Adama
Vinasa Rompak

ȘEFUL ANSVSA, PUS ÎN FUNCȚIE CU O ANUMITĂ MISIUNE! A COMPROMIS PROFESIA DE MEDIC VETERINAR!

Publicat: 15 august 2018 - 16:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CEREM FERM DEMISIA DE URGENȚĂ! Domnul Geronimo Brănescu are o altă agendă. A fost numit pe această funcție ca să rezolve punctual niște probleme, care nu au nicio legătură cu asigurarea siguranței alimentare a cetățenilor și cu atât mai puțin cu ținerea sub control a pestei porcine africane. Cerem ferm să fie schimbat din această funcție cât mai repede. A compromis și profesia de medic veterinar, dr. Adrian Oros, vicepreședintele Colegiului Medicilor Veterinari din România.

Nu avem informații certe despre misiunea pentru care a fost numit în funcție președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și interesele cui le servește, dar vedem efectele catastrofale ale epidemiei de pestă porcină africană și mai mult acum s-ar pregăti de start o altă epidemie, cea pestei micilor rumegătoare, care atacă de la oi, la capre până la bovine. Și numai așa, zootehnia din România poate fi îngenuncheată.

Prețul dezastrului: miliarde de euro pierderi, explozia importurilor de carne de porc, dublarea prețului cărnii de porc și ocolirea, evitarea de către cumpărători și procesatori a porcului românesc.

Dr. Adrian Oros socotește undeva la 4 miliarde de euro pierderile cauzate de pandemia de pestă porcină africană. Măsurile s-au luat târziu, situația a scăpat demult de sub control.

De doi ani, de când a fost aprobat Planul de acțiune de către Guvern, toată lumea știa ce are de făcut și nu s-a făcut nimic. Nu au fost luate măsuri de restricționare a circulației. Baza de date este blocată încă din anul 2015. Dacă funcționa, am fi știut fiecare porc când și unde s-a născut, unde este în fiecare moment. Examenele clinice obligatorii a fi făcute de două ori pe an, așa cum se fac în toată UE, nu s-au făcut. Atunci când sunt impuse restricții de export, pot fi făcute exporturi din zone unde sunt respectate anumite condiții, printre care, să se fi făcut cele două examene clinice pe an, ceea ce la noi nu s-a întâmplat. Am informații de la colegii mei veterinari și de la proprietari de magazine că oamenii deja ocolesc carnea de porc românească. Situația este dramatică și lucrurile se vor agrava, pentru că nu poți să faci biosecuritate în 600.000 de gospodării. În aceste 600.000 de gospodării există circa 1,5 milioane de porci. O altă greșeală este aceea că medicii veterinari concesionari, care cunosc fiecare porc din fiecare gospodărie, nu sunt implicați în această acțiune de prevenire și combatere a pestei porcine africane, a declarat dr. Oros, pentru Reporter Global.

Pe lângă pierderi de miliarde de euro și distrugerea, punerea la pământ a fermelor românești, ne mai paște și un alt risc.
În lipsa incineratoarelor care ar fi trebuit achiziționate încă de la aprobarea Planului de combatere a PPA prin HG, în 2016, singura soluție este îngroparea animalelor ucise și a mistreților găsiți morți din cauza bolii. Vă imaginați cum ar fi ca virusul să pătrundă în pânza freatică sau când plouă abundent și sunt inundații virusul să se răspândească la scară largă? Pentru că virusul este distrus doar prin expunere la temperaturi de peste 65-70 de grade timp de 60 de minute. La temperaturi scăzute, rezistă foarte bine, a explicat Adrian Oros.

Fermierul Dimitrie Muscă a declarat, pentru AGROINFO, că prețul cărnii de porc se va dubla și că România va ajunge să importe masiv carne de porc.

CITEȘTE AICI: MARE FERMIER ROMÂN, APEL DISPERAT: DNA, OPREȘTE CRIMA CU PORCII! PUȘCĂRIA SĂ-I MĂNÂNCE pe VINOVAȚI!

Fostul premier al României, Dacian Cioloș, spune, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că trebuiau aplicate procedurile stabilite într-o hătărâre de Guvern, adoptată încă din 2016. El acuză că au fost puși în funcții incompetenți care se remarcă doar prin distrugerea unor sectoare, cum este zootehnia, care au pus la pământ fermele românești și au semănat panică și șomaj.

Azi sunt 600 de focare de Pestă Porcină Africană în peste 100 de localități. Autoritățile sunt depășite iar când noi atragem atenția că Guvernul efectiv nu a luat măsurile necesare pentru a stopa răspândirea virusului ni se răspunde “bine, dar voi ce soluții aveți, de ce doar criticați”?

Soluțiile le-am dat în 2016 prin HG 830 (https://bit.ly/2Mblava) și, dacă procedurile din acel document erau puse în practică împreună cu planul de contingență din anexă, erau șanse mari să nu se ajungă aici.

În 2016, cu măsuri preventive imediate, am evitat două crize asemănătoare iar istoria nu consemnează ce se face corect ci doar marile crize.

Bâlba ministrului Agriculturii, care ieri dă un ordin să ardă câmpurile, apoi spune că nu le mai arde pentru că îi sar presa și fermierii în cap, este un exemplu clar al faptului că nu se urmează procedurile și totul se face după ureche. Securitatea alimentară a României este pe mâna unor politruci care, confruntați cu propriile greșeli, se apără cu fraze propagandistice și inventează teorii ale conspirației.

Consecințele sunt enorme pentru micii fermieri, marii procesatori și pentru sectorul agroalimentar românesc pe termen lung: șomaj, panică, neîncredere în procesarea cărnii, deficit comercial mai mare, cheltuieli pentru despăgubiri și repopulare a fermelor etc. Din această criză nu pierd doar cei din sectorul privat ci și statul care a investit cu prioritate sume mari în ultimii 10 ani pentru a crește competitivitatea și pentru a putea comercializa carne de porc pe piața europeană prin eradicarea pestei porcine mai ales în gospodăriile populației unde este foarte greu să controlezi răspândirea virusului.

Trebuie să învățăm de-aici că odată puși incompetenții în funcții publice ei pot distruge sectoare economice întregi care funcționau și erau competitive pe piețele externe. Și că, dincolo de unii neidentificați care ne-ar vrea răul, ne facem singuri acel rău fără ajutor.

Incompetența nu e neutră atunci când guvernezi o țară. Dacă ai propria afacere și greșești, plătești tu incompetența proprie. La guvern, greșești pe banii celor mulți. De aceea politica fără profesionalism este nocivă, spune Cioloș.

Și acum există riscul ca acest scenariu de coșmar să se repete și-n cazul ovinelor. ANSVSA a anunțat deja că va face o simulare ca să fie pregătită dacă ne atacă și pesta oilor și va ține o videocoferință cu țara, cu conducerile direcțiilor sanitare veterinare, pe data de 21 august 2018, tot ca să fie pregătită. Sperăm că nu doar la atât se rezumă măsurile de prevenție.

Vizualizat: 5844 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii