RELANSARE ECONOMICĂ. Guvernul României anunță un program de garantare a achizițiilor de echipamente și utilaje în leasing, o schemă de ajutor cu un buget de 1,5 miliarde de lei. Perioada de desfășurare a schemei va fi de un an, iar finanțarea acordată unui beneficiar va fi până la limita maximă de 5 milioane de lei. Agricultura, silvicultura și pescuitul sunt domenii eigibile pentru această schemă pentru perioada 2021-2027.
Conform Planului național de investiții și relansare economică, publicat în iulie 2020, de Guvernul României în cadrul programului de garantare a finanțărilor de tip leasing pot fi acordate garanții în numele și în contul statului asociate finanțărilor de tip leasing acordate de către societățile de leasing, IFN-uri înscrise în Registrul Special al IFN-urilor, în favoarea utilizatorilor care se încadrează în categoria IMM și îndeplinesc criteriile de eligibilitate specifice programului, în limita plafoanelor anuale de garantare puse la dispoziția societăților de leasing și cu transferarea avantajelor conferite de prezența garanției statului către utilizatori.
Prin operațiunea de garantare a leasing-ului, IMM-urile pot apela la un capital important care să le dea posibilitatea dezvoltării din stadiul incipient al afacerii și să treacă din zona de start-up în etapele următoare mai rapid și cu costuri mai reduse. Prezența garanției FNGCIMM este menită să faciliteze accesul la acest tip de finanțare din partea IMM-urilor și să determine companiile de leasing să acorde atenție unui sector cu reale dificultăți în acest sens, considerat neatractiv până în prezent din perspectiva analizei de risc.
Principalele avantaje oferite prin program beneficiarilor eligibili, respectiv IMM-urilor, constau în principal în acordarea garanțiilor de stat în completarea garanțiilor constituite asupra bunurilor care fac obiectul contractului de leasing, eliminarea condiției de plată a avansului până la data de 31.12.2020, plafonarea costurilor de finantare/elementelor componente ale structurii de cost la un nivel propus al dobânzii, respectiv ROBOR 3m + marja de 2%, care va include și comisioanele de acordare, administrare, evaluare bun, valoare reziduală situată la nivelul de 10%, precum și acordarea unei perioade de grație de 12 luni la plata principalului în cadrul duratei maxime a perioadei de leasing de 6 ani.
Plafon alocat schemei de ajutor este de 1,5 miliarde lei de la bugetul de stat, iar perioada de valabilitate a schemei este de un an.
În cadrul programului destinat achiziției de echipamente și utilaje pentru desfășurarea activității beneficiarului vor fi acordate finanțări până la o limită maximă de 5.000.000 lei/ beneficiar și sunt garantate în limita unui plafon de garantare în valoare de 1,5 miliarde lei, astfel:
80% pentru achiziția de echipamente IT și tehnologia informației;
50% pentru achiziția de utilaje și echipamente tehnologice.
Societățile de leasing au dreptul la plata valorii de executare a garanţiei în cazul producerii riscului de credit (cu declararea scadenței soldului integral al valorii finanțate în cazul în care IMM-ul utilizator nu a plătit 3 rate consecutive scadente conform contractului de leasing), în condiţiile programului.
Sectoarele/domeniile de activitate eligibile în cadrul Programului sunt următoarele: agricultura, silvicultura și pescuitul; industria extractivă; industria prelucrătoare, cu excepția fabricării băuturilor, fabricării produselor din tutun; construcțiile; activitățile de poștă și curier; hoteluri și restaurante; activitățile de editare; activități de servicii în tehnologia informației și activitățile de servicii informatice; activități de cercetare- dezvoltare; sănătate și asistență socială.
Costurile suportate de beneficiari aferente garanțiilor acordate în cadrul programului, constau în: plata comisionului de risc cuvenit MFP și a comisionului de administrare/gestionare cuvenit FNGCIMM, ale căror niveluri sunt stabilite anual prin ordin al ministrului Finanțelor Publice, stabilește Planul național de investiții și relansare economică 2021-2027.