Suma totală plătită fermierilor în primele două luni din 2015 a depăşit 814 milioane de euro, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
Din total, aproape 700 de milioane de euro reprezintă banii alocaţi din fonduri europene, iar diferenţa din bugetul de stat. „Până în prezent, în lunile ianuarie şi februarie, 98% dintre fermieri au primit plăţile pe suprafaţă aferente campaniei 2014 (SAPS) şi peste 80% dintre cei care trebuiau să primească plata complementară de la stat, respectiv Ajutoarele Naţionale Tranzitorii (ANT). În câteva zile finalizăm plata SAPS pentru toţi fermierii, iar pe ANT ajungem la 90%. Aici avem acea problemă legată de trimestrializare şi de aceea vom plăti diferenţa la începutul lunii aprilie. Este o sumă foarte mică şi un număr mic de fermieri. În total, s-au plătit în ianuarie şi februarie peste 814 milioane de euro, din care aproape 700 de milioane de euro din fonduri europene, iar diferenţa de la buget”, a spus Constantin.
Plăţile efectuate pe SAPS de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au mers către un milion de fermieri având ca sursă de finanţare Fondul European de Garantare în Agricultură (FEGA), iar concomitent cu acestea au fost acordate şi plăţile aferente Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii (fostele PNDC) în sector vegetal pentru care s-au depus cereri în cursul campaniei 2014.
APIA anunţă plata subvenţiei la motorină, trimestrul IV din 2014
Ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul IV din 2014 va fi plătit agricultorilor până la data de 30 iunie 2015. Fermierii vor primi banii în conturi în limita bugetului aprobat de 162,7 milioane de lei.
Cantitatea totală de motorină pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare este de 90,5 milioane de litri. În cazul în care solicitările depăşesc cantităţile prevăzute, cuantumul plăţilor se reduc proporţional, arată datele furnizate Agerpres de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).
Potrivit sursei, ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/ 1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Valoarea se calculează în lei, pe baza cursului de schimb valutar euro-leu utilizat anual la calculul accizelor, respectiv 1,7975/litrul de motorină.