Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

SOLICITĂ MINISTRULUI OROS AUTORIZAREA NEONICOTINOIDELOR pentru FLOAREA-SOARELUI!

Publicat: 29 ianuarie 2020 - 18:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

AGROINFO.RO. Asociația pentru Cultura Florii-Soarelui (ACFS), structură asociativă înfiinţată anul trecut, solicită ministrului agriculturii, Adrian Oros, anularea interdicției pentru tratarea semințelor de floarea-soarelui cu neonicotinoide.

Asociația pentru Cultura Florii-Soarelui (ACFS), structură asociativă înfiinţată anul trecut, despre care Revista Ferma a scris în premieră, şi-a făcut simţită prezenţa în spaţiul public, prin vocea autorizată a preşedintelui Consiliului Director, dr. ing. Dumitru Manole.

Printr-un comunicat remis redacţiei noastre face cunoscut faptul că a solicitat conducerii Ministerului Agriculturii aprobarea tratării seminţelor de floarea-soarelui cu două produse de protecție a plantelor, pe bază de imidacloprid şi tiametoxam, în arealele geografice unde agentul de dăunare Tanymecus dilaticollis Gyll. produce însemnate pagube culturilor.

Membrii Asociației pentru Cultura Florii-Soarelui constatat cu stupoare că prin adresele nr. 10091 și 10092 din 17.01.2020, MADR a permis autorizarea temporară doar pentru tratarea seminţelor de porumb şi sfecla de zahăr, nu şi pentru cultura de floarea-soarelui.

Inserăm adresa Asociației pentru Cultura Florii-Soarelui transmisă ministrului agriculturii:


„Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Stimate Domnule Ministru, ADRIAN OROS,


Consiliul Director al “ASOCIAȚIEI PENTRU CULTURA FLORII-SOARELUI” din România, cu sediul la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, Strada Calea Dobrogei, Nr. 460, Județul Constanța, înregistrată la data de 15 octombrie 2019, reprezentată prin Președintele Consiliului Director, Dr. ing. Dumitru Manole, a primit cu deosebită satisfacție adresele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 10091 și 10092 din 17.01.2020, privind aprobarea tratării semințelor de porumb cu produsul de protecție a plantelor NUPRID AL 600 FS și CRUISER 350 FS pentru protejarea acestei culturi împotriva dăunătorului Tanymecus dilaticollis Gyll.

RĂMÂNEM ÎNSĂ CONSTERNAȚI CĂ DIN ACESTE ADRESE LIPSEȘTE CULTURA FLORII-SOARELUI. DE CE?

În ultimii ani, datorită lipsei irigațiilor și a schimbărilor climatice, structura suprafețelor cultivate cu floarea-soarelui în România a crescut simțitor. În anul 2018 s-au cultivat 1.100.000 ha, iar în 2019. 1.300.000 ha, majoritatea suprafețelor fiind amplasate în arealele geografice din zona de sud-est a României. Dacă luam în studiu arealul geografic al Dobrogei, aici suprafața ocupată cu floarea soarelui, datorită indicelui de ariditate, care cel mai ridicat se apropie de 180.000-200.000 ha. Lipsa tratamentului semințelor de floarea-soarelui premergător semănatului nu poate fi admisă, deoarece, într-o dinamică de 50-60 ani, dăunătorul Tanymecus dilaticollis Gyll. a produs ravagii care au determinat dispariția suprafețelor de floarea-oarelui și, implicit, pierderi însemnate.

În consecință, vă rugăm a aproba TRATAMENTUL SEMINȚELOR DE FLOAREA- SOARELUI CU IMIDACLOPRID pentru arealele geografice la care PED este 3-4 ind/mp, şi TIAMETOXAM (8-10 ind/mp).

În caz contrar, ne vom asuma riscul unor pierderi uriașe:
¤ Cheltuielile ocazionate cu reînsămânțarea culturii de floarea soarelui (pregătirea terenului, sămânța etc.);
¤ Tratamente cu insecticide în vegetație pentru protecția culturii (poluarea mediului);
¤ Stabilitatea economică a exploatațiilor agricole;
¤ Reducerea cantităților de miere;
¤ Reducerea cantităților de ulei la consumator și a posibilităților de export.

Atașat vă transmitem studiile realizate în perioada 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 asupra dăunătorului Tanymecus dilaticollis Gyll. și a efectului neonicotinoidelor asupra culturilor de porumb, floarea-soarelui și rapiță asupra populaţiilor de Apis melifera prin proiectul ADER 4.1.5. realizat în 2018.


Vă mulțumim pentru înțelegere!
   

Cu deosebită considerație,
Președintele Consiliului Director, Dr. ing. Dumitru Manole”

Vizualizat: 1967 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

12 aprilie 2021 - 20:26

OFICIAL. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, odată cu ridicarea restricțiilor, se pot relua activitățile de export de animale către țările din zona Golfului Persic, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport. ANSVSA a transmis astăzi un comunicat pentru AGROINFO.

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

12 aprilie 2021 - 20:05

COMUNICAT. Beneficiarii submăsurilor 6.1 Sprijin instalare tineri fermieri, 6.3 Sprijin dezvoltarea fermelor mici, 6.2 Înființare activități neagricole şi 19.2 Acțiuni în strategia de dezvoltare locală pot solicita Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale recunoașterea circumstanței excepționale care duce la necesitatea suspendării contractului de finanțare, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

12 aprilie 2021 - 12:25

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina aferentă trim. III și IV, anul 2020, anunță APIA astăzi, 12 aprilie 2021, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

12 aprilie 2021 - 08:25

SUBVENȚII APIA 2021! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează crescătorii de animale că pot modifica declarația privind sectorul zootehnic din cererea unică de plată depusă anul acesta. În ce condiții se fac modificările și care sunt termenele până la care crescătorii își pot schimba declarația?

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

12 aprilie 2021 - 07:35

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, sau subvenția mare, cum îi spun crescătorii, este achitat anul acesta și pentru un număr minim de 5 vaci eligibile la plată. Condiția obligatorie este ca ferma de vaci să se afle în zona montană. Pentru celelalte zone, numărul minim pentru care se acordă această subvenție pe cap de animal este de minim 10 vaci eligibile la plată.

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

12 aprilie 2021 - 06:53

PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020! Crescătorii de animale așteaptă cu nerăbdare să încaseze ajutoarele naționale tranzitorii din zootehnie, ANTZ, subvenție aferentă anului de cerere 2020, plătită acum, în 2021, de la bugetul de stat. Când încep plățile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură?

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

11 aprilie 2021 - 20:47

AJUTOARE EUROPENE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în maxim 10 zile vor fi lansate în consultare publică o parte dintre ghidurile pentru accesarea ajutoarelor europene din agricultură.

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

11 aprilie 2021 - 09:26

VOCEA CRESCĂTORULUI! Crescătorul de ovine Vasile Turculeț, Asociația Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru” Bistrița Năsăud, a transmis o scrisoare către AGROINFO în care spune cu amărăciune că atâtea controale și supracontroale vor duce la distrugerea fermelor de animale și nu la sprijinirea lor pentru a se dezvolta. Oierul subliniază cu ironie aberațiile impuse de autorități crescătorilor.

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

11 aprilie 2021 - 08:05

ANUNȚ! Peste 90.000 de răsaduri de legume produse la Stațiunea de Cercetare Horticolă, puse în vânzare de USAMV Cluj-Napoca! De luni, 12 aprilie 2021, puteți cumpăra răsaduri de la USAMV Cluj, anunță USAMV Cluj într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

09 aprilie 2021 - 09:43

ATENȚIE, CRESCĂTORI! Animalele care sunt transportate fără documente sanitare-veterinare sunt confiscate și ucise de inspectorii sanitari-veterinari, avertizează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, DSVSA Giurgiu, într-un comunicat transmis media.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Legumicultorul Ionel Ivasiuc are disciplina militarului, căci aceasta i-a fost prima ocupaţie, dar şi imaginaţia cuiva care a vrut să pornească spre o profesie ce îi dădea libertatea de mişcare şi de gândire. Acesta poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi! Vezi cum!

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Un restaurant foarte elegant. Detalii