Fermieri, există un serviciu de monitorizare a culturilor cu ajutorul dronelor. Echipa dispune și de senzori de măsurare a umidității din sol și care vă avertizează când planta se îmbolnăvește sau să nu irosiți fertilizatorii că urmează o ploaie zdravănă. Cât de scumpe sunt aceste servicii și cui aparține proiectul spionilor din culturi?
Serviciul de monitorizare a culturilor cu ajutorul dronelor este dezvoltat împreună cu Institutul Cartofului și Sfeclei de Zahăr din Brașov. Am semnat un contract de colaborare pentru acest proiect și deja avem teste făcute pe culturile de cartof și sfeclă de zahăr. Drona face fotografii din care se obțin informațiile necesare. Indicele de dezvoltare a vegetației, indicele DVI, cum îi spunem noi, îți arată în cultură unde sunt problemele. Camera foto surprinde reflectanța clorofilei din plantă. Concret, cu cât planta e mai sănătoasă, cu atât reflectă mai multă lumină. Odată identificate de ochiul dronei zonele cu probleme, fermierii pot să vadă exact ce se întâmplă acolo, spune Sebastian Pop, angajatul companiei Aerodrone. Pe fotografii, zonele cu probleme sunt marcate cu culoarea roșie.
Proiectul îndrăzneț, care le lansează fermierilor provocarea de a cumpăra servicii de monitorizare a culturilor, o implică și pe compania japoneză NEC.
Dronele le pot da agricultorilor alerte despre boli, iar senzorul pe care-l folosim îi poate ajuta să-și gestioneze eficient irigațiile. Adică, senzorul măsoară umiditatea din sol și fermierul poate să decidă când este optim să aplici apă sau poate să afle prognoza meteo. Nu voi aplica azi apă în cultură pentru că mâine va ploua sau nu stropesc. Mai avem o stație meteorologică pentru stocarea informațiilor despre starea curentă a vremii; un modul pentru previziune și alertare, acesta avertizează fermierii că sunt condiții ca planta să se îmbolnăvească, explică George Pristavu, angajatul companiei japoneze NEC.
Și prețul, prețul cât e?
În dotarea echipei mai este un avion care arată ca o machetă de jucărie, dar care este capabil să monitorizeze, la un zbor, 100 ha. Prin comparație, drona poate să monitorizeze, tot așa la un zbor, maxim două ha. Cât costă un pachet de servicii de monitorizare? În funcție de cultură, de gradul de complexitate al acesteia, de ce servicii achiziționează fermierul, este alcătuit și prețul. E ca un joc de lego. Nu pot da nici măcar un preț estimat, spune George Pristavu. O fi scump, își permit fermierii de categorie medie? Să punem lucrurile invers. Dacă ne uităm la beneficiile pe care le are un serviciu de monitorizare aerian: creșterea productivității, sustenabilitate și că recuperarea investiției se face în mai puțin de o lună, spunem că merită. Deci, într-un an, așa cum a fost anul trecut, o investiție, într-un câmp, să zicem 30 ha cultivate cu cartofi, doar din optimizarea aplicării substanțelor chimice și protecția plantelor, folosind senzorii, fermierul poate într-o lună, așa cum am spus, să-și crească producția și să-și recupereze investiția, este convins George Pristavu.
Proiectul a demarat în 2013 și se ocupă strict de vinderea serviciilor de monitorizare, nu și de vinderea aparaturii: drone, avion, senzori sau stație meteo. Așadar, nu se poate spune un preț, am risca să descurajăm fermierii înainte de a fi convinși de beneficiile tehnologiei avansate. Nouă ne plac dronele, e așa un hobby dronă, să-i spunem, avem una, dar nu monitorizăm culturile cu ea. E doar pentru plăcerea de a filma sau de a face fotografii de sus, spune fermierul Moldovan Csaba, cultivator de cartofi, care exploatează 600 ha în Covasna. Poate, cu timpul, aparatura fantastică va cuceri atenția fermierilor.