Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

SCENE DE GROAZĂ ÎNTR-O FERMĂ DIN TULCEA! Fermierul DISPERAT: PORCII AU ÎNCEPUT SĂ SE MĂNÂNCE ÎNTRE EI!

Publicat: 28 iulie 2018 - 19:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

INTERDICȚIE PENTRU LIVRAREA PORCILOR! Fermierul Dumitru Bărbieru, proprietarul Dab Zootehnica din județul Tulcea, fermă de porci, este într-o situație disperată. Ferma sa se află în supravegherea Direcției Sanitare Veterinare Tulcea de peste 30 de zile. Cei 1850 de porci au depășit greutatea de livrare, au peste 130 de kilograme, nu mai au loc în boxe, fermierul are interdicție pentru livrare, nu mai are ce să le dea de mâncare, iar porcii au început să se mănânce între ei. Deja și-au mâncat cozile, stau înghesuiți, unii au șira spinării ruptă.

Fermierul ne spune îngrozit că nu știe încotro să o apuce. A vorbit la telefon cu ministrul agriculturii Petre Daea, cu secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, cu directorul DSVSA Tulcea, dr. Mitică Tuchilă. Ferma lui Dumitru Bărbieru este în comuna Văcăreni. Porcii au fost supuși la mai multe teste medicale, iar rezultatele au fost negative pentru virusul Pestei Porcine Africane (PPA). Cu toate acestea, ferma sa a fost în supraveghere sanitară veterinară timp de 30 de zile, iar acum perioada de supraveghere s-a prelungit la 40 de zile. Porcii ar fi trebuit livrați la abatoare din județul Ialomița, tot zonă roșie, cum spune fermierul, contaminată de virusul PPA.

Suntem într-o situație foarte disperată pentru că nu mai avem ce să dăm de mâncare porcilor. Trebuia să-i vând de acum 30 de zile. Medicii veterinari mi-au dat acceptul, iar imediat, a doua zi, mi l-au și tăiat.  Am stat 30 de zile cu ferma în supraveghere pentru că a fost un focar de PPA la 13-14 kilometri distanță de ferma mea, apoi, după cele 30 de zile ar fi trebuit să vând porcii. Am discutat mult cu domnul ministru  Daea, cu domnul secretar de stat Botănoiu, gata, după 30 de zile trebuia să livrez porcii.

Am făcut zeci de analize la DSV, care toate mi-au ieșit negative, au venit medicii veterinari au luat probe de sânge de la porci, le-au trimis la ANSVSA București, analizele au ieșit negative. Așa că, urma să livrez porcii. Domnul secretar de stat Botănoiu mi-a spus: gata, de mâine poți să livrezi. Am stat de vorbă cu cei de la DSV Tulcea, ei au început să spună că nu, nu livrezi. Dau înapoi telefon domnului Botănoiu, el a sunat la DSV, iar marți seara la ora 16 mi s-a spus că actele au fost făcute de ANSVSA. A doua zi dimineața, la ora 9, am primit adresă de la DSV că nu mai pot să livrez că perioada de supraveghere s-a prelungit cu 10 zile, declară fermierul, în exclusivitate pentru AGROINFO.

VIDEO AICI CU FERMA. PAGINA FACEBOOK A CRESCĂTORULUI!

Fermierul din Tulcea nu mai are niciun grăunte de speranță că va reuși să vândă porcii. El imploră, prin intermediul AGROINFO, autoritățile să nu mai amâne decizia și să curme suferința animalelor care au ajuns să se mănânce între ele.  

Nu mai avem nicio șansă să vindem porcii ăștia. Eu le-am făcut adresă și la Ministerul Agriculturii, și la DSV, să vină să-i asomeze sau să-i taie și să-i împartă la populație din moment ce sunt sănătoși. Am aici 1850 de porci și i-am chemat să le curme chinul. Am 20 de porci scoși pe hol, iar cei care sunt în boxele de carantină stau înghesuiți și deja au început să-și mănânce cozile unul la altul. Nu mai au loc. Eu îi livram la o greutate de 105 - 110 kg, iar acum au 130 kg și sunt, pur și simplu, sechestrați în fermă. Își mănâncă unul la altul cozile și cum sunt grași au șira spinării fragilă, se urcă unii peste alții și unii au deja șira spinării ruptă. De când a început cu zona asta de supraveghere, deja am dus vreo 40 la Cazacioc (firmă de incinerare deșeuri animale n.r.), mâncați la coadă și deșelați, ne spune crescătorul.

Directorul DSVSA Tulcea, dr. Mitică Tuchilă, cunoaște situația fermei din Văcăreni. Săptămâna ce a trecut, pe 24 iulie, șeful DSVSA Tulcea a declarat că va da drumul livrării porcilor către abatoare dacă rezultatul analizelor este negativ.

La ferma de la Văcăreni s-au recoltat ieri (luni, 23 iulie n.r.) probe de sânge care sunt acum analizate la București. Dacă rezultatul este negativ, dăm drumul să livreze către abatoare pentru că au trecut 30 de zile de restricție, a spus directorul DSVSA Tulcea.

Situația s-a schimbat între timp. Și dacă fermierul tulcean ar primi acum acceptul pentru livrarea porcilor, abatoarelor din Ialomița li s-au pus condiții drastice și nu mai cumpără porci din zonele unde sunt focare PPA. Fermierul Dumitru Bărbieru spune că este deja falimentar. Cei 1850 de porci din fermă nu-i mai poate vinde, iar în ultimul timp și ce a reușit să vândă a făcut-o la un preț extrem de mic, 3,50 de lei/kg. Crescătorul din Tulcea speră să primească măcar despăgubiri.
 

Vizualizat: 17470 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Papagal regal...

Papagal regal...
Ion pleacă la muncă, pe vapor, iar la plecare, Gheorghe îl roagă să-i aducă şi lui un papagal. Detalii