KWS+
Reclama header after big part 2

SCENE DE GROAZĂ ÎNTR-O FERMĂ DIN TULCEA! Fermierul DISPERAT: PORCII AU ÎNCEPUT SĂ SE MĂNÂNCE ÎNTRE EI!

Publicat: 28 iulie 2018 - 19:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

INTERDICȚIE PENTRU LIVRAREA PORCILOR! Fermierul Dumitru Bărbieru, proprietarul Dab Zootehnica din județul Tulcea, fermă de porci, este într-o situație disperată. Ferma sa se află în supravegherea Direcției Sanitare Veterinare Tulcea de peste 30 de zile. Cei 1850 de porci au depășit greutatea de livrare, au peste 130 de kilograme, nu mai au loc în boxe, fermierul are interdicție pentru livrare, nu mai are ce să le dea de mâncare, iar porcii au început să se mănânce între ei. Deja și-au mâncat cozile, stau înghesuiți, unii au șira spinării ruptă.

Fermierul ne spune îngrozit că nu știe încotro să o apuce. A vorbit la telefon cu ministrul agriculturii Petre Daea, cu secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, cu directorul DSVSA Tulcea, dr. Mitică Tuchilă. Ferma lui Dumitru Bărbieru este în comuna Văcăreni. Porcii au fost supuși la mai multe teste medicale, iar rezultatele au fost negative pentru virusul Pestei Porcine Africane (PPA). Cu toate acestea, ferma sa a fost în supraveghere sanitară veterinară timp de 30 de zile, iar acum perioada de supraveghere s-a prelungit la 40 de zile. Porcii ar fi trebuit livrați la abatoare din județul Ialomița, tot zonă roșie, cum spune fermierul, contaminată de virusul PPA.

Suntem într-o situație foarte disperată pentru că nu mai avem ce să dăm de mâncare porcilor. Trebuia să-i vând de acum 30 de zile. Medicii veterinari mi-au dat acceptul, iar imediat, a doua zi, mi l-au și tăiat.  Am stat 30 de zile cu ferma în supraveghere pentru că a fost un focar de PPA la 13-14 kilometri distanță de ferma mea, apoi, după cele 30 de zile ar fi trebuit să vând porcii. Am discutat mult cu domnul ministru  Daea, cu domnul secretar de stat Botănoiu, gata, după 30 de zile trebuia să livrez porcii.

Am făcut zeci de analize la DSV, care toate mi-au ieșit negative, au venit medicii veterinari au luat probe de sânge de la porci, le-au trimis la ANSVSA București, analizele au ieșit negative. Așa că, urma să livrez porcii. Domnul secretar de stat Botănoiu mi-a spus: gata, de mâine poți să livrezi. Am stat de vorbă cu cei de la DSV Tulcea, ei au început să spună că nu, nu livrezi. Dau înapoi telefon domnului Botănoiu, el a sunat la DSV, iar marți seara la ora 16 mi s-a spus că actele au fost făcute de ANSVSA. A doua zi dimineața, la ora 9, am primit adresă de la DSV că nu mai pot să livrez că perioada de supraveghere s-a prelungit cu 10 zile, declară fermierul, în exclusivitate pentru AGROINFO.

VIDEO AICI CU FERMA. PAGINA FACEBOOK A CRESCĂTORULUI!

Fermierul din Tulcea nu mai are niciun grăunte de speranță că va reuși să vândă porcii. El imploră, prin intermediul AGROINFO, autoritățile să nu mai amâne decizia și să curme suferința animalelor care au ajuns să se mănânce între ele.  

Nu mai avem nicio șansă să vindem porcii ăștia. Eu le-am făcut adresă și la Ministerul Agriculturii, și la DSV, să vină să-i asomeze sau să-i taie și să-i împartă la populație din moment ce sunt sănătoși. Am aici 1850 de porci și i-am chemat să le curme chinul. Am 20 de porci scoși pe hol, iar cei care sunt în boxele de carantină stau înghesuiți și deja au început să-și mănânce cozile unul la altul. Nu mai au loc. Eu îi livram la o greutate de 105 - 110 kg, iar acum au 130 kg și sunt, pur și simplu, sechestrați în fermă. Își mănâncă unul la altul cozile și cum sunt grași au șira spinării fragilă, se urcă unii peste alții și unii au deja șira spinării ruptă. De când a început cu zona asta de supraveghere, deja am dus vreo 40 la Cazacioc (firmă de incinerare deșeuri animale n.r.), mâncați la coadă și deșelați, ne spune crescătorul.

Directorul DSVSA Tulcea, dr. Mitică Tuchilă, cunoaște situația fermei din Văcăreni. Săptămâna ce a trecut, pe 24 iulie, șeful DSVSA Tulcea a declarat că va da drumul livrării porcilor către abatoare dacă rezultatul analizelor este negativ.

La ferma de la Văcăreni s-au recoltat ieri (luni, 23 iulie n.r.) probe de sânge care sunt acum analizate la București. Dacă rezultatul este negativ, dăm drumul să livreze către abatoare pentru că au trecut 30 de zile de restricție, a spus directorul DSVSA Tulcea.

Situația s-a schimbat între timp. Și dacă fermierul tulcean ar primi acum acceptul pentru livrarea porcilor, abatoarelor din Ialomița li s-au pus condiții drastice și nu mai cumpără porci din zonele unde sunt focare PPA. Fermierul Dumitru Bărbieru spune că este deja falimentar. Cei 1850 de porci din fermă nu-i mai poate vinde, iar în ultimul timp și ce a reușit să vândă a făcut-o la un preț extrem de mic, 3,50 de lei/kg. Crescătorul din Tulcea speră să primească măcar despăgubiri.
 

Vizualizat: 18507 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUBVENȚIILE APIA DIN ZOOTEHNIE, PE LISTA URGENȚELOR MINISTERULUI AGRICULTURII!

SUBVENȚIILE APIA DIN ZOOTEHNIE, PE LISTA URGENȚELOR MINISTERULUI AGRICULTURII!

24 ianuarie 2021 - 22:23

SUBVENȚII APIA PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE! Situația acordării subvențiilor pentru fermele de animale este, în acest an, pe lista urgențelor Ministerului Agriculturii. Anunțul l-a făcut ministrul agriculturii, Adrian Oros, într-un interviu acordat Agerpres.

BANI PE HECTAR PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

BANI PE HECTAR PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

24 ianuarie 2021 - 21:52

DESPĂGUBIRI FERMIERI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost întrebat într-un interviu Agerpres când vor primi fermierii banii pentru culturile de primăvară şi ce restanţe mai sunt pentru cele însămânţate în toamnă lui 2019.

AJUTOR DE PÂNĂ LA 90 DE MILIOANE EURO pentru FERMELE MICI!

AJUTOR DE PÂNĂ LA 90 DE MILIOANE EURO pentru FERMELE MICI!

24 ianuarie 2021 - 21:33

BANI PENTRU MICII FERMIERI! Bugetul alocat, pentru anii 2021-2022, pentru dezvoltarea fermelor mici, submăsura 6.3, este de până la 90 de milioane de euro, anunță ministrul agriculturii, Adrian Oros.

SPRIJIN TINERI FERMIERI! REGULI NOI ÎN 2021 CARE SĂ ÎMPIEDICE FRAUDAREA BANILOR!

SPRIJIN TINERI FERMIERI! REGULI NOI ÎN 2021 CARE SĂ ÎMPIEDICE FRAUDAREA BANILOR!

24 ianuarie 2021 - 21:06

REGULI CARE SĂ ÎMPIEDICE FRAUDAREA BANILOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că bugetul alocat în 2021-2022 pentru sprijinul acordat tinerilor fermieri care se instalează ca șefi de exploatației agricolă este de până la 100 de milioane de euro. În același timp, șeful MADR spune că se vor schimba anul acesta regulile pentru că acești bani sunt prea ușor de fraudat.

MINISTRUL OROS: 88 MILIOANE EURO, ÎMPĂRȚITE ÎN 2021 FERMIERILOR ROMÂNI CA AJUTOARE DE MINIMIS!

MINISTRUL OROS: 88 MILIOANE EURO, ÎMPĂRȚITE ÎN 2021 FERMIERILOR ROMÂNI CA AJUTOARE DE MINIMIS!

24 ianuarie 2021 - 20:43

BANI PENTRU FERMIERI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că suma alocată anul acesta pentru ajutoarele de minimis destinate fermierilor și crescătorilor de animale este de 88 de milioane de euro.

28.000 DE PORCI VOR FI UCIȘI! PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ LA CEA MAI MARE FERMĂ DIN SIBIU!

28.000 DE PORCI VOR FI UCIȘI! PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ LA CEA MAI MARE FERMĂ DIN SIBIU!

24 ianuarie 2021 - 20:03

ALERTĂ! Autoritățile sanitar veterinare din Sibiu sunt în alertă maximă după ce a fost confirmat focar de pestă porcină africană în orașul Avrig la cea mai mare fermă din județ. Potrivit estimărilor, peste 28 de mii de animale urmează să fie incinerate, iar în zona s-au instituit măsuri speciale de limitare a circulației animalelor, prin decizie a Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu, informează Prefectura Sibiu.

ADEVERINȚA APIA pentru SUBVENȚIILE APIA DIN ACEST AN!

ADEVERINȚA APIA pentru SUBVENȚIILE APIA DIN ACEST AN!

23 ianuarie 2021 - 20:16

ESTE LEGE! Pentru că ne întreabă zilele acestea tot mai mulți fermieri, crescători de animale dacă vor fi nevoiți și anul acesta să solicite adeverință pentru APIA de la registrul agricol al primăriilor, publicăm prevederile Legii 288/2020, care modifică Ordonanța subvențiilor, OUG 3/2015, și care a apărut pe data de 9 decembrie 2020 în Monitorul Oficial.

SATUL MEU ARE 3000 DE OI, 500 DE CAPRE, 70 DE VACI ȘI-N MAGAZINUL DIN COMUNĂ NICI GRAM DE BRÂNZĂ PRODUSĂ LOCAL!

SATUL MEU ARE 3000 DE OI, 500 DE CAPRE, 70 DE VACI ȘI-N MAGAZINUL DIN COMUNĂ NICI GRAM DE BRÂNZĂ PRODUSĂ LOCAL!

23 ianuarie 2021 - 18:59

CÂND NE DEȘTEPTĂM?! În țări dezvoltate din Uniunea Europeană, Germania, Austria, Franța, grajdurile cu animale sunt în mijlocul satului, crescătorii au magazine de desfacere a produselor chiar la fermă. La noi, nici vorbă de așa ceva. Chiar dacă sunt mulți crescători de animale în sat sau în comună, magazinele de comună nu vând produse locale de la fermieri, pune punctul pe i un medic veterinar.  

VOCEA FERMIERULUI: FERMIERUL LUCREAZĂ TERENUL, IAR FIUL PRIMARULUI IA SUBVENȚIA APIA!

VOCEA FERMIERULUI: FERMIERUL LUCREAZĂ TERENUL, IAR FIUL PRIMARULUI IA SUBVENȚIA APIA!

23 ianuarie 2021 - 18:04

FERMIERII NE SCRIU! AGROINFO primește în fiecare zi mesaje de la fermieri. Multe dintre aceste mesaje arată nedreptățile sau dezvăluie cazuri care sunt de competența procurorilor, în multe rânduri, fermierii își strigă necazul, nemulțumirea față de autorități, furia pentru cum sunt gestionați banii pentru agricultură. Deși trăim, măcar teoretic, în democrație, multor fermieri le este teamă să-și expună punctul de vedere. Le este teamă că autoritățile, fie locale, fie centrale, se vor răzbuna pe ei.

CE SPUNE UN DIRECTOR APIA DESPRE ȚĂRANII ȘI FERMIERII ROMÂNI!

CE SPUNE UN DIRECTOR APIA DESPRE ȚĂRANII ȘI FERMIERII ROMÂNI!

23 ianuarie 2021 - 10:52

ANALIZĂ APIA. Țăranii de ieri au devenit FERMIERII de SUCCES de astăzi. De la Tânăr Fermier la Mic Fermier, într-un timp destul de scurt, dar cu multa dăruire și muncă, se poate ajunge Mare Fermier cu peste 50 de hectare de pământ în exploatație, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Cluj, Ioan Merca, într-o analiză făcută pentru revista oficială APIA.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Înainte de masă

Înainte de masă
Părintele îl întreabă pe un enoriaş: Detalii