Adama
Vinasa Rompak

SOLUȚIA MINISTERULUI AGRICULTURII LA PROBLEMELE FERMIERILOR: MAI FACEM UN GRUP DE LUCRU!

Publicat: 13 septembrie 2020 - 09:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

OFICIAL. Ministerul Agriculturii face câte un grup de lucru aproape la fiecare problemă de-a fermierilor. Să sperăm că nu așa se îngroapă necazurile agricultorului român. La sfârșitul acestei săptămâni, vineri, la sediul MADR au fost două ședințe. Una, cu fermierii din Dobrogea, și a doua, cu reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară. Ambele ședințe s-au soldat cu decizia înființării unui grup de lucru. Concret, s-a discutat și nu s-a rezolvat încă nimic.

Secretarul de stat George Scarlat a condus în data de 10 septembrie 2020, la sediul MADR o întâlnire de lucru cu membri ai Grupului de inițiativă civică a fermierilor dobrogeni. Alături de secretarul de stat, s-au aflat directori și experți din cadrul MADR și ANIF.

Întâlnirea a fost organizată la inițiativa MADR, în urma întrevederii pe care oficialul MADR a avut-o cu fermierii în 26 august în județul Constanța și a vizat dezbaterea următoarelor subiecte:
•Necesitatea modernizării prioritare a sistemului de irigații din Dobrogea
•Posibilitatea amânării plății ratelor către bănci și firmele de leasing
•Ordinul 182/2020 privind normele de prevenirea și stingerea incendiilor specifice activităților sectoarelor din domeniul agricol.
•Despăgubirile pentru secetă

scarlat-sedinta-dobrogea_b

Secretarul de stat George Scarlat a trecut în revistă problemele semnalate de fermieri cu ocazia întâlnirii din județul Constanța și a prezentat participanților proiectele Ministerului, menite să vină în sprijinul nevoilor agricultorilor.

Astfel, George Scarlat a transmis fermierilor că MADR, prin APIA se află în plin proces de centralizare a cererilor depuse pentru plata ajutorului de stat de către fermierii care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică și a făcut apel către cei prezenți să îndemne toți producătorii agricoli din județ, care dețin procese–verbale de constatare și evaluare a pagubelor, să depună cererea de solicitare a ajutorului de stat la centrele județene APIA până la data de 15 septembrie inclusiv.

Cu privire la Ordinul 182/2020 privind normele de prevenire și stingere a incendiilor specifice activităților sectoarelor din domeniul agricol, conducerea MADR a declarat că acesta a fost abrogat, iar în prezent au loc dezbateri în cadrul grupurilor de lucru la nivelul MAI și MADR pentru elaborarea unui nou act normativ îmbunătățit. Totodată, secretarul de stat a susținut că în momentul elaborării unui nou proiect simplificat, vor fi organizate consultări cu formele asociative.

În ceea ce privește prorogarea ratelor bancare și de leasing, secretarul de stat a afirmat că acest aspect nu este de competența MADR, dar i-a asigurat pe cei prezenți că Ministerul este alături de fermieri și susține acest demers, în acest sens realizându-se o serie de întâlniri cu reprezentanți ai Asociației Române a Băncilor la sediul MADR, precum și un proiect de Ordonanță de Urgență, care a fost înaintat spre analiză către Ministerul Finanțelor Publice (MFP), iar în perioada următoare va avea loc o întâlnire pentru discutarea acesteia cu reprezentanții MFP.

Altă temă aflată pe agenda discuțiilor a făcut referire la declararea județului Constanța ca județ calamitat, iar în acest context secretarul de stat George Scarlat i-a anunțat pe cei prezenți că MADR a înaintat către MAI un draft de act normativ împreună cu nota de fundamentare cu privire la situația critică din agricultură.

Secretarul de stat a afirmat că Ministerul poate sprijini fermierii să combată și să reducă efectele schimbărilor climatice prin investițiile planificate pe componenta de mediu și schimbări climatice, precum și în infrastructura de îmbunătățiri funciare. 
În cadrul discuțiilor, George Scarlat a prezentat succint lucrările incluse în Programul Naţional de Investiții în infrastructura principală de irigații și a precizat că Ministerul va avea oportunitatea de a include în Programul național de redresare și reziliență sume consistente pentru obiective de investiții majore în agricultură, precum proiecte de infrastructură pentru adaptarea la schimbări climatice, compensarea deficitului de umiditate a solului în vederea combaterii riscului de secetă, reducerea riscului la inundații și alunecări de teren.

George Scarlat a precizat că Ministerul consideră prioritară reabilitarea amenajărilor  nefuncționale existente, dar totodată acordă importanță și identificării unor noi suprafețe pentru a reuși să se realizeze noi investiții în amenajări, precizează comunicatul MADR transmis pentru AGROINFO.

În urma discuțiilor, spune același comunicat, s-a stabilit organizarea unor grupuri de lucru pentru dezbateri mai aplicate, în vederea identificării unor soluții concrete în sprijinul fermierilor. Secretarul de stat și-a exprimat speranța ca dialogul să fie unul constructiv și fructuos în perspectiva proiectării unor noi politici publice sustenabile.

În timp ce secretarul de stat MADR, George Scarlat, conducea ședința cu fermierii din Dobrogea, agricultorii care au organizat marșul tractoarelor și care au scris în praful câmpului vlăguit de secetă, Vrem Apă, o altă ședință, cu reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) era condusă de colegul lui, secretarul de stat MADR, Emil Florian Dumitru, în cadrul căreia s-a discutat despre polițele de asigurare pentru culturile agricole. Și această ședință s-a finalizat cu decizia organizării unui grup de lucru.

La inițiativa secretarului de stat Emil Dumitru, vineri, 11 septembrie 2020, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a avut loc o întâlnire cu Cristian Roșu – Vicepreședinte al Sectorului Asigurări Reasigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară.

Scopul acestei întâlniri l-a constituit identificarea de soluții pentru a realiza un mecanism funcțional cu societățile de asigurare pentru încheierea de polițe de asigurare pentru culturile agricole, cunoscut fiind faptul că foarte puține astfel de companii au în portofoliul lor pachete de asigurare cu această destinație.

dumitru-asf_b

Cu ocazia întâlnirii, secretarul de stat Dumitru i-a prezentat invitatului său câteva detalii despre submăsura 17.1 - „Prime de asigurare a culturilor”, care a fost lansată în luna mai 2020 și este deschisă până la sfârșitul lunii noiembrie 2020 fiind destinată asigurării culturilor de toamnă aferente anului 2019 şi culturilor de primăvară pentru campania 2020. Prin intermediul acestei sub-măsuri fermierii sunt încurajați să-și asigure culturile, iar prin încheierea acestor asigurări, Ministerul acordă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală o finanțare de 70% din valoarea primei, indiferent de dimensiunea fermelor.

La rândul său, vicepreședintele Sectorului Asigurări Reasigurări al Autorității de Supraveghere Financiară, Cristian Roșu, a afirmat că în cursul săptămânii viitoare va avea o ședință de lucru cu reprezentanții societăților de asigurare privind polițele de asigurare pentru agricultură, pentru a-i pune în temă cu problemele din acest domeniu.

Ulterior acestei întâlniri, secretarul de stat Dumitru a propus organizarea unui grup de lucru format din asiguratori, reprezentanți ai marilor organizații de fermieri și ai Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România - UNSAR, precum și din experți ai MADR. Grupul de lucru va contribui la îmbunătățirea mecanismului de asigurare a culturilor agricole, astfel încât atât autoritățile, formele asociative ale fermierilor, cât și societățile de asigurare să se concentreze pe rezolvarea problemei de fond cu care agricultorii din România se confruntă din ce în ce mai des, respectiv seceta severă

Secretarul de stat Dumitru a subliniat că în viitor trebuie să avem în vedere mecanisme funcționale care să vină în sprijinul fermierilor români care sunt din ce în ce mai încercați de schimbările climatice, precizează comunicatul MADR, transmis pentru AGROINFO.

sursa foto copertă: istockphoto.com

Vizualizat: 4018 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii