Tranziţia spre o agricultură modernă, concomitent cu diminuarea ponderii sale în economia naţională, va contribui decisiv la micşorarea oscilaţiilor sezoniere, care actualmente afectează dinamica PIB pe parcursul unui an, se arată în studiul "Perspectivele pieţei muncii din România în contextul Strategiei Europa 2020", realizat de CEROPE.
„Transferul de populaţie şi de forţă de muncă din agricultură presupune investiţii majore în această ramură a economiei şi în mediul rural, în general, în vederea creşterii randamentului factorilor de producţie, a obţinerii unor venituri sigure şi stabile, comparabile cu cele din alte ramuri ale economiei, şi diminuarea ponderii aşa-numitei agriculturi de subzistenţă. Astfel, în România, pe fundalul unei ponderi semnificative în PIB a agriculturii, din cauza fluctuaţiilor sezoniere există diferenţe mari (cele mai mari din UE) între nivelurile trimestriale, ajungând în unii ani ca, de exemplu, PIB-ul din trimestru al patrulea să aibă un nivel dublu faţă de cel din primul trimestru”, se arată în document.
Potrivit studiului, la fluctuaţiile sezoniere mai contribuie şi ramura construcţiilor, dar la mare distanţă de agricultură.
„Aceste fluctuaţii au un impact semnificativ pe ansamblul economiei afectând pe lângă dinamica PIB-ului, planificarea şi exerciţiul bugetar în cursul unui an, veniturile unui număr mare de persoane, activitatea de export, pe aceea de transport şi servicii etc. În anul 2009, în România ponderea agriculturii în populaţia ocupată era de 29,1% (cea mai ridicată valoare din UE), iar productivitatea muncii în această ramură reprezenta doar 20,6% din nivelul mediu al productivităţii pe ansamblul economiei. În schimb, în acelaşi an, în Franţa, o ţară considerată drept mare putere agricolă la nivel european, în vreme ce ponderea agriculturii în populaţia ocupată era de doar 2,9%, productivitatea muncii în această ramură reprezenta 69,0% din nivelul mediu al productivităţii pe ansamblul economiei franceze”, arată studiul CEROPE.
sursa: Agerpres