SCHIMBATE REGULILE PENTRU SUBVENȚIA APIA LA PĂȘUNE. Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru, a declarat că se va schimba legislația în ce privește acordarea subvențiilor APIA pentru pășune. Anul acesta, Corpul de control al ministrului agriculturii nu a avut o săptămână liberă fix pe subiectul pășuni, a declarat secretarul de stat MADR.
E adevărat că pășunea a devenit bunul principal și animalul a devenit bunul accesoriu. Va trebui să reechilibrăm din perspectiva modului de subvenționare pe Pilonul 1 (plăți directe n.r.) acest lucru și inclusiv pe încărcătură, pe efectivele de animale. Semnalau crescătorii de ovine o inadvertență cum că nu există o conversie de la animalul adult la ovină și la produs, la miel, deci, va trebui să amendăm și acolo legislația astfel încât să putem să creăm un cadru legal prin care să se atribuie pășunile acelor crescători de animale care chiar au animale și doresc să facă performanță în zootehnie, a declarat secretarul de stat MADR, pentru o emisiune a postului Agro TV.
Oficialul din MADR a mai spus că, pentru o evidență reală și clară, registrul agricol va fi informatizat, va exista un registru electronic al contractelor de arendă.
Ne gândim să informatizăm registrul agricol, să existe un registru electronic al contractelor de arendă, să existe un sistem informatic integrat în care APIA să verifice, ANAF să verifice registrul agricol și registrul contractelor de arendă și atunci lucrurile, cu adevărat, vor fi transparentizate și nimeni nu va mai pune la îndoială veridicitatea datelor înscrise în cererile unice de plată. Și, sigur, sarcina administrativă a statului, pentru că, la fiecare euro pe care-l plătim, că vorbim de buget național sau de fonduri europene, e o sarcină administrativă a statului și atunci trebuie să mergem în direcția asta. Sunt de acord că astea sunt lucrurile care vor urma, a adăugat Emil Dumitru.
Pentru a beneficia de subvenția APIA pentru pășune, crescătorii de animale trebuie să asigure o încărcătură minimă de 0,3 UVM/ha sau să cosească fânul și să-l comercializeze. AGROINFO a semnalat, în repetate rânduri, neregulile făcute la împărțirea pășunilor de către primării, redevențele uriașe pe hectarul de pășune la care s-a ajuns prin licitații unde s-au înfruntat crescătorii de animale, atribuirea directă a pășunilor unor crescători cu puține animale și excluderea de pe pășuni a unor crescători cu multe animale, care au fost nevoiți să parcurgă zeci de kilometri cu turmele ca să aibă un petec de pășune, încasarea subvențiilor APIA pentru pășune de către asociațiile crescătorilor, iar banii nu au mai ajuns la crescători.