MILIARDE DE EURO INVESTITE ÎN TINERI FERMIERI CARE AU RENUNȚAT. Ajutorul de 40.000 de euro pentru instalarea ca șefi de fermă nu-i convinge pe mulți dintre tineri să rămână în agricultură. Suma ajunge doar pentru cumpărarea unor utilaje agricole, nu și pentru dezvoltarea fermei, a declarat Adrian Chesnoiu, director general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Trebuie gândite și alte ajutoare financiare pentru tinerii fermieri.
Am făcut o analiză la nivelul UE, din 2000 până-n 2018, s-au cheltuit 20 de miliarde de euro pentru instalarea tinerilor fermieri și s-a constatat, la finalul acestor analize, că numărul fermierilor tineri, care funcționează în agricultura europeană, a scăzut. De ce? Pentru că, indiferent de cât de mulți bani ai da într-un sector sau altul, dacă nu vii la nivel statal cu măsuri complementare care să ajute ca obiectivele urmărite și efectele acelor investiții să se păstreze pe termen scurt, mediu și lung, cu siguranță ele nu vor da roade. Degeaba investim noi astăzi în programe la nivelul satului, degeaba facem canalizare, apă și școli, grădinițe, after school, dacă nu venim cu programe suplimentare de menținere a tinerilor în sat. Astăzi, în programul acesta, primesc (tinerii fermieri n.r.) 40.000 de euro pentru instalare.
Ce vreau să atrag eu atenția vizavi de viitorul tinerilor fermieri care se instalează? El (tânărul fermier n.r.) are o familie, nu poate avea copii, și încercăm să reducem decalajele între oportunitățile de la oraș și cele de la sat, dacă nu va face profit, dacă nu-și va asigura un nivel de venit care să-i permită să-și dea copilul la facultate, să-i asigure cele mai bune condiții pentru a studia, pentru că altfel, vine, ia 40.000 de euro, își cumpără două utilaje, trece programul, vede că nu reușește să se dezvolte în nicio direcție, se întoarce înapoi la oraș. Trebuie să înțelegem că la nivelul întregii Europe este această problemă. (...) Este important ca aceia care iau deciziile să creioneze această politică agricolă pentru 7 ani, 12 ani, 15 ani, a declarat duminică șeful AFIR, la Viața satului, TVR1.
Adrian Chesnoiu a adăugat că viitorul Plan Național Strategic 2021-2027 trebuie să prevadă clar măsuri complementare pentru tinerii fermieri, un sprijin care să-i ajute să dezvolte o fermă, nu doar să ia startul în agricultură.
Acest sprijin pentru instalarea tânărului fermier a fost gândit la nivel european doar ca fază inițială pentru că, dezvoltarea logică și firească, ar trebui ca un tânăr deja instalat, în exercițiul financiar următor, după ce a căpătăt toate deprinderile, după ce a văzut că lucrul în agricultură implică anumite riscuri, anumită specificitate, el trebuie să treacă la nivelul următor, să meargă către modernizarea fermei, să acceseze un nou program, care să-l facă sustenabil pe tot ce înseamnă piață agricolă și să-i dea încrederea necesară să rămână acolo. (...) Noi, ca stat, trebuie să știm ca în viitorul plan strategic să ne alegem foarte bine politicile complementare, astfel încât ce am făcut în primul exercițiu financiar, în al doilea, să ducă la creșterea unei categorii de mijloc a fermelor astfel încât să-i facă sustenabili pe piață, a spus Chesnoiu.