Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

SCENE DE GROAZĂ ÎNTR-O FERMĂ DIN TULCEA! Fermierul DISPERAT: PORCII AU ÎNCEPUT SĂ SE MĂNÂNCE ÎNTRE EI!

Publicat: 28 iulie 2018 - 19:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

INTERDICȚIE PENTRU LIVRAREA PORCILOR! Fermierul Dumitru Bărbieru, proprietarul Dab Zootehnica din județul Tulcea, fermă de porci, este într-o situație disperată. Ferma sa se află în supravegherea Direcției Sanitare Veterinare Tulcea de peste 30 de zile. Cei 1850 de porci au depășit greutatea de livrare, au peste 130 de kilograme, nu mai au loc în boxe, fermierul are interdicție pentru livrare, nu mai are ce să le dea de mâncare, iar porcii au început să se mănânce între ei. Deja și-au mâncat cozile, stau înghesuiți, unii au șira spinării ruptă.

Fermierul ne spune îngrozit că nu știe încotro să o apuce. A vorbit la telefon cu ministrul agriculturii Petre Daea, cu secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, cu directorul DSVSA Tulcea, dr. Mitică Tuchilă. Ferma lui Dumitru Bărbieru este în comuna Văcăreni. Porcii au fost supuși la mai multe teste medicale, iar rezultatele au fost negative pentru virusul Pestei Porcine Africane (PPA). Cu toate acestea, ferma sa a fost în supraveghere sanitară veterinară timp de 30 de zile, iar acum perioada de supraveghere s-a prelungit la 40 de zile. Porcii ar fi trebuit livrați la abatoare din județul Ialomița, tot zonă roșie, cum spune fermierul, contaminată de virusul PPA.

Suntem într-o situație foarte disperată pentru că nu mai avem ce să dăm de mâncare porcilor. Trebuia să-i vând de acum 30 de zile. Medicii veterinari mi-au dat acceptul, iar imediat, a doua zi, mi l-au și tăiat.  Am stat 30 de zile cu ferma în supraveghere pentru că a fost un focar de PPA la 13-14 kilometri distanță de ferma mea, apoi, după cele 30 de zile ar fi trebuit să vând porcii. Am discutat mult cu domnul ministru  Daea, cu domnul secretar de stat Botănoiu, gata, după 30 de zile trebuia să livrez porcii.

Am făcut zeci de analize la DSV, care toate mi-au ieșit negative, au venit medicii veterinari au luat probe de sânge de la porci, le-au trimis la ANSVSA București, analizele au ieșit negative. Așa că, urma să livrez porcii. Domnul secretar de stat Botănoiu mi-a spus: gata, de mâine poți să livrezi. Am stat de vorbă cu cei de la DSV Tulcea, ei au început să spună că nu, nu livrezi. Dau înapoi telefon domnului Botănoiu, el a sunat la DSV, iar marți seara la ora 16 mi s-a spus că actele au fost făcute de ANSVSA. A doua zi dimineața, la ora 9, am primit adresă de la DSV că nu mai pot să livrez că perioada de supraveghere s-a prelungit cu 10 zile, declară fermierul, în exclusivitate pentru AGROINFO.

VIDEO AICI CU FERMA. PAGINA FACEBOOK A CRESCĂTORULUI!

Fermierul din Tulcea nu mai are niciun grăunte de speranță că va reuși să vândă porcii. El imploră, prin intermediul AGROINFO, autoritățile să nu mai amâne decizia și să curme suferința animalelor care au ajuns să se mănânce între ele.  

Nu mai avem nicio șansă să vindem porcii ăștia. Eu le-am făcut adresă și la Ministerul Agriculturii, și la DSV, să vină să-i asomeze sau să-i taie și să-i împartă la populație din moment ce sunt sănătoși. Am aici 1850 de porci și i-am chemat să le curme chinul. Am 20 de porci scoși pe hol, iar cei care sunt în boxele de carantină stau înghesuiți și deja au început să-și mănânce cozile unul la altul. Nu mai au loc. Eu îi livram la o greutate de 105 - 110 kg, iar acum au 130 kg și sunt, pur și simplu, sechestrați în fermă. Își mănâncă unul la altul cozile și cum sunt grași au șira spinării fragilă, se urcă unii peste alții și unii au deja șira spinării ruptă. De când a început cu zona asta de supraveghere, deja am dus vreo 40 la Cazacioc (firmă de incinerare deșeuri animale n.r.), mâncați la coadă și deșelați, ne spune crescătorul.

Directorul DSVSA Tulcea, dr. Mitică Tuchilă, cunoaște situația fermei din Văcăreni. Săptămâna ce a trecut, pe 24 iulie, șeful DSVSA Tulcea a declarat că va da drumul livrării porcilor către abatoare dacă rezultatul analizelor este negativ.

La ferma de la Văcăreni s-au recoltat ieri (luni, 23 iulie n.r.) probe de sânge care sunt acum analizate la București. Dacă rezultatul este negativ, dăm drumul să livreze către abatoare pentru că au trecut 30 de zile de restricție, a spus directorul DSVSA Tulcea.

Situația s-a schimbat între timp. Și dacă fermierul tulcean ar primi acum acceptul pentru livrarea porcilor, abatoarelor din Ialomița li s-au pus condiții drastice și nu mai cumpără porci din zonele unde sunt focare PPA. Fermierul Dumitru Bărbieru spune că este deja falimentar. Cei 1850 de porci din fermă nu-i mai poate vinde, iar în ultimul timp și ce a reușit să vândă a făcut-o la un preț extrem de mic, 3,50 de lei/kg. Crescătorul din Tulcea speră să primească măcar despăgubiri.
 

Vizualizat: 18022 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

DECIZIE GUVERN pentru CRESCĂTORII DE OVINE!

DECIZIE GUVERN pentru CRESCĂTORII DE OVINE!

11 iulie 2020 - 07:02

OFICIAL. Guvernul a aprobat, în ședința din 9 iulie 2020, o Hotărâre prin care testele de genotipizare a scrapiei se vor efectua gratuit, de către Agenția Națională pentru Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu", anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis pentru AGROINFO.

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

10 iulie 2020 - 16:16

SEMNAL DE ALARMĂ! Au scăzut drastic efectivele de animale, s-a redus numărul fermelor, suntem dependenți de importuri și asta ne mai lipsea o lege a mirosurilor care să ne închidă fermele zootehnice, avertizează Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

10 iulie 2020 - 15:47

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că până la data de 31.07.2020, la Centrele județene ale APIA unde este depusă cererea de plată, se primesc deconturile / documentele justificative aferente trim. II pentru Măsura 14 –„Bunăstarea animalelor” - pachetul a) – plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachetul b) – plăți în favoarea bunăstării păsărilor, din cadrul PNDR 2014-2020.

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

10 iulie 2020 - 15:10

TÂNĂR FERMIER ROMÂN PASIONAT DE AGRICULTURĂ. De când mă știu lucrez pământul, am grijă de animale și gospodărie și am cultivat legume împreună cu familia, spune tânărul fermier Andrei Ionuț Moldovan, în vârstă de 24 de ani, din comuna Sânnicolau Român, județul Bihor. Părinții lui se ocupă de agricultură de peste 25 de ani. Andrei Ionuț Moldovan, pasionat de agricultură, și-a făcut propria fermă cu ajutorul fondurilor europene.

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

10 iulie 2020 - 14:48

Deşi s-a înregistrat o uşoară creştere în ceea ce priveşte starea de spirit a fermierilor în această primăvară, comparativ cu toamna anului 2019, această creştere nu a fost suficientă pentru a compensa sentimentul negativ încă resimţit în toate statele membre ale UE.

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

09 iulie 2020 - 18:45

ANCHETA DNA. Un bărbat din județul Caraș Severin a încasat ilegal subvenții APIA de aproape 95.000 de lei pe un teren care nu-i aparținea, era terenul unei biserici, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

09 iulie 2020 - 16:53

INFORMAȚII UTILE! AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile utile, care vă ajută să obțineți sprijinul financiar, din Ghidul final pentru submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Informațiile ne sunt furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

09 iulie 2020 - 14:31

CUM NE ȚINEM FORȚA DE MUNCĂ ÎN ȚARĂ! Ca să rămână în țară, zilierii din agricultură trebuie plătiți cu salarii similare celor pe care le primesc în alte țări unde merg să muncească, între 800 și 1.000 de euro. Atât vor trebui să le ofere fermierii români, a declarat ministrul agriculturii Adrian Oros, la TVR 1. Pentru ca fermierii români să ofere astfel de salarii, va fi modificată legea, iar fermierii vor beneficia de ajutoare de stat și scutiri la taxele pentru salarii.

APIA ASTĂZI: ACTE AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

APIA ASTĂZI: ACTE AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

09 iulie 2020 - 13:35

COMUNICAT. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 28.07.2020, se depun la Centrele Judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti, pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în Trim. II și luna iunie a anului 2020.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

09 iulie 2020 - 11:35

Campania de recoltat la grâu este în lină desfăşurare şi au început să apară primele date preliminarii privind producţia. Astfel, până la data 7 iulie, fermierii ruși au recoltat 9,4 milioane tone grâu, de pe 2,9 milioane hectare, cu un randament mediu de 3,23 t/ha, arată datele publicate de Ministerului Agriculturii din Rusia. La aceeaşi dată, recolta de orz însuma 2,1 milioane tone, de pe 615 mii hectare, cu un randament mediu de 3,43 t/ha.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Farm Tech la Indagra 2019

Farm Tech la Indagra 2019

La 15 ani de la înfiinţare şi după tot atâtea prezenţe la Indagra, Farm Tech SRL oferă acum soluţii complete pentru fermele zootehnice şi pentru manipulare cereale şi alte materiale. Alături de încărcătoarele frontale Schäffer, Farm Tech mai reprezintă branduri: Schäffer, Strautmann, Teagle, Göweil, Garant Kotte, Chioda Daniele, SIP, Tehnos şi Montefiori. Una dintre noutăţile de anul acesta a fost încărcător frontal electric Schäffer 23e, de 45CP:

Interviu cu Diya Shoucair, administrator Farm Tech.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii