De câte ori este întrebat despre felul în care vor fi ajutaţi fermierii care au avut de suferit din pricina fenomenelor meteorologice extreme, fie secetă, fie căderi de zăpadă, fie inundaţii, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, răspunde invariabil: „statul nu poate acorda la infinit despăgubiri”, „resursele bugetare sunt limitate”, „fondurile mutuale să intervină ori de câte ori se înregistrează pierderi de venit”.
După care ministrul nu uită să “plombeze”: “am intervenit în 2012 cu ajutor de minimis când zăpezile au afectat legumicultorii”. Atunci, da. Chestiunea este că acum fondurile mutuale sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârşire, cel puţin pentru legumicultorii ale căror solarii au fost distruse de zăpadă în iarna precedentă.
Dar ce face Executivul nostru? (sau al lor?!?) Păi ce să facă, elaborează “taxa pe stâlp”, aprobă OUG 102/2013 privind impozitarea construcţiilor speciale. În ceea ce priveşte agricultura, această măsură financiar-fiscală priveşte clădirile agrozootehnice, depozitele, silozurile, adăposturile pentru animale, heleşteiele, bazinele din piscicultură, serele, solariile, ciupercăriile…
Taxa pe stâlp nu gripează, oare, “cel mai important motor de creştere, în zilele noastre”? Ba bine că nu! Chiar dacă aparent este mic, de doar 1,5 la sută din valoarea bunurilor supuse impozitării, noul bir va creşte presiunea fiscală asupra fermierilor. La un profit de 10 la sută, un punct şi jumătate procentual este destul de mult!
În ultimă instanţă, orice măsură fiscală este strigătul de neputinţă al unei proaste guvernări! “Noi avem probleme cu încasarea taxelor. De pildă, TVA-ul. Foarte multe companii ascund valorile adăugate şi, prin urmare, nici nu se prezintă la ghişeu să plătească TVA. Pe când astfel de obiective sunt la vedere şi ele vor putea fi impozitate cu exactitate”, recunoaşte Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR Mugur Isărescu. Halal filozofie: dacă sunt probleme cu colectările, haideţi să mai punem un bir! Statul este un aparat greoi şi neperformant şi, asemenea zeului hindus Shiva, are patru mâini numai bune pentru luat! De dat înapoi, nici pomeneală! Cândva, Einstein îndemna la „cumpătare”: „Nu fura! Statul urăşte competiţia!”
Şi apoi, cine îl opreşte pe stat să nu devină performant în colectarea mai bună a veniturilor la buget? Probabil corupţia generalizată, evaziunea fiscală şi, nu în ultimul rând, clientelismul politic!
Mai mult, ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea, „avocatul diavolului”, spune că impozitul pe construcţii speciale nu reprezintă o taxă nouă, ci eliminarea unei excepţii. Să înţelegem că „stâlpăritul” este o măsură financiar-fiscală reparatorie, cu o mare încărcătură etico-morală şi de echitate? Altminteri, dacă era un nou bir, ar fi îngroşat numărul şi valoarea taxelor, domeniul în care suntem, de departe, campioni comunitari. Doar din 2013 şi până acum, guvernul a mărit fiscalitatea prin introducerea a peste 20 de noi măsuri financiar-fiscale. O vorbă străveche spune că „în boul care trage, tot în el se loveşte cu biciul!”
Evident că toate mijloacele de producţie trebuie să fie impozitate. Dar de ce nu ar intra în regim de impozitare şi „construcţiile speciale politice”? Unele eşuate! Dacă tot vrea Guvernul să extindă baza de impozitare, de ce nu ar emite o Ordonanţă de Urgenţă pentru instituirea impozitului pe iresponsabilitate? Sau pe prostie ori pe incompetenţă? Cum la fel de bine ar putea impune taxă pe tupeu, pe neruşinare sau pe cinism, pe lichelism sau pe cameleonism politic, unde suntem campioni balcanici! Cu siguranţă ar creşte încasările spre beneficiul public!