FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

SPRIJINUL CUPLAT pentru ŢURCANĂ, ameninţat de“filtrul” COP

Publicat: 10 aprilie 2017 - 08:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ŢURCANA PURĂ ROMÂNEASCĂ, într-un singur REGISTRU! Oile Ţurcane nu pot fi întâlnite pe teritoriul altor ţări decât dacă au fost importate din România în acele ţări, susţine ing. Vasile Turculeţ. 

Potrivit acestuia, comentariile privitoare la faptul că Ţurcana noastră se găseşte şi în Spania sau alte ţări, nu fac niciun bine crescătorilor de oi din România. Mai mult, “rămânând doar pe teritoriul României unde se acordă deja Sprijinul financiar cuplat cu producţiile în zootehnie (S.C.Z.) inclusiv pentru specia ovine, trebuie înţeles că acest sprijinfinanciar rău înţeles că ar reprezenta o subvenţie atribuită necondiţionat deţinătorilor de ovine de la un anumit număr de ovine în sus, este o a doua mare greşeală; căci, în cazul fiecărei rase de ovine înscrisă în Registrul Genealogic de rasă conform selecţiei care se realizează după toate rigorile tehnice aferente şi numai cu respectarea unui standard de rasă, rigorile tehnice sunt prioritare faţă de numărul de ovine deţinut de acelaşi crescător, chiar dacă prevederile legale nu respectă ordinea menţionată dând impresia că numărul de ovine deţinute este cea mai importantă condiţie”, explică Turculeţ.

Acesta subliniază că “pentru rasa Ţurcană care de fapt face obiectul acest text, lucrurile sunt mult mai complicate decât în cazul raselor elaborate de ovine care de la începutul formării lor s-au încadrat în anumite rigori tehnice. Adică, dacă selecţia de rasă se face cu respectarea diverselor preferinţe personale faţă de această rasă naturală de ovine, NICIODATĂ NU SE VA PUTEA AJUNGE LA OMOGENITATEA IMPUSĂ DE NOŢIUNEA DE RASĂ.”

REGISTRU UNIC PE ŢARĂ
În acest context ar fi de dorit ca Registrul Genealogic al rasei Ţurcană să fie unic pe ţară la fel ca la rasele elaborate de ovine, pentru a exista o abordare aproximativ unitară a acestei probleme în întreaga Românie.
“Am folosit cuvântul „aproximativ” deoarece unicitatea oricum nu este realizată în procent de 100% câtă vreme procesul de selecţie al rasei în cauză trece şi prin „filtrul” controlorilor C.O.P. care au (fiecare în parte) stilul lor de abordare a problemei la care am făcut referire, oricum diferit faţă de selecţia realizată într-un centru de selecţie unde abordările diferite nu au loc. Dar, dacă Registrele Genealogice ale rasei Ţurcană vor fi în continuare înmulţite, va trebui să le dăm dreptate celor care strigă în gura mare că C.O.P.-ul la ovinele din România se face doar din pix, în funcţie de relaţiile care există cu mai marii raselor de animale”, spune Vasile Turculeţ.

Vizualizat: 4159 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. „Până la urmă, am comparat mai multe modele de tractoare cu acelaşi număr de cai putere iar concluzia a fost că cea mai bună soluţie pentru mine este acest Zetor. M-a interesat nu doar preţul de achiziţie, ci şi cât m-ar costa întreţinerea tractorului. Serviciile after-sales sunt foarte importante”, îmi spunea fermierul.

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Povestea porumbului de Cărpiniş

Bancul zilei

Trei amici

Trei amici
Trei amici, evident români, erau într-o barcă şi dădeau la peşte când deodată un înger vindecător apare lânga ei. Detalii