PREZENȚA VIRUSULUI PPA LA MISTREȚ COMPLICĂ LUPTA! Revista Știința, editată de Asociația Americană pentru Progresul Științelor, a explicat ce a făcut Germania ca să scape de pesta porcină africană, o boală mortală, fără leac și fără vaccin, pentru porcii domestici și care aduce implicit distrugerea fermelor. Sunt intervievați mai mulți oameni de știință, din mai multe țări, care au studiat PPA și care au încercat să creeze un vaccin.
Prima oară, virusul Pestei Porcine Africane (PPA) a fost raportat la porcii domestici în Africa de Est în 1921. PPA este inofensiv pentru oameni, dar ucide până la 90% din porci, provocându-le animalelor sângerări interne și umplându-le plămânii de lichid. Animalele infectate trebuie sacrificate în lupta cu boala. Virusul se răspândește prin secrețiile animalelor bolnave și poate supraviețui pe perioade lungi pe haine și pantofi sau fân, ceea ce îl ajută să treacă de la fermă la fermă. De asemenea, se poate răspândi cu iuțeală atunci când oamenii transportă carne de porc contaminată, care va infecta porcii sau mistreții dacă vor mânca resturile.
PPA a devenit din ce în ce mai frecventă în Africa Sub-Sahariană în secolul al XX-lea și a lovit pentru prima dată Europa în 1957, ajungând în Portugalia din Angola. Ulterior un focar a ajuns în Spania, unde lupta cu acest virus a durat 35 de ani, iar boala rămâne endemică pe insula Sardinia, unde se rătăcesc mulți mistreți. Izbucnirea actuală a epidemiei de pestă porcină africană ar avea rădăcinile în localitatea Poti, Georgia. Un virus care se potrivește cu tulpini din Africa de Sud-Est a apărut acolo în 2007, aparent adus cu deșeurile alimentare eliminate dintr-o navă. S-a răspândit repede în Georgia și în țările învecinate. După ce a intrat în Rusia, a migrat distanțe mari în transporturile de mâncare pentru militarii din Ucraina și Belarus.
Consecințele au fost dramatice. În Estonia, 22 000 de porci au fost sacrificați în 2015, prețurile la carne de porc s-au prăbușit, iar mai mult de o treime din fermele de porci au ieșit din afacere. Aproape toate gospodăriile țărănești au renunțat la porcii lor. "Virusul a schimbat complet viața", spune Arvo Viltrop, epidemiolog la Universitatea de Științe din Tartu.
Prezența virusului la mistreț complică lupta. Fecalele, urina sau secrețiile nazale de la mistrețul bolnav contaminează solul sau materialul vegetal, pe care, de exemplu, îl mănâncă păsările, câinii, sau în care cresc ciupercile. Vânătorii care ucid un animal infectat prezintă un risc mai mare, deoarece sângele este extrem de infecțios. Dar modalitatea concretă prin care boala se răspândește printre mistreți rămâne un mister.
Membrii familiei de mistreți par să se infecteze unii pe alții, iar mistreții pot avea un risc crescut de răspândire a bolii. Populațiile de mistreți par a fi în plină expansiune în Europa, în mare parte deoarece fondurile de vânătoare le hrănesc în timpul iernii.
Pentru populațiile de mistreți nu există date biologice esențiale, cum ar fi ratele de reproducere a mistreților din nordul Europei, spune epidemiologul italian care studiază fauna sălbatică, Vittorio Guberti, de la Institutul Național pentru Protecția Mediului și Cercetare din Roma. "Este ca și cum ai avea un Ferrari, dar nu ai avea benzină.“ Spune Guberti. Epidemiologul speră că studii suplimentare și modele îmbunătățite ar putea dezvălui numărul de carcase de mistreți care trebuie eliminate și mistreții care trebuie uciși pentru a opri boala.
În războiul cu pesta porcină africană, Germania nu a marșat pe uciderea mistreților. A aplicat o altă metodă care s-a dovedit, la acel moment, eficientă și care a eliminat în procent mare riscul contaminării mistreților cu virusul PPA.
Cea mai sigură cale de a scăpa de PPA la mistreți, susține Revista Știința, editată de Asociația Americană pentru Progresul Științelor, este un vaccin ambalat în momeală pentru animalele sălbatice. Precedentul l-a creat Germania. În unele părți ale Germaniei, între anii 1990 și 2000, biologii au acoperit solul pe distanțe mari, în păduri, cu un vaccin împotriva pestei porcine clasice, o boală care afectează, de asemenea, porcii și mistreții. Vaccinul a fost ascuns în bile cu grăsime și făină de porumb cu aromă de migdale. Pe unele locuri s-a acționat cu avioane din care s-a aruncat această momeală pentru mistreți.
După mai multe astfel de campanii de răspândire a vaccinului pentru pesta porcină clasică, ascuns în hrană pentru mistreți, până la 80% din mistreți au devenit imuni în zonele cu populații dense de mistreți, iar acest lucru a ajutat la eliminarea virusului.
Un vaccin sigur și eficient pentru virusul PPA nu există încă, încercările oamenilor de știință de a crea unul din particulele de virus inactivat au eșuat.
Între timp, în cazul unei amenințări de pestă porcină africană, supravegherea este crucială, deoarece detectarea rapidă sporește șansele de a elimina incursiunile virale. În iunie 2017, pesta porcină africană a fost detectată la doi mistreți din Republica Cehă, la aproximativ 400 de kilometri de cea mai apropiată populație infectată la acea vreme. Grupurile de vânători și biologi au instalat garduri electrice care să izoleze mistreții într-o zonă de 50 de kilometri pătrați. În septembrie 2017, oficialii au decis să lase vânătorii să ucidă mistreții în zona respectivă, în încercarea de a elimina boala. Dar este doar o chestiune de timp înainte ca animalele infectate să scape, spune Radim Plhal, un biolog al vieții sălbatice de la Universitatea Mendel din Brno, Republica Cehă.
Saltul virusului PPA spre Varșovia, unde au fost raportați doi mistreți morți la 17 noiembrie 2017, a fost o altă "surpriză uriașă", spune Grzegorz Woźniakowski de la Institutul Național de Cercetare Veterinară din Puławy, Polonia. Până în decembrie 2017 erau cel puțin 40 de cazuri PPA confirmate, în jurul orașului, îngrijorând producătorii mari de porci din vestul Poloniei.
Autoritățile veterinare și grupurile comerciale din Danemarca și Germania le reamintesc acum fermierilor și vânătorilor să mențină biosecuritatea fermelor cât mai strict posibil. Camioanele de transport animale din țările afectate sunt dezinfectate înainte de a intra în Danemarca. Germania și alte câteva țări aflate în situația de risc testează fiecare mistreț sălbatic găsit mort și oferă bonificații pentru a încuraja vânătoarea de mistreți, spune Klaus Depner, medic veterinar al Institutului Friedrich Loeffler din Germania, Institutul Național pentru Sănătatea Animală din Greifswald.