuesday 12:42
OK. Am inteles punctul dvs. de vedere , dar v-ati gandit si la preturile terenurilor agricole romanesti ? In Europa ( parca si Romania face parte din ea ) 1 Ha de teren agricol se vinde cu suma de 5,000 euro - 10,000 euro. Si acest lucru este un adevar.
4.
vasilegrigore
|
06. 28, 2011. Tuesday 11:10
Bataie de joc.
O sa ne conduca strainii pentru ca i-au tot terenul Romaniei.
De ce taranul roman nu este sprijinit mai mult?
3.
Un DAC
|
06. 28, 2011. Tuesday 11:08
Unde esti tu TEPES Doamne?????
2.
Laurentiu
|
06. 28, 2011. Tuesday 10:43
Intru totul de acord cu @doru.

Singura resursa naturala care inca nu e data complet strainilor este terenul agricol. Petrolul s-a dus, padurile se duc usor-usor, minereurile feroase sunt prelucrate de indian...
Iar singurele domenii prin care ar putea un Stat normal sa creasca PIBul - stau in "paragina": turismul si agricultura.
Dar, nah! administrarea corecta a resurselor nationale inseamna munca. Ea duce la cresterea averii nationale (finantarea sistemului de sanatate, de invatamant, asigurari sociale), nu si-o multiplica pe-a lor personala cat in 10 vieti. In schimb - concesionarea e super! Toate comisioanele sa apeleze la "Stat".
Nu v-ar mai rabda Dumnezeu pe pamantul asta!
1.
doru
|
06. 28, 2011. Tuesday 07:43
Dar agricultorilor romani de ce nu se dau aceste terenuri??? Am ajuns sa fim impinsi din tara noastra afara de catre straini cu sprijinul nemijlocit al autoritatilor locale si centrale care vind aceasta tara pe te miri ce. De ce nu este incurajat si sustinut financiar agricultorul roman??? Vin acum in Romania negrii sa ne faca pe noi sclavi pe plantatie???? Am impresia ca nu mai avem conducatori care sa mai aiba singe de Roman in ei sau poate banul a schimbat acest lucru.
Rezultate: [8]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii