CUM ARATĂ O SĂPTĂMÂNĂ PLINĂ DIN VIAȚA MINISTRULUI AGRICULTURII. Timp de 6 zile, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a avut un număr impresionant de întâlniri, evenimente, dezbateri la care a participat. Să vedem cu ce s-a ocupat ministrul!
LUNI, 13 iunie. Ministrul Achim Irimescu s-a întâlnit cu doi ambasadori la sediul Ministerului Agriculturii, cu E.S. Kisaburo Ishii, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Japoniei în România și cu E.S.. Kim Eun-Joong, ambasadorul Republicii Coreea în România.
Cu ambasadorul Japoniei, Achim Irimescu a discutat despre eficientizarea și tehnologizarea maşinilor agricole, managementul fermelor mici şi medii, crearea de cooperative în vederea valorificării produselor româneşti pe pieţele internaţionale. Ministrul a subliniat faptul că îşi doreşte o îmbunătăţire a schimburilor comerciale între România şi Japonia, dar şi transfer de know-how de la specialiştii japonezi, pentru a creşte eficienţa în domeniile menţionate.
Cu ambasadorul Coreei, ministrul agriculturii a discutat despre identificarea modalităţilor prin care cele două state îşi pot îmbunătăţi cooperarea, având în vedere că în conformitate cu legislaţia sud-coreeană, România şi Coreea de Sud se află în prezent în cea de a doua etapă din cadrul celor opt, care trebuie parcurse pentru obţinerea certificării exporturilor de carne de porc şi pasăre, cu origine România, pe piaţa coreeană. Excelenţa Sa Kim Eun-Joong a apreciat că România este un partener de încredere, menţionând că tara sa importă cantităţi importante de cereale din Romania, intensificarea schimburilor comerciale şi dezvoltarea acestora putand fi atinse prin crearea unor puncte de export. În acelaşi timp, Coreea de Sud este interesată de extinderea relaţiilor comerciale cu România şi asupra următoarelor categorii de produse: fructe, legume, ulei, tutun, vinuri etc.
MARȚI, 14 iunie. Achim Irimescu a participat la la Parlamentul României, la o dezbatere pe tema Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Producătorii din România vor fi avantajaţi prin această lege sub aspectul desfacerii producţiei proprii, aceasta având un impact pozitiv inclusiv asupra gestionării materiilor prime din sectorul vegetal şi zootehnic care, valorificate fiind de agenţii economici locali, vor duce la scăderea exporturilor de materii prime şi totodată la diminuarea importurilor de produse alimentare finite, a afirmat ministrul Irimescu. Ministrul agriculturii a mai spus că fără asociere, fermierii români nu au nicio șansă să ajungă cu produsele lor pe rafturile marilor magazine. E nevoie de producţie constantă şi de aceea, producătorii trebuie să facă acest pas, spre asociere. În comun pot valorifica mult mai bine marfa pe care o produc.
În aceeași zi, Achim Irimescu a participat la Forumul Economic „Investiţiile italiene în România: un parcurs european în economia globală” (foto), organizat de Ambasada Italiei la Bucureşti, împreună cu Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior, Cofindustria România şi Camera de Comerţ Italiană. Ministrul agriculturii a declarat că italienii au investit anul trecut, în agricultura ecologică din România nu mai puțin de 13,6 miliarde de euro.
MIERCURI, 15 iunie. Ministrul agriculturii a primit la sediul Ministerului Agriculturii o delegaţie formată din conducerile Grupului Computerland România şi a Ideality Roads, care au fost însoţite de E.S. doamna Tamar SAMASH, Ambasadorul Israelului în România. Discuţiile au vizat oportunitatea derulării în România a unui program de asistenţă în domeniul afacerilor, grupul israelian Ideality Roads fiind cunoscut pentru expertiza sa de a ajuta guvernele, administraţiile locale şi companiile private în crearea unor medii de înaltă tehnologie capabile să stimuleze creşterea economică.
JOI, 16 iunie. Este cea mai plină zi a ministrului agriculturii din săptămâna care a trecut. Achim Irimescu s-a întâlnit cu Abdellah Srour, secretarul executiv al GFCM - General Fisheries Commission for the Mediterranean, organizaţie al cărei obiectiv principal este promovarea, dezvoltarea, conservarea, gestionarea rațională și adecvată a resurselor marine vii, precum și dezvoltarea durabilă a acvaculturii în Marea Mediterană, Marea Neagră şi în apele din regiune. La întâlnire au fost discutate două subiecte. Primul a vizat colectarea unor date ce privesc zona Mării Negre și proiectul pilot pentru regiunea Mării Negre pe care România dorește să-l inițieze. Al doilea subiect a privit situația îngrijorătoare a stocurilor de peşte din Marea Neagră, oficialii GFCM manifestându-şi sprijinul şi dorinţa ca statele din jurul Marii Negre să acţioneze unitar în vederea diminuării la maxim a acestui fenomen. În acest context, GFCM aşteaptă date din partea Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură cu privire la cazurile înregistrate de nave care pescuiesc în perioadele de prohibiţie.
Ministrul agriculturii, Achim Irimescu (dreapta) și Abdellah Srour, secretarul executiv al GFCM - General Fisheries Commission for the Mediterranean
În aceeași zi, ministrul a participat la ședința săptămânală a Guvernului, unde a fost aprobată Hotărârea privind plafoanele alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii şi schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal, precum şi pentru stabilirea cuantumului acestora pe anul 2015. Actul normativ stabileşte valoarea totală a sprijinului financiar la suma de 110,5 milioane euro, din care 105,7 milioane euro reprezintă schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal și 4,318 milioane euro, plafonul ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal.
Tot joi, 16 iunie, Achim Irimescu a participat la sesiunea plenară United States – România Agribusiness Trade Mission, eveniment care s-a desfăşurat la Hotel Marriott din București. Achim Irimescu a vorbit despre fărâmiţarea terenurilor, dimensiunea redusă a exploataţiilor, situaţia irigaţiilor, dar şi avantajele pe care aceasta le poate oferi investitorilor. Ministrul a prezentat și alocările din fonduri europene pentru perioada 2014-2020 - respectiv plăţile directe sau sumele disponibile pentru investiţii prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, sprijinul complementar alocat de la bugetul de stat, dar şi domeniile în care este nevoie de investiţii în vederea creşterii productivităţii şi dezvoltării acestui sector.
În aceeași zi, ministrul Irimescu s-a întâlnit la Ministerul Agriculturii cu delegaţia Departamentului pentru Agricultură din Statele Unite ale Americii - USDA Washington, condusă de Michael Scuse, Secretar Adjunct, alături de care s-a aflat Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm. Valoarea exporturilor de produse agroalimentare ale României către SUA, în anul 2015, a fost de 22,9 mil. euro, în timp ce importurile din SUA au atins nivelul de 75,9 mil. euro, înregistrându-se un deficit de 53 mil. euro. Astfel, comparativ cu anul 2014, importurile din Statele Unite ale Americii s-au dublat (+105,9%), în timp ce exporturile către această destinaţie au avansat cu doar 1,97%, determinand o creştere de 3,7 ori a deficitului comercial. În anul 2015, valoarea fluxurilor comerciale agroalimentare cu SUA a avut o pondere de 0,85% în cadrul comerţului exterior agroalimentar total al României și de 3,1% raportat la schimburile cu ţările terțe Uniunii Europene.
Ministrul agriculturii în timpul discuțiilor cu Michel Scuse, Secretar Adjunct USDA, Washington și Amsadaorul SUA în România, Hans Klemm
Aș dori să punctez un aspect foarte important, care poate marca în mod benefic colaborarea dintre ţările noastre: finalizarea procedurilor tehnice de agrementare a cărnii şi produselor din carne românești pe piața SUA, care implică de fapt restabilirea echivalenţei sistemului de inspecție a cărnii din România cu cel al FSIS, din SUA. România ar putea exporta pe această piaţă carne de porc. Sperăm ca pe viitor, aspectele tehnice să fie îndeplinite şi carnea noastră de porc să ajungă pe mesele consumatorilor americani, a subliniat ministrul agriculturii.
Ministrul Achim Irimescu, într-o discuție cu Michel Scuse, Secretar Adjunct USDA, Washington
La rândul lor, oficialii americani au afirmat că relaţiile comerciale cu România sunt importante şi prin prisma Parteneriatul Transatlantic de Comerţ şi Investiţii (TTIP) între UE şi SUA, la relaţiile economice şi sociale, adăugându-se şi dimensiunea strategică de maximă importanţă. Ministrul Irimescu s-a arătat interesat și de identificarea unor posibilități prin care, în viitor, absolvenţii de agronomie din România să poată merge pe o perioadă determinată în fermele din SUA, pentru a se pune la punct cu funcționarea la nivel optim a managementului fermei și a înțelege avantajele substanţiale pe care le aduce un management adecvat în dezvoltarea unei afaceri, per ansamblu.
VINERI, 17 iunie. Achim Irimescu și experţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură au avut o întâlnire cu bancherii. La această întrevedere au participat şi reprezentanţi ai Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) şi ai Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) .
Ministrul le-a cerut bancherilor să transfere subvențiile cât mai repede în conturile fermierilor. Achim Irimescu a declarat că au fost situații în care transferul banilor de la Trezoreria statului în contul bancar al fermierulu ar fi durat și 10 zile. O altă temă abordată a fost proiectul de Ordin privind aprobarea condițiilor în care se vor încheia Convențiile dintre instituțiile financiare bancare și nebancare și APIA. Este vorba despre creditele pe care fermierii români le contractează pe baza adeverințelor punte, emise de APIA.
Ministrul a reușit diminuarea condițiilor de cost faţă de anul 2015, reușind să reducă dobânda la 2,5 %, iar comisionul aplicat de către bănci să fie de maxim 1%. Totodată, întâlnirea de lucru a avut ca scop clarificarea implicaţiilor noilor prevederi legislative asupra Convenţiilor încheiate în vederea finanțării capitalului de lucru pentru beneficiarii măsurii 215 – plăți privind bunăstarea animalelor, în urma publicării Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 826 din 9 iunie 2016 pentru aprobarea modelului cererilor de plată, precum şi a modelului formularelor de accesare a clauzei de revizuire a angajamentelor încheiate în cadrul măsurii 215 - Plăţi în favoarea bunăstării animalelor - pachetul a) porcine şi pachetul b) păsări.