Omenirea a început cu agricultura și ar sfârși în absența ei. Împreună suntem cu adevărat puternici! Sub aceste sloganuri va avea loc, în această săptămână, un eveniment semnificativ pentru fermierii români: Conferința Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, federaţie reprezentativă legală a producătorilor agricoli români organizează pe data de 18 mai 2016 Conferinţa Naţională a Agricultorilor – 2016, cu tema “ S.O.S - Sprijiniți Agricultura Romaniei!”
Anul trecut, evenimentul a fost organizat pe data de 26 mai 2016 și au participat aproximativ 800 de fermieri din toată țara. Dintre oficialii prezenți, se pare că doar deputatul Nini Săpunaru și-a păstrat funcția de președinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților. Ministrul agriculturii de atunci, Daniel Constantin, i-a predat mandatul tehnocratului Achim Irimescu, la fel și șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Mihai Puțintei, care a fost înlocuit cu Ioan Merca. Însă și acesta din urmă a părăsit funcția fiind înlocuit de Florin Faur.
Iată ce propuneau fermierii pentru anul 2015!
Prima propunere este cadastrarea de urgență a terenurilor. Degeaba ne cereți lucrări de doctorat la înregistrarea cererilor unice la APIA. Niciodată nu vor fi și ne faceți și pușcăriabili cu adeverințe la adeverințe și declarație la declarație. Din satelit am o suprafață de pământ, în cadastru am alta. Nu corespund.
O altă propunere este folosirea banilor europeni pentru proiectele viabile, cele care aduc plusvaloare. Ăsta e rolul banilor europeni și nu protecția socială. Avem nevoie urgent de o legislație privind comasarea terenurilor și încurajarea exploatațiilor agricole autohtone viabile și nu pe criterii politice. Reducerea birocrației prin simplificarea documentației la depunerea proiectelor. Încurajarea folosirii biotehnologiilor este o altă propunere LAPAR. De ce avem voie să consumăm și nu avem voie să producem? La fel cum e cu soia.
De ce nu importăm soia brută și să fabricăm șroturi și importăm șrot?!
Modernizarea și extinderea irigațiilor, folosirea judicioasă și gratuită a surselor de apă este o altă problemă care ne doare. Dacă nu iau apa din Siret să irig cu ea, apa se duce în mare și ce a folosit statul?! Documentarea profundă a problemelor specifice României și notificarea Comisiei Europene.
Urgentarea legislației Camerelor Agricole, așa cum o vor fermierii și nu cum o vor politicienii, definitivarea legislației privind Fondurile Mutuale și îmbunătățirea vânzării terenurilor sunt alte trei propuneri importante.
Modificarea Codului fiscal pentru că avem impozite care nu au nicio logică. Fiscul mă pune să dau arendă cu adaos comercial. Și în final, vrem să fie interzis exportul de profit. Toate companiile care-și desfășoară activitatea în țara noastră să fie impozitate, a spus Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, la conferința națională.
La evenimentul de anul trecut a fost invitat și președintele României, Klaus Iohannis. Șeful statului nu a participat, dar a trimis un mesaj fermierilor. În acest mesaj, președintele României a spus că agricultura și satul românesc au făcut pași mici spre dezvoltare. Președintele Klaus Iohannis a mai spus că sunt necesare reformarea exploatațiilor agricole, creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene și simplificarea administrativă.
Evenimentul are loc și anul acesta tot la Centrul de Conferinţe AUDITORIUM PALLADY, Bucureşti, 18 mai, între orele 11.00 și 15.00.
Sunt așteptați 1.000 de fermieri din toate zonele ţării – membri reprezentativi ai LAPAR, membri ai Comisiilor pentru Agricultură din Parlament, membri ai Guvernului - reprezentanţi ai ministerelor cu implicaţii în agricultură, personalităţi oficiale ale statului român, reprezentanţi ai ambasadelor, organizaţiilor profesionale şi ştiinţifice din domeniul agricol, direcţiilor agricole judeţene, firmelor de servicii şi input-uri pentru agricultură, băncilor şi societăţilor de asigurare şi reasigurare, mass-media.