Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ȘEFUL ANPC: ROMÂNIA TESTEAZĂ PRODUSE ALIMENTARE DIN BELGIA, OLANDA și GERMANIA ÎN SCANDALUL DUBLULUI STANDARD!

Publicat: 24 iunie 2017 - 10:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PRODUSE DE IMPORT DE CALITATE INFERIOARĂ ÎN ROMÂNIA? Zilele acestea se fac teste comparative cu produse alimentare din Belgia, Olanda și Germania. Probele sunt prelevate de Ministerul Agriculturii din România, a anunțat Marcel Bogdan Pandelică, șeful Autorității Naționale de Protecție a Consumatorului (ANPC), prezent astăzi la Bruxelles. Produsele sunt testate comparativ cu produse identice importate de România pentru a vedea dacă în România ajung alimente de calitate inferioară.

Avem mai multe categorii de produse. Vorbim de carne și preparate din carne, pește și preparate din pește, pe partea de conserve, legume, fructe, evident ciocolată, a declarat șeful ANPC, pentru Antena 3.

Mihai Bogdan Pandelică a adăugat că s-a discutat la nivelul Uniunii Europene să fie folosite aceleași rețete, aceleași ingrediente, atât pentru produsele alimentare care se vând pe rafturile magazinelor din țările vestice, cât și pentru același tip de produse care ajung în magazinele din țările estice, implicit în România.

În cel mai rău caz punem produsul de bază pe care-l găsesc și pe o piață din vest și să pot să fac eu, consumator, comparația și să-mi aleg în funcție de nevoile mele financiare, de interesul meu economic, pliat pe nevoile mele, spune Pandelică.

Ministerul Agriculturii din România a cerut permisiunea să preleveze probe din produsele alimentare care se vând în magazinele din Belgia, Germania și Olanda, în urma scandalul dublului standard de calitate al produselor alimentare, care a fost declanșat de un raport făcut la inițiativa Ungariei, Cehiei și Slovaciei.

Este vorba de un raport la inițiativa Ungariei, Cehiei și Slovaciei care vorbește de dubla calitate a produselor în funcție de statul membru care le comercializează. Vă citesc care au fost concluziile de acolo, ca să fiu cât mai precis. În Slovacia au fost testate alimente fabricate de aceeași companie și comercializate atât pe piața slovacă, cât și-n alte țări. Au fost identificate diferențe privind compoziția, gustul, prezentarea și calitatea produselor. S-a dat exemplul sucului de fructe care pe piața slovacă conține arome, stabilizatori, îndulcitori, conservanți și același suc comercializat în altă țară care nu conține conservanți, stabilizatori sau îndulcitori. Un punct de vedere a fost că, deși alimentele sunt etichetate corespunzător și corespund din punct de vedere al siguranței alimentare, au standarde duble de calitate.

Cehia a dat exemplu un studiu făcut la nivel național în 2015 în cadrul căruia au fost testate 23 de produse de pe piața cehă prin comparație cu aceleași produse, dar comercializate pe o piață din vest. Peste 35% din produsele testate aveau o compoziție diferită în mod substanțial., a declarat Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, în aprilie 2017, după ce a participat la Bruxelles, la Consiliul European pentru Agricultură și Pescuit, unde s-a discutat despre acest dublu standard. 

CITEȘTE ȘI: CE ÎNSEAMNĂ SĂ FII CONSUMATOR EUROPEAN de MÂNA A DOUA? PLĂTEȘTI MULT și MĂNÂNCI PROST!

Europarlamentarul Mihai Țurcanu consideră că s-a creat o isterie și că nu este, deocamdată, demonstrat că românii ar consuma produse din import de calitate inferioară prin comparație cu cele vândute în țări vestice. Isteria, spune europarlamentarul, le face mult rău marilor producători.

Procedurile sunt foarte complicate și trebuie o minte foarte limpede pentru a concluziona că acest fenomen există, este real, în România sau chiar la nivelul Uniunii Europene. Cred că face mult rău, în primul rând, marilor producători această isterie. Lansăm acuze, fără a avea argumente confirmate prin laboratoarele abilitate. Această chestiune trebuie coordonată de oameni specialiști în domeniu. Nu cum s-a întâmplat la noi, luăm puterea noi singuri.

Domnul ministru al agriculturii l-a rugat pe domnul Pandelică, pe domnul..., fără a avea autoritatea necesară să coordoneze o astfel de echipă. Cred că era prerogativa domnului prim-ministru să emită o decizie în acest sens cu termene, cu pași foarte clari care să ne ducă să concluzionăm că fenomenul există în realitate. Vestea pe care ne-a dat-o domnul președinte este foarte bună, precum țări ca Belgia și Germania și-au dat acordul. Eu mi-aș fi dorit ca această acțiune să fie demarată de Comisia Europeană. Am și făcut un apel în acest sens pentru că ar fi fost fără dubii. Ales un laborator neutru, ales produse identice. Nu să le cumpărăm din Belgia, să le cumpărăm din România pentru că varietățile pot fi atât de multe încât rezultatele să fie interpretabile, a declarat europarlamentarul Mihai Țurcanu.

Politicianul a mai spus că ministrul agriculturii nu este cel avizat să coordoneze această operațiune de prelevare și testare comparativă a alimentelor și că specialiștii ANSVSA și ANPC pot să recolteze într-o singură zi toată varietatea de produse, de la carne la ciocolată, și într-o săptămână să aibă rezultatele, obținute într-un laborator neutru.

Ce s-a întâmplat în România până acum este o mare indolență! Cred că ministrul agriculturii nu este cel avizat să coordoneze această activitate. Autorități ca ANSVSA și ANPC, cu profesioniștii extrem de buni pe care-i au și pe care-i cunosc personal, ar face față acestei provocări. Toți miniștrii agriculturii își asumă ANSVSA și ANPC datorită unor frustrări acumulate de-a lungul timpului. Ar trebui să dispară acest fenomen și pentru viitorul premier o spun, să nu le mai dea atâta forță, să creadă ei că pot avea autoritate asupra acestor instituții, spune europarlamentarul.

În octombrie 2017 va fi o întâlnire la Bruxelles, unde fiecare stat membru va trebui să aibă o poziție vizavi de acest scandal declanșat la nivelul Europei.

Fiecare țară va trebuie să aibă o poziție vizavi de ceea ce a găsit în urma evaluărilor, prelevărilor de probe. Deocamdată, nu facem supoziții. Așteptăm să vedem rezultatul probelor, a mai spus șeful ANPC.

Sursa: Antena 3

Vizualizat: 3228 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

27 septembrie 2020 - 08:49

ANCHETA DNA. Un milion de lei, subvenții pentru pășune încasate de la APIA pe acte false, și-au împărțit între ei primarul, viceprimarul comunei Râșca, județul Suceava și președintele Asociației Crescătorilor de Animale Gospodarul Râșca. Cei mai mulți bani ar fi intrat în buzunarele primarului și ale viceprimarului, susține un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. Cei trei au fost trimiși în judecată.

 

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

27 septembrie 2020 - 07:56

APEL FERMIERI. Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită Domnului Premier Ludovic ORBAN, să dispună măsurile legale urgente, care se impun, pentru ca OUG privind declararea stării de calamitate și OUG pentru amânarea ratelor să fie aprobate în următoarea ședință de Guvern, este mesajul disperat al fermierilor români către Guvern.

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

EVENIMENT USAMV CLUJ ANULAT DIN CAUZA VREMII!

25 septembrie 2020 - 17:35

ANULAT! Ziua Recoltei, un eveniment USAMV Cluj, care urma să aibă loc mâine, 26 septembrie, la podgoria cumpărată de USAMV Cluj în localitatea Apoldu de Sus, județul Sibiu, a fost anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile, anunțate pentru sâmbătă, informează un comunicat USAMV Cluj. La eveniment era anunțată și participarea ministrului agriculturii, Adrian Oros.

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

25 septembrie 2020 - 16:44

50 HECTARE TEREN PENTRU TINERII FERMIERI! Guvernul a adoptat în ședința de joi seara, 24 septembrie 2020, hotărârea prin care tinerii fermieri beneficiază de 50 de hectare de teren agricol, concesionat de la stat, anunță un comunicat MADR, transmis pentru AGROINFO.

PLĂȚI APIA! HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN!

PLĂȚI APIA! HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN!

25 septembrie 2020 - 13:23

COMUNICAT. În ședința Guvernului din data de 24 septembrie 2020, a fost adoptată Hotărârea privind stabilirea valorii ajutorului financiar în avans pentru depozitarea privată a untului, laptelui praf degresat și a anumitor brânzeturi. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va efectua plata acestor ajutoare în termen de trei luni de la încheierea perioadei de depozitare, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii, transmis pentru AGROINFO.

MASCAȚII LA UN OIER ACASĂ! AU RIDICAT CROTALII!

MASCAȚII LA UN OIER ACASĂ! AU RIDICAT CROTALII!

25 septembrie 2020 - 12:47

PERCHEZIȚIE LA UN CRESCĂTOR DE OVINE! Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Botoșani au descins miercuri, 23 septembrie 2020, la imobilele unui crescător de animale din comuna Bălușeni. În urma percheziției, au fost ridicate crotalii noi și uzate. Oierul este bănuit de evaziune fiscală.

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

25 septembrie 2020 - 11:41

PREA MULTE FERME DE SUBZISTENȚĂ! O prioritate a Ministerului Agriculturii, pentru perioada următoare, este: ferme mai puține, dar mai puternice. Din 840.000 de ferme (câte au depus anul acesta cererea pentru subvenții la APIA n.r.), 750.000 sunt ferme de subzistență. Noi trebuie să grăbim procesul de comasare, să avem ferme mai puține, ca număr, dar mult mai puternice, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros.

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

25 septembrie 2020 - 09:12

ESTE AMENINȚATĂ INDEPENDENȚA ALIMENTARĂ A ROMÂNIEI. Asociația Fermierilor din România atrage atenția că situația generată de secetă este una extrem de gravă, numărul fermierilor, dar și suprafețele afectate fiind de natură a prefigura un dezastru economic, care finalmente poate pune în pericol independența alimentară a României, susține AFR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

25 septembrie 2020 - 08:39

VIN BANII DE LA APIA! Transfer de bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) către conturile fermierilor români! Anunțul pe care l-a făcut joi seara ministrul agriculturii, Adrian Oros: banii intră în conturile fermierilor începând de astăzi, 25 septembrie 2020.

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

PREMIERUL ROMÂNIEI VREA SĂ LE CREASCĂ CHIRIA MARILOR FERMIERI CARE AU ÎNCHIRIAT TEREN DE LA ADS!

25 septembrie 2020 - 07:24

ARENDĂ MAI MARE. Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a declarat, în debutul ședinței de Guvern, ținută joi seara, 24 septembrie 2020, că redevenţele plătite de unele societăți către Agenția Domeniilor Statului (ADS) sunt mai mici de un sfert din cât se plătește arenda de către proprietarii de teren. Poate vă mai  uitaţi un pic pe contractele acelea, i-a spus șeful Executivului secretarului de stat MADR, George Scarlat, care l-a suplinit la ședință pe ministrul agriculturii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Testimonial Austral® Plus - Nagy Iuhasz Mihai

Testimonial Austral® Plus - Nagy Iuhasz Mihai

Austral® Plus este un produs complex pentru tratamentul semințelor de cereale ce conține două substanțe active care se completează reciproc (teflutrin – cu efect insecticid și fludioxonil – acțiune fungică). Oferă spectru larg de acțiune împotriva dăunătorilor și bolilor la cereale păioase.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Pisica neagră

Pisica neagră
Un copil întreabă la radio: Detalii