Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

ȘEFUL AFIR: AJUTORUL DE 40.000 DE EURO pentru TINERII FERMIERI, INSUFICIENT!

Publicat: 06 octombrie 2019 - 15:51
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

MILIARDE DE EURO INVESTITE ÎN TINERI FERMIERI CARE AU RENUNȚAT. Ajutorul de 40.000 de euro pentru instalarea ca șefi de fermă nu-i convinge pe mulți dintre tineri să rămână în agricultură. Suma ajunge doar pentru cumpărarea unor utilaje agricole, nu și pentru dezvoltarea fermei, a declarat Adrian Chesnoiu, director general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Trebuie gândite și alte ajutoare financiare pentru tinerii fermieri.

Am făcut o analiză la nivelul UE, din 2000 până-n 2018, s-au cheltuit 20 de miliarde de euro pentru instalarea tinerilor fermieri și s-a constatat, la finalul acestor analize, că numărul fermierilor tineri, care funcționează în agricultura europeană, a scăzut. De ce? Pentru că, indiferent de cât de mulți bani ai da într-un sector sau altul, dacă nu vii la nivel statal cu măsuri complementare care să ajute ca obiectivele urmărite și efectele acelor investiții să se păstreze pe termen scurt, mediu și lung, cu siguranță ele nu vor da roade. Degeaba investim noi astăzi în programe la nivelul satului, degeaba facem canalizare, apă și școli, grădinițe, after school, dacă nu venim cu programe suplimentare de menținere a tinerilor în sat. Astăzi, în programul acesta, primesc (tinerii fermieri n.r.) 40.000 de euro pentru instalare.

Ce vreau să atrag eu atenția vizavi de viitorul tinerilor fermieri care se instalează? El (tânărul fermier n.r.) are o familie, nu poate avea copii, și încercăm să reducem decalajele între oportunitățile de la oraș și cele de la sat, dacă nu va face profit, dacă nu-și va asigura un nivel de venit care să-i permită să-și dea copilul la facultate, să-i asigure cele mai bune condiții pentru a studia, pentru că altfel, vine, ia 40.000 de euro, își cumpără două utilaje, trece programul, vede că nu reușește să se dezvolte în nicio direcție, se întoarce înapoi la oraș. Trebuie să înțelegem că la nivelul întregii Europe este această problemă. (...) Este important ca aceia care iau deciziile să creioneze această politică agricolă pentru 7 ani, 12 ani, 15 ani, a declarat duminică șeful AFIR, la Viața satului, TVR1.

Adrian Chesnoiu a adăugat că viitorul Plan Național Strategic 2021-2027 trebuie să prevadă clar măsuri complementare pentru tinerii fermieri, un sprijin care să-i ajute să dezvolte o fermă, nu doar să ia startul în agricultură.

Acest sprijin pentru instalarea tânărului fermier a fost gândit la nivel european doar ca fază inițială pentru că, dezvoltarea logică și firească, ar trebui ca un tânăr deja instalat, în exercițiul financiar următor, după ce a căpătăt toate deprinderile, după ce a văzut că lucrul în agricultură implică anumite riscuri, anumită specificitate, el trebuie să treacă la nivelul următor, să meargă către modernizarea fermei, să acceseze un nou program, care să-l facă sustenabil pe tot ce înseamnă piață agricolă și să-i dea încrederea necesară să rămână acolo. (...) Noi, ca stat, trebuie să știm ca în viitorul plan strategic să ne alegem foarte bine politicile complementare, astfel încât ce am făcut în primul exercițiu financiar, în al doilea, să ducă la creșterea unei categorii de mijloc a fermelor astfel încât să-i facă sustenabili pe piață, a spus Chesnoiu.

Vizualizat: 2729 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Ioan Sabau
|
10. 07, 2019. Monday 09:32
Cel putin 50% din cei care acceseaza cei 15.000 euro dispar imediat dupa incheierea finantarii. In plus, cei mai multi nici macar nu se spetesc sa aiba rezultate practice dupa primirea acestor bani. Ei vor doar bani. De ce planul de afaceri nu cuprinde concret pe ce se cheltuiesc banii ? De ce nu se impune o cota de minim 50-70% pentru investitii ? Majoritatea cumpara orice, numai pentru scopul proiectului nu. In hartii totul e roz si conform. Pacat, bani aruncati.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii