PROIECT ÎN DEZBATERE! Propunerea normelor de venit agricol se face de direcțiile județene de agricultură după consultarea structurilor asociative profesionale/ patronale/ sindicale din agricultură de la nivelul fiecărui judeţ, pentru categoriile de produse vegetale și pentru animale, anunță Ministerul Agriculturii, într-un proiect de act normativ care modifică HG 330/2014 care stabilește normele de venit agricol.
Proiectul de hotărâre de Guvern introduce prevederi clare privind perioadele de timp pentru transmiterea propunerilor de norme de venit, de direcțiile de agricultură județene către direcțiile finanțelor, pentru analiza și, după caz, pentru restituirea propunerilor în vederea revizuirii, recalcularea și retransmiterea lor, în așa fel încât să fie respectată data de 15 februarie a anului pentru care se aplică normele de venit, ca dată limită pentru aprobarea și publicarea acestor norme. Propunerile pentru norma de venit agricol se transmit la Finanțe cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înaintea datei de 15 februarie.
În urma analizei propunerilor de norme de venit, care sunt făcute de organizațiile agricultorilor, direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, în situația în care consideră că este necesar, pot solicita, în termen de 10 zile, calculația de fundamentare pentru oricare din categoriile de produse vegetale și animalele menționate la art.105, alin.2 din Codul fiscal.
În tabelele de mai jos aveți produsele vegetale și animalele pentru care se stabilesc norme de venit. Potrivit Codului fiscal, până la limitele pe care le vedeți în tabel sunt venituri neimpozabile.
Sursa tabele: Codul fiscal, art.105, alin.2
De asemenea, calculația de fundamentare se poate restitui direcțiilor pentru agricultură în vederea revizuirii, cu motivarea necesității recalculării. Direcțiile recalculează normele de venit, cu consultarea structurilor asociative din agricultură şi le retransmit cu cel puțin 5 zile lucrătoare înaintea datei de 15 februarie. În calculații se va specifica sursa datelor utilizate. Aceste noi prevederi vor conduce la îmbunătățirea și eficientizarea fluxului informațional între direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti și direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, la responsabilizarea instituțiilor implicate în acest proces din punct de vedere al calității datelor utilizate în calcule și a respectării unor termene necesare desfășurării activităților din cadrul acestor instituții precum și la sporirea transparenței, se arată în Nota de fundamentare a acestui proiect de act normativ.
IMPORTANT! Acesta este un proiect de hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică pe pagina Ministerului Agriculturii. Ca să intre în vigoare, acest proiect trebuie supus aprobării Guvernului.